Olympiavoittaja Iivo Niskasen ja valmentaja Olli Ohtosen kultaresepti on kahden vastakohdan tiimityö – kännykkä käy kuumana, kun eloisa luonnonlapsi haastaa analyyttisen tutkijan

Kun Iivo Niskasen vauhti kiihtyy liikaa, pitää hänen valmentajansa Olli Ohtonen jalat tiukasti maassa. Kaksikon yhteistyö pohjaa rehelliselle keskustelulle, eikä Niskanen päästä Ohtosta helpolla.

hiihto
Iivo Niskanen tuuletti olympiakultaansa Pyeongchangin olympialaisten päättäjäisten yhteydessä pidetyissä palkintojenjaossa.
Iivo Niskanen tuuletti olympiakultaansa Pyeongchangin olympialaisten päättäjäisten yhteydessä pidetyissä palkintojenjaossa.EPA

VUOKATTI. OIympiavoittaja Iivo Niskasella on vaikeuksia löytää haastattelupaikalle Vuokatin urheiluopiston ruokaravintolassa, vaikka on juuri hetkeä aiemmin istunut vain metrien päässä sovitusta sijainnista. Niskasen valmentaja Olli Ohtonen antaa rauhallisesti ohjeita puhelimitse ja ohjaa suojattinsa oikeaan paikkaan.

Ohtonen seuraa hymyillen, kun hiuksiaan sukiva Niskanen selittää miten hänen pikkusiskonsa Iita jaksaa motkottaa siitä, kun Niskanen ajaa hiuksensa irokeesimaiseksi ihan itse.

– Kato, meillähän on samanlaiset puserotkin! Niskanen naurahtaa valmentajaansa katsoen ja vertaa kaksikon tummansinisiä pikeepaitoja.

– Sulla on vähän enemmän noita sponssimerkkejä tuossa rintapielessä, Ohtonen osoittaa hymähtäen lukuisia merkkejä Niskasen rintamuksessa ja tarkistaa vielä pyynnöstä, ettei Niskasen hampaissa ole ruoanjäämiä.

Vastakohdat täydentävät välillä toisiaan ja tässä suhteessa tasapaino on juuri oikea. Toinen on hiljainen, sanojaan harkitseva tutkijatyyppi, nörtiksikin sanottu mies, joka näyttää viihtyvän tietokoneiden, tutkimusten ja tilastojen parissa. Toinen on eloisa ja puhelias luonnonlapsi, jota menestys ei näytä muuttaneen paljoakaan.

Jos Niskasella vauhti kasvaa liian kovaksi, on Ohtosella jalat tiukasti maassa ja ohjat hyppysissään. Kaksikko luottaa toisiinsa ja yhteiseen suunnitelmaansa – ja se on tuonut tulosta.

Iivo Niskanen (vas.) ja Olli Ohtonen olympiajoukkueen paluujuhlassa Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Iivo Niskanen (vas.) ja Olli Ohtonen olympiajoukkueen paluujuhlassa Helsinki-Vantaan lentokentällä.Jar​no Kuusinen / All Over Press

Kun Iivo Niskanen oli vasta lukiolainen Vuokatin urheilulukiossa, oli Vuokatti Ski Team Kainuuta edustanut Olli Ohtonen vielä aktiiviurheilija. Ohtonen myöntää, ettei Vuokatissa voinut olla kuulematta Iivo Niskasen nimeä, sen verran tehokasta tulosta tämä teki nuorten sarjoissa.

Parivaljakko pääsi tutustumaan toisiinsa kuitenkin vasta vuonna 2012, kun Ohtonen teki tutkimuksia Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksella. Niskanen oli Ohtosella sekä huoltopuolella meritoituneella Teemu Lemmettylällä koehenkilönä ja nuori hiihtäjälupaus tekikin vaikutuksen.

Niskanen sai kokeilla muun muassa pikaluistimista tuttuja clap skate -kenkiä, jotka oli pantu sukseen kiinni pienellä korolla. Niskasen piti hiihtää näillä sprintin karsintavauhtia ja samalla testattiin tasatyöntöä voimalevyjen kanssa.

– Siinä tasurihommassa meni muutamia sompia rikki niiden levyjen kanssa ja Olli joutui niitä vaihtelemaan kuumailmapuhaltimella, Niskanen nauraa.

– Sekin oli yksi niistä asioista, jonka panin merkille: ei muilla niitä sompia mennyt niin paljon kuin Iivolla. Toki alustakin taisi olla jäinen ja kova, mutta joka tapauksessa Iivolla oli tehoja työntämisessä, Ohtonen toteaa.

Niskanen oli pienenä kiinnittänyt Olli Ohtosen nimeen huomiota monissa kilpailuissa ja ensimmäistä kertaa muistaa nähneensä tämän Iisalmen Pörsänmäen keväthiihdoissa. Vaikka kaksikko hiihti aikuisten sarjassa kilpaa enimmäkseen eri aikoina, Niskanen muistaa kuitenkin elävästi, kuinka kaksikko hiihti Kontiolahden SM-kisoissa vastakkain 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa vuonna 2010.

– Se oli minun viimeinen SM-kisani. Iivo voitti minua vähän, Ohtonen muistelee. Tuolloin vasta 18-vuotias Niskanen sijoittui 11:nneksi ja 14:nneksi tullut Ohtonen hävisi hänelle puolisen minuuttia.

– Mutta hiihdettiinhän me Vuokatti-hiihdossa vuonna 2011 vastakkain, kun olin lopettanut! Taidettiin kumpikin sortua vähän yltiöpäiseen vauhtiin. Minä hyydyin jo kolmenkympin jälkeen ja sinä vasta viimeisellä vitosella, Ohtonen muistuttaa Niskasta ja molemmat purskahtavat nauramaan.

Olli Ohtonen halaa Iivo Niskasta Pyeongchangin olympiavoiton jälkeen.
Olli Ohtonen halaa Iivo Niskasta Pyeongchangin olympiavoiton jälkeen.Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Kun Niskanen soitti Ohtoselle keväällä 2013 ja pyysi tätä valmentajakseen, se yllätti Ohtosen täysin, sillä hän ei tiennyt Niskasen suunnitelleen valmentajanvaihtoa. Esko Paavola oli tehnyt Niskasen kanssa hyvää työtä, mutta noustakseen sen seuraavan askeleen kansainväliselle huipulle, hän tarvitsi uuden sysäyksen. Valmentajansa Jouko Käsmän kanssa hyvää yhteistyötä tehnyt Ohtonen oli Niskasen mielestä tähän paras vaihtoehto.

Ohtosen oma urheilutausta on ollut tärkeä kaksikon valmennussuhteessa, sillä kainuulainen pystyy käyttämään omia kokemuksiaan kaikukoppana valmennuksessa. Hän nauttii myös niistä tunteista, jotka hän saa kilpailuissa valmentajana. Ne kun ovat lähimpänä sitä tunnetta, mikä hän sai aikoinaan siitä, kun puki kilpanumeron päällensä.

– Olen harjoitellut ammattimaisesti ja käynyt läpi niitä samoja tunteita, mitä urheilija kokee väsymyksen hetkellä, onnistumisia ja epäonnistumisia. Se on vahvuus, Ohtonen sanoo.

Niskanen arvelee, että Ohtonen harjoittelisi nykyisellä tietämyksellään varmasti eri tavalla kuin aktiiviaikoinaan ja saa Ohtosen nyökyttelemään. Kaksikon yhteistyö on runsaan viiden vuoden aikana muokkautunut paljon, mutta aina silloin tällöin Ohtosesta kuoriutuu se vanha huippu-urheilija.

– Kun tehdään noita testejä tai testijuoksuja, niin kyllä Olli vertaa aikoja aina siihen omaan aktiiviaikaansa. Onneksi olen saanut toistaiseksi rikottua niitä ennätyksiä sen verran, ettei hänen ole tarvinnut leuhkia, Niskanen virnistää leveän hymyn kera.

Yhden testijuoksun ennätyksessä Niskanen joutui tosin tekemään tosissaan töitä muutaman vuoden ajan, sillä Vuokatissa sijaitsevalta hiekkamontulta lähteneelle reitille oli ehtinyt kasvaa pajukkoa sen jälkeen, kun Ohtonen oli sitä juossut. Viime syksynä sekin ennätys siirtyi Niskaselle.

– Se oli viimeinen, missä olin vielä parempi, mutta nyt sekin on siirretty historian kirjoihin aika reilulla aikaerolla. Enää ei ole mitään jäljellä, millä pystyisin sanomaan, että tässä on tehty niin ja niin kova aika. Hyvä näin, Ohtonen toteaa tyynesti.

Iivo Niskanen otti uransa ensimmäisen maailmancupin voiton kauden 2014–2015 avauskilpailussa Rukalla.
Iivo Niskanen otti uransa ensimmäisen maailmancupin voiton kauden 2014–2015 avauskilpailussa Rukalla.Tomi Hänninen

Päätös ryhtyä Niskasen valmentajaksi ei ollut Ohtoselle helppo, sillä nyt puhuttiin Suomen hiihdon yhdestä suurimmasta tulevaisuuden nimestä, ja Ohtonen oli valmentajana vielä aloittelija. Haaste kuitenkin kiehtoi, eikä Ohtonen voinutkaan sitä vastustaa.

Niskanen on Ohtosen mielestä otollinen valmennettava, ja parivaljakon ensimmäinen yhteinen vuosi oli enimmäkseen opettelua, minkätyyppinen harjoitus Niskasella toimii parhaiten ja kuinka paljon hän kestää harjoittelua. Projekti on ollut opettavainen molemmille.

Maajoukkueen sprinttivalmentajanakin toiminut Ohtonen on oppinut paljon urheilijoiden erilaisuudesta: millaista on valmentaa sprintteriä ja nyt Niskasen tapaista hiihtäjää, jolla aerobinen kestävyyskapasiteetti on sprintteriä kovempi.

– Iivon kohdalla terveys on ollut ihan älyttömän tärkeä asia, sillä Iivon historiassa ja meidän valmennuskautemme alkuvaiheessa niitä sairastumisia on ollut. On ollut tärkeä löytää työkaluja, miten pääsemme tilanteen herraksi ja terveitä harjoituspäiviä olisi mahdollisimman paljon, Ohtonen sanoo ja myöntää, että on joutunut välillä jarruttelemaankin valmennettavaansa.

– Ensimmäisenä vuotena Iivo sanoikin, että on sellainen olo, ettei ole paljon harjoitellut.

Iivo Niskanen sanoo tekevänsä asiat aina "sata lasissa".
Iivo Niskanen sanoo tekevänsä asiat aina "sata lasissa".EPA

Niskanen vakuuttaa tekevänsä asiat aina mahdollisimman hyvin, eikä ainakaan alakanttiin. Hän tietää, ettei pelkästään harjoitteluohjelman tekeminen ole tärkeää, vaan se, miten se toteutetaan. Tämän Niskanen sai karusti kokea Sotshin olympiavuonna.

– Se oli meidän ensimmäinen vuotemme. Syksy meni ihan penkin alle ja oli yli toista kuukautta, etten pystynyt treenaamaan. On niin vaikea sanoa, mistä se virhe johtuu, Niskanen sanoo.

– Jos on paperilla ohjelma, niin se vaikuttaa aina, miten sen ymmärtää, sisäistää ja tekeekö sen niin kuin se on suunniteltu tehtäväksi. Sen takia me käymme yhä tarkasti treenit läpi viikottain, joskus jopa päivittäin, miten harjoitus toteutetaan.

Ohtonen perustaa valmennuksensa kaikilta osin avoimeen keskusteluun. Hän haluaa, että urheilija kasvaa hänen valmennuksessaan ja ottaa koko ajan enemmän vastuuta tekemisestään. Koska Niskanen asuu Kuopiossa ja Ohtonen Kajaanissa, on Ohtosen puhelinnumero Niskasen käytetyimpiä numeroita puhelimessa. Niskasen mukaan puhelin onkin todennäköisesti heidän valmennussuhteensa tärkein asia.

– Harvalle kaverille soittelee yhtä paljon kuin valmentajalle, Niskanen sanoo, mutta toteaa, etteivät keskustelut aina kohdistu vain päivän harjoitukseen.

Välillä kaksikko käy puheluissaan läpi päivän politiikkaa, säätä tai vaikka raveja. Välillä Niskanen joutuu myös kuuntelijan asemaan.

– Pitäähän valmentajakuntoilijan päästä tilittämään myös niitä omia treenaamisiaan! Ohtonen sanoo ja saa Niskasen nauramaan.

Olli Ohtonen valittiin Vuoden valmentajaksi ja Iivo Niskanen Vuoden urheilijaksi 2017.
Olli Ohtonen valittiin Vuoden valmentajaksi ja Iivo Niskanen Vuoden urheilijaksi 2017.Tomi Hänninen

Vaikka Niskanen on räiskyvä persoona, hän on ollut jo nuoresta pitäen huippu-urheilija, joka on osannut ajatella ja toimia niin kuin huipulla tarvitaan. Kaksikon ei ole tarvinnut erikseen kirjata yhteisiä sääntöjä, sillä Ohtosen painottamat asiat ovat olleet Niskaselle itsestäänselvyyksiä: suunniteltua ohjelmaa toteutetaan ja tarvittaessa siihen tehdään muutoksia, mutta urheilijan täytyy olla aina rehellinen, niin itselleen kuin valmentajalle.

– Ei meillä mitään sakkokassaa tai nukkumaanmenoaikoja ole ollut. Kumpikaan ei vielä ole hirveästi myöhästellyt yhteisistä treeneistä, Niskanen naurahtaa.

– Ehkä meillä on sellaisia hiljaisia sääntöjä, mutta olen myös itse miettinyt näitä asioita ja sitten olemme keskustelleet niistä lenkillä ja treeneissä. Kumpikin on tuonut mielipiteitään ja olemme pystyneet miettimään asioita yhdessä.

Ohtonen korostaa, että valmentaminen on ennen kaikkea yhteistyötä, ei sanelupolitiikkaa. Tämän päivän informaatiotulvasta tarjotaan urheilijoillekin kaikkea epäolennaista tekniikka-asioista ravintopuoleen, sen seulomiseen tarvitaan usein kriittistä silmää ja ammattilaisen otetta. Ohtonen ja Niskanen ovat aina tukeutuneet omaan linjaansa.

– Totta kai silmät pitää olla auki ulospäin, sillä laji kehittyy koko ajan, mutta niitä valmennuksen peruspilareita, jotka ovat kestävyysurheilussa suhteellisen yksinkertaisia asioita, pitää vain jaksaa toistaa jatkuvasti, Ohtonen muistuttaa.

Iivo Niskasen vanhemmat Eero ja Tarja seuraavat tiiviisti Iivon ja Kerttu Niskasen kilpauria.
Iivo Niskasen vanhemmat Eero ja Tarja seuraavat tiiviisti Iivon ja Kerttu Niskasen kilpauria.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Niskanen sanoo olevansa vaativa valmennettava, sillä hän tekee kaiken aina “sata lasissa” ja odottaa valmentajaltaankin samaa. Hän pitää Ohtosta suunnitelmallisena ja täsmällisenä, joka haluaa Niskasen tavoin aina todistaa ja tutkia asioita. Niskanen pyrkiikin haastamaan Ohtosta välillä jopa kesken ohjelman.

Saana (vaimo) voisi sanoa, että valitan 90 prosenttia ajasta, mutta se on minun tapani tehdä asioita paremmin. Että kyseenalaistan ja tähtään koko ajan siihen parempaan lopputulokseen, Niskanen myhäilee.

Ohtonen osaa vuosien kokemuksella jo lukea hyvin Niskasen elekieltä harjoitusten aikana ja vetää siitä johtopäätöksiä. Toisaalta myös Niskanen on oppinut lukemaan itseään hyvin ja pystyy tunnistamaan helposti omat tuntemuksensa. Aina hiihtäjän tuntemukset ja valmentajan tilastot eivät kuitenkaan kohtaa, kuten taannoin eräässä hiihtomatolla tehdyssä kontrolliharjoituksessa.

– Omasta mielestäni se tuntui paremmalta, mutta en saanut sellaista tulosta kuin olisi pitänyt. Jouduin vähän kyseenalaistamaan, onko matto siinä kulmassa, mitä se oikeasti oli viime kerralla, Niskanen kertoo.

Niskanen vetosi tekniseen vikaan, mutta Ohtonen väitti tiukasti vastaan. Kun kaksikko tutki asiaa tarkemmin, löytyikin syy rullasuksesta, jossa yksi tukiviiksi hankasi rullaan, eikä suksi toiminut oikealla tavalla.

– Minä löysin virheen ja myös Olli oli oikeassa siinä, että matto oli oikeassa kulmassa, Niskanen nauraa.

– Onneksi ratkaisu löytyi heti siinä tilanteessa. Ei tarvinnut päiväkausia miettiä, missä vika, Ohtonen toteaa.

Iivo Niskasen taktiikka Pyeongchangin yhdistelmäkilpailussa epäonnistui.
Iivo Niskasen taktiikka Pyeongchangin yhdistelmäkilpailussa epäonnistui.Getty Images

Niskasen ja Ohtosen valmennusyhteistyö on tuonut vuosien varrella paljon menestystä ja iloa, mutta kaikki päivät eivät ole olleet pelkkää auringopaistetta. Ohtoselle yksi tiukimmista paikoista oli viime helmikuun 11. päivä, jolloin hiihdettiin Pyeongchangin olympialaisten miesten hiihdon ensimmäinen kilpailu, yhdistelmäkisa.

Ohtonen oli laatinut Niskaselle taktiikan, jossa kuopiolaisen olisi pitänyt repiä jo perinteisen osuudella itselleen ratkaiseva johtoasema ja hajottaa pääjoukko. Niskanen yritti tätä tuulisessa säässä, mutta onnistui vain väsyttämään itsensä. Mitalin sijaan hän sijoittui 19:nneksi.

– Suunnitelma- ja toteutuspuoli prakasi. Se oli kisan jälkeen sellainen paikka, mitä minun piti miettiä jonkin aikaa. Ja koska päätavoite tulossa hyvin nopeasti, asia piti saada käsiteltyä pois päiväjärjestyksestä, Ohtonen toteaa.

Niskanen kuuntelee valmentajaansa vakavana ja sanoo, ettei nähnyt tilannetta samalla tavalla.

– Itse vastasin viime kädessä, miten hiihdän sen skiathlonin olympialaisissa. Totta kai kyseenalaistin vähän, kun oli niin kova tuuli, mutta pysyimme alkuperäisessä suunnitelmassa ja lähdin pitämään vauhtia. Ei tuollaisessa tilanteessa voi jossitella. Pitää tehdä ratkaisuja tilanteen mukaan.

Niskaselle vaikeimpia paikkoja ovat olleet sairastelut etenkin silloin, kun ei ole itsekään tiennyt, mikä on vialla. Ne ovat olleet urheilijalle joka kerta pitkiä päiviä ja viikkoja. Silloin hän on tarvinnut ennen kaikkea valmentajaltaan vakuuttelua, että tilanne kääntyy vielä paremmaksi.

Kerttu ja Iivo Niskanen riemuitsevat pariviestin mitaleistaan Sotshin olympialaisissa.
Kerttu ja Iivo Niskanen riemuitsevat pariviestin mitaleistaan Sotshin olympialaisissa.Tomi Hänninen

Myös lähipiirin ongelmat saattavat heijastua urheilijan arkeen ja ne pitää käsitellä valmentajan kanssa. Ohtosen mukaan leireillä mukavana seuramiehenä ja velikultana tunnettu Niskanen haluaa aina pitää hyvää fiilistä yllä ja on varsin perhekeskeinen, joten siviilipuolen asioiden pitää olla tasapainossa.

– Läheisten ongelmat vaikuttavat väistämättä harjoitteluun. Sitä ei ehkä ulkopuoliset ajattele, mutta kukaan ei ole kone, Niskanen sanoo.

Kaksikko on valmennusyhteistyöllään nostanut Niskasen sellaiselle tasolle, josta moni urheilija vain haaveilee. Niskanen on jo 26-vuotiaana saavuttanut oikeastaan kaiken, mitä hän alun perin urallaan halusikin: olympiakultaa ja maailmanmestaruuden MM-kotikisoista.

Se ei kuitenkaan ole vähentänyt Niskasen menestysnälkää ja Ohtosen mielestä hiihto on sikäli hieno laji, että siinä riittää tavoiteltavaa arvokisojen ulkopuolellakin. On maailmancupin kokonaiskilpailua, Tour de Ski -kiertuetta tai ykkössijoja hiihdon mekassa Holmenkollenilla. Ne ovat sellaisia saavutuksia, joita kannattaa tavoitella.

Niskanen tietää, että vielä joku päivä tulee eteen se tilanne, jolloin hän ei enää automaattisesti riko omia ennätyksiään testeissä. Silloin hän on uuden edessä.

– Totta kai tiedän, että nyt saavuttamiani saavutuksia en enää kovin paljon paremmaksi pysty laittamaan, mutta haluan kehittyä itse urheilijana entistä paremmaksi. Haluan tavoitella omien rajojeni löytämistä ja maksimaalista oma tuloksentekokykyäni, Niskanen vakuuttaa.

Lue myös:

Juhliiko Iivo Niskanen kultaa, montako mitalia Pärmäkoski nappaa? – Näin seuraat Ylen kanavilta Seefeldin MM-hiihtoja

Iivo Niskaselle jäi kysymysmerkkejä isosta tappiosta MM-kisojen kynnyksellä: ”Voihan se olla, että mies ei ole kunnossa”

Ruotsissa ylistetään Iivo Niskasen kaatajan hurjaa hiihtoa: ”Se oli täysin mielipuolista”

Iivo Niskasen olympiakullan metsästys oli kaatua jo kuukautta ennen h-hetkeä, mutta valmentajan kanssa tehdyt ratkaisut pelastivat menestyksen – nyt kulta-Iivon tavoitteena on menestyä vapaallakin

Iivo Niskanen – seuraava mestari?

Iivo ja Kerttu Niskanen – sisko ja sen veli

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat