Suora

  • StarCraft 2: IEM Katowice 2021
  • Naisten mäkikilpailu HS 106, 2. kierros
  • Urheilustudio MM-hiihdot 25.2.
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Rovaniemi, ennakkotunnelmat
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Suomi selvittää pikavauhtia, voisiko olympialaisia järjestää täällä – ministeriö myönsi lisärahan Olympiakomitealle

Olympiakomitea ryhtyy selvittämään, voisiko olympialaisia ja paralympialaisia järjestää Suomessa. Tässä vaiheessa ei puhuta kisojen hakemisesta tietylle vuodelle.

olympialaiset
Olympiarenkaat auringonnousussa
EPA

Suomessa selvitetään olympialaisten ja paralympialaisten järjestämisen edellytykset. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 18 000 euron avustuksen Suomen Olympiakomitealle selvityksen toteuttamiseksi. Raportti valmistuu alkuvuodesta 2019.

– Mediassa on ollut jatkuvasti kirjoittelua ja spekulointia siitä, että mitä se tarkoittaa ja onko olympialaisten hakeminen mahdollista vai ei. On parempi, että on kunnollinen tietoperusta siitä, mitä hakeminen tänä päivänä tarkoittaa, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoi.

Miksi tällaiseen selvitykseen tarvitaan lisärahoitusta, eikö selvittämisen pitäisi olla olympiakomitean perustehtävää, urheiluministeri Sampo Terho?

– Mitään selvitystä ei pysty tekemään ilman, että se tehtävä osoitetaan jollekin. Siihen tämä pieni lisärahoitus käytännössä kuluu, Terho totesi.

Selvityksen taustalla on Kansainvälisen olympiakomitean, lajiliittojen ja kansallisten olympiakomiteoiden yhteistyössä valmistelema Agenda 2020, joka muutti merkittävästi vaatimuksia olympialaisten hakemiseksi ja järjestämiseksi. Tulevissa olympia- ja paralympiakisoissa korostuvat kustannustehokkuus, ekologisuus, eettisesti kestävä arvopohja ja läpinäkyvä järjestelyprosessi.

Selvityksessä tarkastellaan Suomen tilannetta uudistetun prosessin näkökulmasta. Lisäksi kartoitetaan mahdollisia järjestäjäkaupunkeja ja mahdollisesti tarvittavia kumppanimaita. Myös hakemisen ja järjestämisen kustannuksia arvioidaan karkealla tasolla.

– Vuoden 2026 talvikisojen haku, jossa Tukholma on mukana, on ensimmäinen prosessi, joka on viety alusta asti uudella mallilla. Olemme seuranneet sitä mielenkiinnolla, Salonen kertoi.

Selvitystä alkaa tekemään olympiakomitean organisaatiosta Janne Leskinen. Työtä ohjaa ohjausryhmä. jossa ovat edustettuna Olympiakomitea, Paralympiakomitea, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Valtion liikuntaneuvosto.

Olympiakomitean Salonen korostaa, että tässä vaiheessa ei puhuta kisojen hakemisesta esimerkiksi jollekin tietylle vuodelle.

– Nyt selvitetään mitä käytännössä tarkoittaa Agenda 2020:n mukaisten kisojen hakeminen ja järjestäminen. Selvitystyö kertoo, voisiko kisojen saaminen olla realistista. Se on kokonaan erillinen keskustelu, jos joskus aletaan miettiä jonkun vuoden kisoja.

Lue myös:

Ruotsalaisurheilijat intoilevat Tukholman olympiahankkeesta, kaupunki epäröi pitkään

KOK pudotti Turkin vuoden 2026 olympiahakijoista – Tukholma jatkaa kisaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat