Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros
  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Johaug palaa perjantaina hiihtoladulle kahden vuoden dopingpannan jälkeen – "Menee ainakin yhtä lujaa kuin ennen taukoa"

Asiantuntijat ennustavat Therese Johaugille vauhdikasta paluuta kilpaladuille.

hiihto
Therese Johaug
Trond Tandberg / Getty Images

Dopingtuomionsa kärsinyt norjalaishiihtäjä Therese Johaug palaa kilpaladuille pitkältä tauolta perjantaina Beitostölenissä.

Perinteisen kymppi on Johaugin ensimmäinen kilpailu lumella 937 päivän piinan jälkeen. Johaugin edellisestä hiihtokisasta lumella on kulunut lähes 134 viikkoa.

– Kovasti Thereseä jännittää. Sen verran olemme tästä kilpailusta jutelleet, Johaugia kilpailukiellon aikana valmentanut Pål Gunnar Mikkelsplass kertoi alkuviikosta.

Mikkelsplass kertoi samalla Johaugin ikävästä kunnon kilpailuihin.

– Ulkopuolisten on varmasti vaikea ymmärtää, miten kova koettelemus tämä on ollut Thereselle. Oli henkisesti rankkaa, kun hän valmistautui ensin lyhempään kilpailukieltoon, mutta siihen mätkäistiin sitten jatkoa yli olympialaisten. Johaugin paluukilpailu ei kuulu kauden tärkeimpiin koitoksiin, mutta pitkän tauon jälkeen silläkin on merkityksensä.

– Hän on innoissaan paluusta, mutta samalla hermostunut. Olen silti varma, että hän selviää tilanteesta kunnialla. Saattaahan ylimääräisestä jännityksestä olla tilanteessa jopa etua, Mikkelsplass laskeskeli.

Kalla kangistui kyydistä

Ensimmäisessä paluukilpailussaan elokuussa Johaug löylytti Ruotsin tähtihiihtäjää Charlotte Kallaa rullasuksilla. Kalla kauhisteli lähes kahden minuutin eroa Johaugiin.

Sen esityksen jälkeen ruotsalainen hiihtoasiantuntija Mathias Fredriksson arveli, että Johaug on ensi talvena vahvempi kuin koskaan.

– Johaug menee ainakin yhtä lujaa kuin ennen taukoa. Henkinen puoli ratkaisee paljon, ja hänellä on nyt hurja tarve näyttää muille, Fredriksson pohdiskeli Expressenin haastattelussa.

Johaug kilpaili viimeksi huhtikuussa 2016, kun hän voitti Beitostölenissä kaksi Norjan mestaruutta. Lokakuussa 2016 hänen dopingnäytteestään löytyi klostebolihormonia, mistä seurasi aluksi kilpailukielto helmikuulle 2017.

Urheilun välitystuomioistuin CAS venytti kilpailukiellon Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n aloitteesta 18 kuukaudeksi, mikä esti Johaugia osallistumasta Pyeongchangin olympialaisiin. Johaug kertoi saaneensa kielletyn lääkeaineen elimistöönsä huulirasvasta.

Lue myös:

Kaksi vuotta sitten hiihtomaailma kohahti Therese Johaugin dopingkäryä, nyt norjalainen sanoo oppineensa vastuuta – "En voi luottaa keneenkään"

Johaug ylivoimainen rullahiihtokisassa – Pärmäkoski jäi yli neljä ja puoli minuuttia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat