Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Rallin MM, Saksa, ennakko
  • Urheiluruutu
  • Kuka olisi uskonut
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special

Jenny Fellman ponnisti epävarmoista lumiolosuhteista Ahvenanmaan ensimmäiseksi lumilajien maajoukkueurheilijaksi – “Olen nähnyt, mitä huipulle pääsemiseen vaaditaan“

Ahvenanmaa ei ole talviurheilun mekka, mutta 21-vuotias Jenny Fellman ei ole antanut tämän hidastaa vauhtiaan matkalla ampumahiihdon huipulle. Fellman kertoi Sportmagasinetin haastattelussa tähtäävänsä maailmancupiin jo tällä kaudella.

ampumahiihto
skidskytten Jenny Fellman
Jenny Fellman on asunut ja opiskellut Östersundissa viimeiset viisi vuotta.Yle

Nurmi viheriöi punaisen, kaksikerroksisen omakotitalon pihalla Hamnsundetissa, Saltvikissa. Tuuli heiluttaa Ahvenanmaan viiriä lipputangossa ja saa meriveden liikkumaan rannassa. 21-vuotias Jenny Fellman seisoo rannan vieressä nurmikolla ja esittelee urheilukenttäänsä, jossa hän Johanna-siskonsa kanssa aikoinaan hyppäsi kilpaa pituutta tai heitti keihästä ja kiekkoa tai työnsi kuulaa.

– Täällä tehtailtiin monta Ahvenanmaan ennätystä, Fellman muisteli Sportmagasinetin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Hän kääntää katseensa kotitalonsa vieressä nousevalle mäelle ja kutsuu sitä sauvarinteeksi. Sen nousee ylös 15 sekunnissa. Läheisen metsän takana olevassa mäessä riittää nousua vieläkin enemmän.

– Siellä on Ahvenanmaan “alpit”, joista löytyy hyvä 115 metrin nousu.

Fellmanilla on lähellä myös oma “ampumahiihtostadion”. Se on tosin vain yhden radan harjoituspaikka keskellä metsää, mutta makuualustan ja viiden täplän ampumataulun lisäksi hän ei aina ole muuta tarvinnutkaan.

– Ei ole ollut tungosta, sillä olen ollut ainoa ampumahiihtäjä täällä Hamnsundetissa, Fellman sanoi.

Muutaman kymmenen kilometrin päästä Jomalasta löytyy myös 20-ratainen ampumahiihtokeskus, jos hän on kaivannut parempia olosuhteita.

Ahvenanmaa ei ole tunnettu talviurheilupaikka, mutta se ei estänyt Jenny Fellmania nousemaan ampumahiihdossa kansallisen huipun tuntumaan. Siskonsa perässä hiihtämisestä innostunut Fellman aloitti ampumahiihdon noin 10-vuotiaana, Johanna-sisko sen sijaan valitsi maastohiihdon.

Kun asuu Ahvenanmaan maaseudulla, urheileminen ja liikkuminen tulevat kuin luonnostaan. Fellmanien perhe on aina ollut kiinnostunut urheilusta ja Jennyn ystävät ovat olleet kovia urheilemaan. Mutta talvilajit ja ahvenanmaalainen ampumahiihtäjä herättävät aina kummastusta.

– Onko Ahvenanmaalla edes lunta? Kuinka moni hiihtää Ahvenanmaalla? Kun tulee puheeksi, että olen Ahvenanmaalta, minulta kysytään joka kerta nuo kysymykset, Fellman naurahti.

Jenny Fellman.
Jenny Fellmanin mukaan kodin pihapiirin harjoitteluolosuhteet riittivät hänelle 16-vuotiaaksi asti.Yle

Epävarmat lumiolosuhteet ovat Ahvenanmaalla suurin haaste harrastaa talvilajeja ja Fellmanin mukaan lumen määrä on joka talvi arpapeliä. Välillä maa voi olla paljaana marraskuusta maaliskuuhun, joskus taas voi hiihtää joulukuusta maaliskuuhun.

– Epävarmat lumiolosuhteet olivat suurin syy sille, miksi hakeuduin muualle, jotta voisin panostaa lajiini, Fellman kertoi.

Kodin pihapiirissä olevat harjoitusolosuhteet sekä ampumaradat, pururadat että maantiet riittivät Fellmanille 16-vuotiaaksi asti, mutta kun oli aika siirtyä lukioon, hän halusi panostaa ampumahiihtoon kunnolla. Niinpä hän muutti Ruotsiin ja Östersundiin, jossa hän on asunut ja opiskellut viiden vuoden ajan. Samaisessa paikassa harjoittelee myös suurin osa Ruotsin maajoukkueesta.

Fellmanin valmentajana toimii Jean-Marc Chabloz, joka omalla urallaan edusti Sveitsiä muun muassa neljissä olympialaisissa. Chabloz on asunut Ruotsissa jo 15 vuotta ja on omaksunut ruotsalaisen valmennusfilosofian. Viiden vuoden kokemuksella Fellman voi sanoa, että ruotsalainen valmennusfilosofia eroaa jonkin verran suomalaisesta, mutta muuten suuria eroja maiden välillä ei ole.

– Suomessa treenataan enemmän määrää, hiihdetään pitkiä harjoituksia matalammalla vauhdilla. Ruotsissa tehdään ehkä enemmän viikottaisia intensiivisiä intervallitreenejä, ja olen tottunut siihen, Fellman vertasi.

– Erilaiset valmennusfilosofiat sopivat erilaisille urheilijoille eri tavoin. En ole koskaan kuullut, että lajin huiput treenaisivat yhtä monta tuntia vuodessa. Harjoittelu toimii, kun uskoo siihen, mitä tekee ja päästäkseen huipulle täytyy vain harjoitella paljon.

Jenny Fellman, junior-VM 2017.
Jenny Fellman on edustanut Suomea nuorten EM- ja MM-kisoissa.AOP

Viime kaudella nuorten MM- ja EM-kisoissa Suomea edustanut Fellman kuului Ampumahiihtoliiton nuorten ryhmään, niin kutsuttuun Talent-ryhmään. Hän pääsi kilpailemaan maailmancupia alemmalla kansainvälisellä tasolla, IBU-cupissa ja sijoittui parhaimmillaan pikakilpailussa 33:nneksi.

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen uusi päävalmentaja Jonne Kähkönen päätti nostaa Fellmanin täksi kaudeksi A-maajoukkueeseen. Kähkönen näki Fellmanissa motivoituneen ja tunnollisen urheilijan, ja hän on jo parin kuukauden aikana onnistunut vakuuttamaan päävalmentajan.

– Jennyn vahvuus on hyvä fyysinen kapasiteetti ja hän pystyy fyysisellä puolella haastamaan jopa kärkiurheilijoita. Ampumisessa on vielä kehitettävää, mutta olen nähnyt ajoittaisia väläytyksiä siitä, mihin hän parhaimmillaan pystyy, Kähkönen viestitti.

Päävalmentajan mielestä Fellman on hyvä kilpailija, joten Kähkönen odottaa tältä tämän kauden aikana muutamia hyviä yksittäisiä suorituksia, mutta ennen kaikkea Kähkönen haluaa nähdä Fellmanin nostavan tasoaan kokonaisuudessaan.

Maajoukkuekutsu tuli IF Ålandin urheilijalle yllätyksenä, mutta hän on nauttinut maajoukkueleirien harjoittelusta ja joukkueen yhteishengestä.

– On mukava, että minuun luotetaan ja uskotaan. Maajoukkueleireistä on ollut paljon apua ja valmentajilta saa tukea. Olen päässyt elämään huippu-urheilijan arkea. Se sopii minulle.

Kesällä kaksi 21-vuotiaiden sarjan rulla-ampumahiihdon SM-kultaa voittanut Fellman vertaa omia suorituksiaan nyt aikuisten sarjan tuloksiin. Hän tietää, että hätyytelläkseen kärkeä hänen täytyy onnistua ampumaan enemmän nollatuloksia. Muun muassa ampumahiihtokauden avanneessa Oloksen tarkkailukisassa Fellman ampui kaksi sakkoa ja sijoittui toiseksi, kun Kaisa Mäkäräinen oli ylivoimainen ykkönen puhtaalla ampumisella.

– Olen nähnyt, mitä huipulle pääsemiseen vaaditaan ja olen nähnyt, ettei kärki ole kovinkaan kaukana.

Fellmanin mielestä valinta A-maajoukkueeseen tuntuukin tällä hetkellä vain välitavoitteelta. Hän tähtää paljon korkeammalle ja on valmis tekemään sen eteen paljon töitä.

– On selvää, että tähtään arvokisoihin. Se on tavoitteeni, mutta niiden aika tulee, kun on tullakseen, hän totesi ja sanoi tavoittelevansa myös sitä, että pääsisi osallistumaan maailmancupiin jo tänä talvena.

– Tähtäin on siellä. Saa nähdä, milloin tavoite toteutuu. Ainakin tähän asti olen päässyt aina vain lähemmäs huippua, ja toivottavasti ei vaadi liian pitkää aikaa, että olen itsekin siellä.

Jenny Fellmania haastatteli Magnus Eklöv.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat