Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Varoituksella luovutussopasta päässyt Pärmäkoski: "En olisi kuvitellut, että joudun tällaiseen pyöritykseen"

Krista Pärmäkoski kertoo, että Hiihtoliiton säännöt eivät käyneet mielessäkään sunnuntaina. Pärmäkoski luovutti loppsuoralla selvässä johdossa, vaikka kilpailusääntöjen mukaan pitäisi pyrkiä parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

hiihto
Krista Pärmäkoski
Lehtikuva

Krista Pärmäkoski aikoo ottaa opiksi saatuaan Hiihtoliitolta kirjallisen varoituksen toiminnastaan Suomen cupin sprinteissä Rovaniemellä. Pärmäkoski oli ylivoimaisessa johdossa alkuerässään, mutta luovutti loppusuoralla ykkössijansa ja pudotti itsensä kolmanneksi sekä ulos jatkosta tarkoituksella.

Hiihtoliiton kilpailusäännöissä on kuitenkin sopupeli-pykälä, jonka mukaan ”urheilutoiminnan eettinen lähtökohta on, että kilpailijat, joukkueet ja seurat pyrkivät kilpailutilanteessa parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.” Pykälän rikkomisesta voidaan määrätä toimintakieltoa.

Pärmäkosken luovutus loppusuoralla puhutti paljon viikonlopun jälkeen mediassa ja muualla. Pärmäkoski otti kirjallisen varoituksen vakavasti.

– Aikamoinen soppahan siitä tuli. En olisi kuvitellut, että joudun tällaiseen pyöritykseen ja myllytykseen. Virheistä oppii ja otetaan opiksi. Ei tarvitse toiste tällaiseen joutua, Pärmäkoski sanoo Yle Urheilulle.

Alkuerässä Pärmäkosken sijasta meni jatkoon Johanna Ukkola ja toisena vielä Pärmäkosken seuratoveri Maaret Pajunoja.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja ja Pärmäkosken henkilökohtainen valmentaja Matti Haavisto kertoi, Ylelle että kaksikko pohti sprinttikisaan osallistumista jo edeltävänä iltana, sillä Pärmäkoski oli ollut kuormittunut lauantain 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisasta.

– Minun suositukseni oli jättää se sprintti väliin. Mutta sitten sovittiin, että Krista tekee verryttelyn ja katsoo, miltä verryttelyssä tuntuu. Vaakakupissa painoi, että Krista halusi testata yhtä uutta suksiparia sekä pikkaisen pidempää sauvaa sprinttiä varten, Haavisto avasi.

– Sitten sovittiin, että katsotaan, miten aika-ajo etenee. Päätökset askel kerrallaan sen mukaan. Aika-ajon jälkeen tai ennen alkuerää Krista sanoi olevansa sen verran väsynyt, että hän varmasti lopettaa alkuerän jälkeen. Olin samaa mieltä, Haavisto sanoi Yle Urheilulle.

Pärmäkosken mukaan hän oli aika-ajoihin verrytellessään tehnyt "periaatteessa" päätöksen, että sprinttikisa jää kesken erävaiheessa.

– Aamulla kisaan lähtiessä oli tarkoitus hiihtää koko kisa, mutta sykkeet olivat sen verran matalalla aika-ajon jälkeen. Ei lähtenyt kroppa kunnolla palautumaan.

Pärmäkoski oli ollut aika-ajojen kakkonen. Pärmäkoski jatkoi alkuerään ja kertoi tehneensä loppusuoran luovutuspäätöksen "lennossa".

– Se, mitä erässä tapahtui, niin se päätös tapahtui ihan lennosta. Koin sen sillä tavalla reiluksi, että ne urheilijat pääsevät jatkoon. Ei jäisi yhtä välieräpaikkaa tyhjäksi. Sen takia tein lennosta sen päätöksen, Pärmäkoski kertasi Yle Urheilulle.

Krista Pärmäkoski maaliintulo

Pärmäkosken mukaan loppusuoralla säännöt eivät käyneet mielessäkään.

– Ajattelin olla hyväsydäminen ja päästää jatkamaan muut, jotka halusivat jatkaa kilpailua. Siinä vaiheessa ei käynyt mielessäkään, että sääntö on kirjattu ja se on sellainen, mikä on. Urheilija on kisatilanteessa, enkä ainakaan itse osannut ajatella sitä.

– Jos nyt kisaisin, niin tekisin varmasti toisin. Sääntö nyt tuttu tai tiedän säännöt tarkemmin. En halua toistaa tällaista.

Lue lisää:

Krista Pärmäkoski selvisi ilman kilpailukieltoa luovutuksestaan – Hiihtoliitto antoi kirjallisen varoituksen

Päävalmentaja kiistää tuplaroolin vaikutuksen Pärmäkoski-jupakassa: "Isossa kuvassa tämä oli hyvin ikävä tapahtuma"

Pärmäkosken loppusuoran temppuilu tutkitaan Hiihtoliitossa – asiantuntija: "Olisi vaan hiihtänyt itsensä jatkoon"

"Tallimääräys" formulatyyliin – Krista Pärmäkoski päästi joukkuetoverinsa ohi loppusuoralla: "Kroppa oli väsynyt, oli reilua etten ota jatkopaikkaa"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat