Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Päävalmentaja kiistää tuplaroolin vaikutuksen Pärmäkoski-jupakassa: "Isossa kuvassa tämä oli hyvin ikävä tapahtuma"

Suomen maajoukkueen päävalmentajan ja Krista Pärmäkosken henkilökohtaisen valmentajan Matti Haaviston mukaan sunnuntain kohutilanteesta on tarkoitus keskustella maajoukkuehihtäjien kanssa loppuviikosta.

hiihto
Matti Haavisto.
Matti Haavisto.AOP

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto kertoo, että Pärmäkosken luovuttamisjupakalla on seurauksia koko maajoukkueen kesken.

Pärmäkoski luovutti hiihdon Suomen cupin kisassa Rovaniemellä sprintissä alkuerävaiheessa selvän johtonsa kolmossijaan. Pärmäkoski putosi tahallaan jatkosta.

Hiihtoliiton kilpailusäännöissä on kuitenkin sopupeli-pykälä, jonka mukaan ”urheilutoiminnan eettinen lähtökohta on, että kilpailijat, joukkueet ja seurat pyrkivät kilpailutilanteessa parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.” Pykälän rikkomisesta voidaan määrätä toimintakieltoa.

Tilanne puhuttti hyvin paljon sunnuntain jälkeen. Pärmäkoski myönsi keskiviikkona Yle Urheilun haastattelussa, että ei miettinyt loppusuoralla luovuttaessaan sääntöjä. Pärmäkoski sai Hiihtoliitolta keskiviikkona tempustaan kirjallisen varoituksen.

Haaviston mukaan maajoukkueurheilijoiden kanssa ei ole vielä sääntöjä käyty tarkasti läpi, mutta näin tullaan tekemään tämän kohun myötä perjantaina.

– Mediasta varmasti jokainen on lukenut, miten on käynyt. Loppuviikosta on palaveri urheilijoiden kanssa. (Hiihtoliiton toiminnanjohtaja) Mika Kulmala tulee siihen mukaan. Sitten tarkennetaan asiat, että tällainen ei pääse toistumaan, Haavisto sanoo.

– Varmasti jokainen on ottanut opiksi tästä.

Kaikin puolin Haavisto harmitteli tapahtunutta.

– Isossa kuvassa tämä oli hyvin ikävä tapahtuma. Näin ei olisi missään tapauksessa pitänyt käydä. Urheilijakaan ei varmasti sitä odottanut, että tällainen mylläkkä nousee, Haavisto mietti.

Suosiminen kiistetään

Matti Haavisto.
Matti Haavisto.Tomi Hänninen

Viikonlopun tapahtumien jälkeen on nostettu esiin mahdollisuus siitä, että Pärmäkoski olisi maajoukkueessa etuoikeutetussa asemassa, koska päävalmentaja Haavisto on myös Pärmäkosken henkilökohtainen valmentaja. Myös Pärmäkosken tekoa viikonloppuna on arvosteltu ylimieliseksi.

– Itse en osannut ajatella, että tämä oli ylimielinen teko. Se oli aika yllättävää, että mediassa on otettu sellainen kortti esiin. Ajattelin, että olen hyväsydäminen ja päästän jatkoon haluavat jatkoon, Pärmäkoski sanoo.

– Ehkä se tuntuu tietyllä tapaa pahalta, että tällainen kortti on otettu käyttöön, Pärmäkoski sanoo.

Haavisto kiistää myös suosimisen ja Pärmäkosken erityisoikeuden luovuttaa loppusuoralla.

– Mielestäni ei ole kyse tästä. Urheilija oli tehnyt päätöksen, että ei hiihdä loppueriä. Silloin hän ei veisi jatkopaikkaa sellaisilta, jotka haluavat hiihtää kilpailun loppuun. Näin sen tulkitsen, Haavisto korosti.

Lue lisää:

Krista Pärmäkoski selvisi ilman kilpailukieltoa luovutuksestaan – Hiihtoliitto antoi kirjallisen varoituksen

Varoituksella luovutussopasta päässyt Pärmäkoski: "En olisi kuvitellut, että joudun tällaiseen pyöritykseen"

Pärmäkosken loppusuoran temppuilu tutkitaan Hiihtoliitossa – asiantuntija: "Olisi vaan hiihtänyt itsensä jatkoon"

"Tallimääräys" formulatyyliin – Krista Pärmäkoski päästi joukkuetoverinsa ohi loppusuoralla: "Kroppa oli väsynyt, oli reilua etten ota jatkopaikkaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat