Suora

  • Uinnin lyhyen radan MM

13-vuotiaan thainyrkkeilijän kuolema järkyttää Thaimaassa

Thaimaan urheilusta vastaava ministeriö harkitsee nyt thainyrkkeilyn kieltämistä alle 12-vuotiailta.

kamppailulajit
Anucha Tasakon muistotilaisuus.
Anucha Tasako menehtyi sairaalassa aivoverenvuotoon.AFP / Lehtikuva

Vain 13-vuotiaan thainyrkkeilijän kuolema herättää ällistystä Thaimaassa. Suositun lajin sääntöjä pyritään tiukentamaan ja laji halutaan kieltää lapsilta, mutta perinteisellä Muay Thai -kamppailulajilla on myös puoltajansa.

Anucha Tasako sai 10. marraskuuta Bangkokin lähellä järjestetyssä ottelussa voimakkaita iskuja päähänsä ja tuli tyrmätyksi. Hän menehtyi myöhemmin sairaalassa aivoverenvuotoon.

Kohtalokkaan ottelun voittanut vastustaja oli Tasakon kanssa saman ikäinen.

Nyt on käynyt ilmi, että Tasako aloitti thainyrkkeilyn kahdeksanvuotiaana ja hän ennätti otella urallaan yli 150 kamppailua.

Thaimaan urheilusta vastaava ministeriö pyrkii nyt lajin kieltämiseen alle 12-vuotiailta. Aloite herättää kuitenkin myös vastustusta, sillä lapsiottelijat vastaavat usein perheensä toimeentulosta.

Tuomari ei reagoinut tilanteeseen

Lasten otteluita kannattavat myös monet lajin menestyksekkäimmistä urheilijoista. Alle 12-vuotiailta thainyrkkeilyn kieltävä sääntömuutos näyttää nyt tulevan hyväksytyksi, mutta esimerkiksi thaimaalainen nyrkkeilyn olympiamitalisti Tawee Umpornmaha vastustaa rajoitusta.

– En voi kannattaa ikärajoitusta, koska 99 prosenttia kuuluisista thainyrkkeilijöistä ja olympialaisissa menestyneistä nyrkkeilijöistä on aloittanut lajin nuorena, 59-vuotias Umpornmaha puolusteli.

– Itse aloitin urani thainyrkkeilijänä jo 12-vuotiaana ja ottelin kaikkiaan yli 200 kamppailua.

Umpornmaha ja muut lajin puolustajat kaipaavat kehään parempia turvatoimia ja tarkempaa tuomarityötä.

– Miksei kehätuomari keskeyttänyt tätä kohtalokasta ottelua, kun ottelija ei tahtonut enää pysyä seisaallaan? lajia seuraava thaimaalainen ihmettelee Facebookissa.

Lue myös:

"Täydellinen nyrkkeilijä" säilytti neljän liiton MM-tittelinsä

Suosittelemme

Tuoreimmat