1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Suomen Valioliiga-toivosta piti tulla Thierry Henry – Glen Kamara häikäisee Huuhkajissa ja Skotlannissa

Tampereella syntynyt Kamara teki läpimurtonsa maajoukkueessa lokakuun ottelussa Kreikkaa vastaan. Skotlannissa hän on vakuuttanut jo pitkään.

Kuva: Miikka Jääskeläinen / AOP

Näinhän tässä pitikin käydä.

Glen Kamara on noussut keskikentän sydämestä rangaistusalueen liepeille, kun Robin Lod harhauttaa hyökkäyspään kulmalipulla kaksi Kreikan puolustajaa kerralla. HJK-kasvatti syöttää avopaikalle takaviistoon, mutta Kamara ottaa pallon haltuun heikosti oikealla jalallaan.

Tampereen Hervannassa vuonna 1995 syntynyt pelaaja kuitenkin ryntää maalia kohti ja kurottaa pelivälineen Kreikan maaliin.

Ei maailman kaunein osuma, mutta jalkapallon A-maajoukkueelle harvinainen helmi. Kamara vie Suomen 2–0-johtoon ja loppuhetkien maali nitistää Kreikan haaveet tasapelipisteestä. Kenenkään ei tarvitse hermoilla voitonjuhlat pilaavasta viime hetkien osumasta, kun Suomi ottaa neljännen peräkkäisen voittonsa Kansojen liigassa.

Kamaralle peli on ensimmäinen kilpailullinen ottelu A-maajoukkueen avauskokoonpanossa ja osuma ensimmäinen Huuhkajissa. Totta kai hän viimeistelee sen synnyinkaupungissaan.

Pelin jälkeen Kamara vastailee kysymyksiin siistillä lontoolaisaksentilla.

Unelma, joka ei toteutunut

Kamaran tarinan erikoisin kohta sijoittuu 12 ikävuoden kieppeille. Siinä vaiheessa Espoossa asunut juniori muutti Lontooseen äitinsä mukana. Muutto oli äidin haave, sillä Kamaran mukaan Englannissa reissattiin muutenkin sukulaisten luona.

Englannissa elää merkittävä sierraleonelaisyhteisö ja Britannialla on pitkä historia maan kanssa sen perustamisesta lähtien.

Kamara on maininnut julkisuudessa (siirryt toiseen palveluun), ettei olisi aikanaan halunnut lähteä. Ainakin jalkapalloammattilaisen urahaaveiden kannalta muutto pudotti nuorukaisen tyhjän päälle. Murrosikäinen pelaaja oli yhtäkkiä yksi lukemattomista junioreista, jotka kilpailivat lontoolaisseurojen suosiosta.

Pelasin ennen kärjessä, mutta minut siirrettiin keskikentälle.

Glen Kamara

Sunnuntailiigassa ja yhteisöpeleissä tavoiteltiin huomiota ja mahdollisuuksia päästä antamaan näyttöjä varsinaisille seuroille.

– Agentit järjestivät pelejä alueen pojille. Vastassa olivat esimerkiksi Wycombe, Charlton, Southend. Jotkut valittiin, toisia ei ja joskus ei ketään, Kamara kertaa.

– Olin jokusen viikon testissä Leyton Orientissa, mutta en saanut paikkaa. Pari viikkoa myöhemmin pelasin Southendissä sisäisen harjoitusottelun ja he ottivat minut.

Myöhemmin teini-ikäisestä suomalaisesta kiinnostui hieman suurempi lontoolaisseura, Arsenal. "Tykkimiehet" oli Kamaran suosikkiseura.

Lempipelaaja oli tuohon aikaan Thierry Henry. Kamarakin aloitti uransa ylimmässä linjassa.

– Ei minusta tullut samanlaista maalintekijää. Pelasin ennen kärjessä, mutta sitten minut siirrettiin keskikentälle. Nuorempana olin aika nopea, Kamara muistelee.

Nousu Arsenalin akatemiaan toi aikanaan mahdollisuuden harjoitella edustusjoukkueen kanssa ja manageri Arsene Wengerin silmien alla. Pelit edustusjoukkueen kanssa jäivät yhteen liigacupin otteluun ja yhden Mestarien liigan ottelun seuraamiseen penkiltä.

Viisi vuotta huippuorganisaatiossa antoi kuitenkin paljon.

– Opin siellä todennäköisesti kaiken, mitä osaan nyt. Painopiste oli paljolti syöttämisessä, miten pallo annetaan oikealle jalalle, ei väärälle puolelle. Pieniä asioita, jotka olivat iso osa Arsenalissa pelaamista, Kamara hehkuttaa.

Huuhkajien Vieira

Kamara tekee Huuhkajien keskikentän keskustassa elintärkeää työtä. Hän on jatkuvasti pelattavissa, pystyy pitämään palloa paineen alla ja edistämään peliä.

Yksi näkyvimmistä ominaisuuksista on kuitenkin kyky riistoihin. Kamaraa on jopa verrattu Arsenal-legenda Patrick Vieiraan.

– Ehkä meillä molemmilla on pitkät jalat! Ehkä molemmilla on ulottuvuutta, hyvä syöttövalikoima ja selvitämme myös tukalia tilanteita. Lisäksi tietysti taklaaminen, Kamara pohtii yhtäläisyyksiä idoliinsa.

Laadukas peruspelaaminen on kovaa valuuttaa Kansojen liigan C-liigassa, jossa joukkueet Suomen ympärillä ovat enemmän tai vähemmän muutoksessa. Kanervan systeemiin Kamara pystyy tuomaan myös oman panoksensa hyökkäyskolmanneksen pelaamiseen, kuten Kreikkaa vastaan nähtiin.

Aivan vielä päävalmentaja ei ole valmis nostamaan Kamaraa tulevaisuuden runkomieheksi Huuhkajissa.

– Hän sopii erittäin hyvin tähän ryhmään. Kova tekemään töitä, hänellä on hyvä työmoraali. Hyvä riistämään palloja, rauhallinen pallon kanssa. Aika näyttää, ainakin positiiviset merkit ovat ilmassa, Kanerva erittelee.

Kuva: AOP

Dundeessa Kamara on jopa kantanut kapteenin nauhaa, vaikka skottijoukkueen manageri Jim McIntyre ei häntä näekään varsinaisena joukkueen johtajana.

– En pidä Gleniä kapteenina, koska hän on aika hiljainen. Tarvitsen kapteeniksi pelaajan, joka pystyy jakamaan neuvoja kentällä. Mutta hän on silti erittäin tärkeä pelaaja joukkueelle.

Suurseurat perässä

Vuodet Arsenalin akatemiassa valoivat toivoa myös suomalaiseen jalkapalloväkeen, että Kamara olisi seuraava suomalainen Valioliigan kenttäpelaaja pitkän kuivan kauden jälkeen.

Kamara ei myönnä, että jääminen U23-joukkueen tasolle olisi ollut hänelle pettymys.

– Jokainen meistä sai mahdollisuutensa. Jotkut pojista, joiden kanssa pelasin, ovat edelleen siellä ja pärjäävät. Olen tyytyväinen heidän puolestaan. En ole pettynyt, olemme kaikki kasvaneet ja siitä on jo aikaa, Kamara pyörittelee.

– Joka tapauksessa vuodet Arsenalissa tekivät minusta sen ihmisen ja pelaajan, joka olen nyt.

Lopulta siirto Dundeehen ja Skotlannin pääsarjaan on saattanut tuoda Kamaran lähemmäs haavetta kuin pelaaminen Valioliiga-joukkueen organisaatiossa.

Huhut ovat joka tapauksessa viemässä keskikenttäpelaajaa joko Skotlannin suurseuroihin tai Englantiin.

– On mahtavaa, että minut yhdistetään eri seuroihin, mutta ei se tarkoita, että mitään tapahtuisi. Teen vain työni ja jatkan taitojeni kehittämistä. Yritän pelata ja auttaa Dundeeta nousemaan sarjataulukossa.

Siinä työsarkaa riittää, sillä joukkue on Skotlannin Valioliigan pohjalla kerättyään vaivaiset neljä pistettä 13:sta ottelusta. Kamara on alkukauden vammojen jälkeen pelannut yhdeksän ottelua, joista jokaisen avauksessa.

Onneksi Huuhkajissa hänellä on mahdollisuus päästä voittamisen makuun.

Kansojen liigan C-liigan lohko 2: Kreikka–Suomi Yle Puheella kello 21.30 alkaen.

Lue myös:

Pizzalla ja oluella voittoa juhlistanut Hradecky hehkutti Huuhkajien keskikenttätähteä: “Kiitos valtiovallalle, että Kamaralle on annettu Suomen passi”

Huuhkajapelaajat yhtä hymyä neljännen voiton huumassa, Pukin reisivamma tuskin vakava: "Harvoin näkee Suomen pelaavan näin hyvin"

Huuhkajat lentää myötätuulessa, mutta Markku Kanervan mukaan analyysit paljastavat vielä kehitettävää – yllättävä onnistuja sai päävalmentajan silti jo myhäilemään: "Hän ei turhia hötkyile"