Suora

  • Topi Raitanen - suunnistuslupaus joka vaihtoi lajia yleisurheiluun
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Rallin MM, Chile, kisakooste
  • Urheiluruutu

JYP on kontannut koko syksyn, kääntyykö kurssi? "Keksimme illasta toiseen uusia tapoja hävitä"

Hurrikaaniryhmä oli maajoukkuetaukoa edeltäneiden 14 kierroksen aikana liigan heikoin joukkue.

urheilu
Jani Tuppurainen JYP
Tomi Hänninen

Peräti 11 kevättä peräkkäin vähintään puolivälierissä pelanneen JYPin konttaus jääkiekon SM-liigan tyvipäässä on hämmästyttänyt koko syksyn. Maajoukkuetauolle lähdettäessä hurrikaaniseura oli liigassa viimeistä edellisenä kerättyään 19 ottelusta vain 18 pistettä.

Marraskuun maajoukkuetaukoa kohden syöksykierre vain syveni. Hurrikaaniryhmä kasasi yhdeksän pistettä ensimmäisen viiden kierroksen aikana, loput neljätoista toivat niin ikään vain yhdeksän pistettä. Tuon neljäntoista kierroksen aikana JYP oli liigan heikoin joukkue, jopa sekaisin olevaa Ässiäkin heikompi.

– Kierre lähti heti alusta väärään suuntaan, emmekä pystyneet oikaisemaan sitä. Keksimme illasta toiseen uusia tapoja hävitä, kapteeni Juha-Pekka Hytönen selvittää.

Kiivaassa pelitahdissa sormi upposi suuhun. Esimerkiksi kontrollilähdöt omista olivat pahimmillaan melkoista tragikomiikkaa, kun viisikko levisi ympäri kaukaloa kuin haulikolla ammuttuna, eikä kiekollinen puolustaja useinkaan löytänyt ainuttakaan järkevää syöttölinjaa. Tämä vain esimerkkinä, tukku muitakin ongelmia löytyi.

– Tuossa rytmissä siitä kierteestä on aika vaikea päästä pois. Juutuimme siihen, emmekä kyllä ansainneetkaan enempää pisteitä. Teimme isoja virheitä, isoin juttu oli vastustajan maalipaikat, neljällä yhtä vastaan hyökkäyksiä, läpiajoja ja vaikka mitä, Hytönen kertaa.

Juha-Pekka Hytönen
Juha-Pekka Hytönen.Tomi Hänninen

JYPin kohdalla on melkoisen taajaan heitetty ilmoille kysymys, onko veteraanipitoisella ryhmällä vielä riittävästi nälkää taistella pisteistä runkosarjan välillä puuduttavassakin arjessa. Hytönen väittää kivenkovaan, että on.

– Ehkä sitä on ollut liikaakin. Peli meni lukkoon, kun tulokset olivat mitä olivat. Jos tämä ei olisi meille niin tärkeää, tulos olisi ollut ehkä helpompikin saada oikaistuksi. Nyt homma meni jumiin, kippari myöntää.

Mitä tekee pelaajaomistaja?

Noviisiluotsi Lauri Merikivi on myös ollut suurennuslasin alla. Onko tulokkaasta kokeneiden karjujen komentajaksi?

– Ei siinä mitään sen erikoisempaa ole. Jokaisella on oma polkunsa, eikä kokemusta saa kuin olemalla näissä hommissa. Meillä on paljon kokemusta ja osaamista, mutta emme silti ole saaneet näkymään sitä tuloksessa, Hytönen määrittelee.

Hytönen pelaa sopimuksensa ja mitä todennäköisimmin myös uransa toiseksi viimeistä kautta. 37-vuotias konkari kuuluu toisen hurrikaanipaitojen kulmakiven Jarkko Immosen ohella seuran omistajiin. Kulisseissa kuiskitaan, että Hytösestä oltaisiin leipomassa seuran seuraavaa urheilutoimenjohtajaa, jahka peliura päättyy.

On kuiskittu myös, että Hytönen hääräisi seurassaan vähän joka tasolla.

– Ei omistajuus ole näkynyt oikeastaan millään lailla. Kymmenen vuotta sitten olin melkein enemmän mukana tuolla taustoissa ja kyselemässä seuran asioista. Tietysti seuran nykyisyys ja tulevaisuus on kiinnostanut jo pitkään. Kun tuli mahdollisuus lähteä mukaan, niin tartuimme hetkeen, Hytönen ilmoittaa.

Hän vakuuttaa, että ainoa aktiivisemmin taustalla häärivä pelaajaomistaja on pelinsä jo pelannut.

Pihlmanin Tuomas hoitaa meidän puolesta niitä juttuja ja hänellä on täysi työrauha ja vastuu hallituksessa. Meillä on täällä kaukalon puolella ihan tarpeeksi tekemistä.

Lauri Merikivi
Lauri Merikivi.Tomi Hänninen

Merikivi opintiellä

Päävalmentaja Merikivi on ollut ensimmäisenä liigasyksynään melkoisella opintiellä. Runkosarjan ensimmäistä kolmannesta kuvaavat JYPin osalta parhaiten sanat sekava ja sähläys. Hurrikaani on ollut hidas ja kankea. Se selittyy osin ikääntyneellä pelaajamateriaalilla, osin pelitavallisilla asioilla.

– Yritimme haukata ehkä vähän liian isoa palaa kerralla. Olisi pitänyt lähteä yksinkertaisemmin liikkeelle ja lisäillä pelaamiseen asioita hiljalleen, Merikivi toteaa.

– Mutta tästäkin mennään eteenpäin. Hyvää on se, että tilanne on pakottanut meistä jokaisen tarkastelemaan kriittisesti omaa tekemistään.

Merikivi puhuu samasta asiasta kuin Hytönen. Kun peli luisuu kuilun reunalle ja vauhti on kova, korjausliikkeitä on vaikea tehdä.

– Aika on tosi rajallinen, mitä siinä ehtii tehdä, Merikivi sanoo.

Hän uskoo, että tauko tuli JYPille hyvään paikkaan ja luvassa on jämäkämpää hurrikaania jatkossa.

– Hyökkäyspelin kanssa on ollut aikamoisia haasteita. Niitä on työstetty tauon aikana harjoituksissa ja koen, että on myös saatu jotain aikaiseksi, Merikivi tuumaa.

– Menneeseen emme voi enää vaikuttaa, mutta tulevaan voimme. Nälkäinen JYP nähdään aivan varmasti jatkossa.

Kari Tyni
Kari Tyni (oik.) palaa hommiin.AOP

Vanhan sirkushevosen paluu

Hurrikaaniorganisaatio tiedotti viime viikolla, että toimitusjohtaja Aku Vallenius on sivussa tehtävistään loppukauden ajan sairaalahoitoakin vaatineen sairauden vuoksi. Vt. toimitusjohtajaksi palkattiin Valleniuksen edeltäjä Kari Tyni.

Tyni siirtyi syrjään toimitusjohtajan jakkaralta keväällä 2016. Päätös paluusta otti aikansa, mutta hurrikaanisydän usutti 63-vuotiaan Tynin takaisin JYP Jyväskylä Oy:n palvelukseen.

– Kyllä sitä vähän piti miettiä, kun tietää tämän homman ja sen vaatimukset. Mutta kun kyseessä on JYP, joka on minulle tärkeä seura ja kun seuran tilanne oli tällainen, niin vanha sirkushevonen syttyi asetelmasta, Tyni taustoittaa.

Toki sirkushevonen tietää, mihin on lähdössä mukaan.

– Kiivastahtisessa pelirytmissä näköalat helposti kaventuvat, kun tappioita tulee. Tiedän sen mekanismin omastakin kokemuksesta. Nyt on ollut avartavaa katsoa asioita ulkoapäin, Tyni sanoo.

Mutta mitä toimitusjohtaja voi konkreettisesti tehdä kurssin kääntämiseksi? Kaukalon tapahtumat ovat ennen muuta pelaajien, päävalmentajan ja urheilutoimenjohtajan harteilla.

– JYP on tiivis yhteisö, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Toimitusjohtajalla on tietenkin roolia siinä, että koko organisaatio toimii. JYP on nyt pohjalla, mutta JYP ei ole kriisissä, lausuu Tyni.

Tuomas Heikkilä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat