Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Ysäriä ja rillausta

Suomen tyttöjen maajoukkue ei kumartele tänään alkavissa jalkapallon MM-kisoissa – "Me tultiin tänne näyttämään, mistä suomalaiset on tehty!"

Suomi kohtaa Uruguayssa järjestettävien MM-kisojen avauspäivänä Uuden-Seelannin.

jalkapallo
Emma Immonen, VIlma Koivisto ja Joanna Tynnilä
Suomen tyttöjen maajoukkueen Emma Immonen, VIlma Koivisto ja Joanna Tynnilä lupaavat pelata ennakkoluulottomasti Uruguayn MM-kisoissa.Erkka Mikkonen / Yle

MONTEVIDEO. Yksi jos toinenkin jalkapari kompastelee epätasaisella nurmikolla, kun Suomen tyttöjen U17-maajoukkue lämmittelee pyrähtelemällä eteen ja taaksepäin Charrúa-stadionin vieressä.

– Nyt ei kukaan voi ainakaan syyttää tossuvalintaa, kun kaikilla on samanlaiset, fysioterapeutti Petri Siponen letkauttaa ja vaatii lisää ketteryyttä.

Torstaina valtameren taakse Uruguayhin saapunut joukkue on pikkuhiljaa sopeutunut viiden tunnin aikaeroon. Sitä myöten myös treenejä on alettu koventaa.

Joukkue on ikäluokassaan Suomen ensimmäinen, joka on pelannut itsensä MM-lopputurnaukseen. Takana on sensaatiomainen kolmossija viime kesän EM-kisoista Latviasta.

Ennakkoluulottomalla pelillä jatkoon alkulohkosta

Tytöt palavat halusta päästä tekonurmelle näyttämään osaamistaan, eivätkä kumartele jalkapallon perinteisiä mahtimaita.

Tänään tiistaina, turnauksen avauspäivänä, vastaan tulee eurooppalaisen organisoidusti pelaava Uusi-Seelanti. Sen pelitavan uskotaan sopivan suomalaisille.

Suomen tyttöjen U17-maajoukkue kävelemässä lämmittelemään Charrúa-stadionin läheisyyteen
Suomen tyttöjen U17-maajoukkue kävelemässä lämmittelemään Charrúa-stadionin läheisyyteenErkka Mikkonen / Yle

– Vastuksesta tulee varmasti kova, sillä täällä ei ole helppoja pelejä. Saamme tehdä kaikkemme, että voitamme - mutta totta kai voitamme! vielä 15-vuotias keskikenttäpelaaja Vilma Koivisto huudahtaa itsevarmasti.

Suomen tytöt uhkuvat itsevarmuutta. He lupaavat saavuttaa joukkueen itsensä asettaman tavoitteen eli päästä jatkoon alkulohkosta.

Suomen A-lohkossa vastaan tulee Uuden-Seelannin lisäksi isäntämaa Uruguay sekä fyysisesti vahva Ghana. Jatkoon pääseminen vaatii sijoittumista kahden parhaan joukkoon.

Joukkueen kapteenistoon kuuluva maalivahti Emma Immonen uskoo, että MM-kisojen ensikertalaisuus on eduksi Suomelle.

– Meillä ei ole mitään hävittävää. Me tultiin tänne näyttämään, mistä suomalaiset on tehty, Immonen vannoo.

Kisat tuovat itsevarmuutta ja innostavat tyttöjä pelaamaan

Kuudetta kertaa järjestettävään MM-lopputurnaukseen ottaa osaa 16 maata kuudesta eri maanosasta. Hallitseva mestari kahden vuoden takaa on Pohjois-Korea ja myös muita Aasian joukkueita, Japania ja Etelä-Koreaa, pidetään vahvoina.

– Tämä on tosi kova juttu! Pääsemme vertaamaan millä tasolla pelaamme maailmassa, toppari Joanna Tynnilä hehkuttaa

Tyttöjen huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen korostaa, että kovat kansainväliset pelit ja huipputason arvokisat antavat arvokasta pääomaa ja kantavat pelaajia pitkälle tulevaisuudessa.

Hän on mielissään naisten jalkapallon nosteesta ja toivoo, että tyttöjen maajoukkueen näkyvyys innostaisi lisää tyttöjä futiksen pariin.

– Toivon, että tosi moni tyttö löytää näistä upeista pelaajista idoleita, aloittaa jalkapallon pelaamisen ja haluaa olla näissä hetkissä itse mukana tulevaisuudessa, Miettinen sanoo.

Taitavuus ja oikea asenne ovat resepti menestykseen

Nyt katseet ovat kuitenkin kääntyneet tähän hetkeen ja suomalaisten otteisiin Uruguayssa.

Jo yli vuosikymmenen ajan tyttöjen U17-maajoukkuetta luotsannut päävalmentaja Marko Saloranta uskoo, että aika on otollinen Suomen menestykselle.

Saloranta ylistää joukkueen pallonhallintaa, monipuolista hyökkäyspeliä ja agressiivista puolustustapaa. Hän kiittelee myös pelaajia siitä, että he ovat taktisesti kypsiä ja voivat muuttaa pelitapaansa vastustajan mukaan.

– Toivon, että koti-Suomessa kiinnitetään huomiota siihen, kuinka joukkue pelaa pallollisesti ja toisaalta, kuinka pelaajien päät kestävät kovissakin paikoissa, päävalmentaja Saloranta huomauttaa.

Taitavan joukkueen hyvän yhteishengen ja ennakkoluulottoman asenteen toivotaankin siivittävän suomalaistytöt ennennäkemättömään suoritukseen.

Lue lisää:

Näin seuraat Suomen otteluita jalkapallon MM-kisoissa Ylen kanavilla – tässä alle 17-vuotiaiden ohjelma

Suomen joukkue MM-turnaukseen julki – "Tavoitteena tehdä suomalaista jalkapallohistoriaa"

Suomen U17-maajoukkue sai unelmalohkon MM-kisoihin, päävalmentaja Saloranta uskoo häikäisevään joukkueeseensa: "Voi olla, että marras-joulukuussa Uruguayn suunnalta kuuluu kummia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat