Suora

  • Elävä arkisto esittää

Ammattilaistennikseen tulee suurin muutos vuosikymmeniin – tilanne hämmentää pelaajia: "Kukaan ei tiedä mitä tapahtuu"

ATP-haastajakiertueen alapuolelle tulee uusi Transition Tour ja tenniksessä on ensi vuonna kaksi eri rankinglistaa.

tennis
Emil Ruusuvuori Davis cupissa
Suomen Tennisliitto

Nuoret suomalaiset tennispelaajat Emil Ruusuvuori ja Patrik Niklas-Salminen ovat hyvässä nousukiidossa urallaan. Nyt he joutuvat satojen muiden tennisammattilaisten kanssa uuden ajan eteen.

Ammattilaistenniksessä tapahtuu vuoden vaihteessa suurin muutos vuosikymmeniin. Muutos ei koske ATP-kiertueella pelaavia maailman huippuja, mutta sitäkin enemmän huippujen alapuolella olevia ammattilaisia, mitä suurimmassa määrin myös suomalaispelaajia. Eivätkä he ole tyytyväisiä.

– Tällä hetkellä on aika paljon kysymyksiä mihin ei oikein ole vastauksia. Mitä tuolla on kiertänyt ja puhunut eri maitten pelaajien kanssa, niin aika paljon ihmetellään mitä tulee tapahtumaan ja aika kriittistä suhtautumista on ollut. Kukaan ei tiedä mitä tapahtuu, niin vaikea siihen on suhtautua positiivisesti, Ruusuvuori, 19, sanoi.

– Olen aika skeptinen uudistuksen suhteen sen perusteella mitä koko vuoden aikana olen siitä kuullut. Olen vieläkin aika vähän miettinyt sitä. Olen yrittänyt vain pelata ja kerätä pisteitä ja mennä pelissäni eteenpäin. Sen näkee sitten ensi vuonna, mitä uudistukset tuovat, Niklas-Salminen, 21, totesi.

Mitä sitten oikein tapahtuu? Miesten ammattilaistennis on tähän asti jaettu kolmeen tasoon: ATP-kiertueeseen, ATP-haastajakiertueeseen ja Futures-turnauksiin. Kaikista näistä on saanut ATP-pisteitä. Uudessa järjestelmässä haastajakiertueen alapuolelle tulee kansainvälisen tennisliiton ITF:n niin sanottu Transition Tour.

Uusi ja ainakin aluksi sekavaksi tilanteen tekevä asia on se, että Transition Tourilla ei jaeta ATP-pisteitä, vaan uusia ITF-pisteitä. Syntyy kaksi eri rankinglistaa, kärkipään pelaajien ATP-ranking ja alemman tason pelaajien ITF-ranking. Uudistuksen yhtenä tavoitteena on se, että nykyisen noin 2000 pelaajan sijaan ATP-rankingin omaavia pelaajia tulee olemaan huomattavasti vähemmän ja he ovat selkeämmin ammattilaisia.

Uudistus totetuu periaatteessa samalla lailla myös naisten puolella. Naisilla turnausten rakenne on tosin ollut hiukan erilainen, mutta Transition Tour tulee myös naisille.

Patrik Niklas-Salminen
Ville Vuorinen / Tennisliitto

Yksi uudistuksen vaikutus on se, että ITF:n juniorikisojen merkitys nousee. Aiemmin menestyksestä juniorikisoissa ei ole käytännössä ollut hyötyä ammattilaisuran aloituksessa. Jatkossa 100 parhaan juniorin listalla olevat pelaajat saavat paikkoja Transition Tourille. Transition Tourilla menestymällä ja hyvällä ITF-rankingilla voi puolestaan saada paikan haastajakiertueen kisaan.

HVS-Tenniksen valmennuspäällikkö Saku Siivonen on perehtynyt uudistukseen. Hän näkee sen hyvänä puolena juuri polun, mikä uudistuksen myötä johtaa junioreista huipulle asti.

– Ainakin se selkeyttää portaita. Junioreista aivan huippuammattilaisiin tulee selkeät neljä porrasta: juniorit, sen jälkeen ITF Transition Tour, ATP-haastajakiertue ja ATP-kiertue, Siivonen totesi.

– Juniorikisojen merkitys korostuu jatkossa pienemmissä tennismaissa kuten Suomessa, missä omia kisoja ei ole niin paljon. Se on selkeä väylä ammattilaiskisoihin.

Uudistukseen kuuluu myös se, että ATP-haastajaturnausten kaaviot kasvavat. Kaavioista tulee 48 pelaajan kokoisia. Neljä paikkaa varataan aina ITF-rankingin kautta tuleville pelaajille. Lisäksi pelataan neljän pelaajan karsinnat, joissa kolme paikkaa menee ITF-rankingin pelaajille.

Transition Tourin kisoissa puolestaan varataan viisi paikkaa juniorirankingin sadan parhaan joukossa oleville pelaajille, joten näin polku vie lahjakkaita pelaajia eteenpäin.

Kisakalentereita ei ole vielä julkaistu

Uudessa järjestelmässä on siis kaksi eri rankingia, ATP-ranking ja ITF-ranking. Monta sataa pelaajaa tulee olemaan molemmilla rankinglistoilla. Tämä koskee varsinkin pelaajia ATP-rankingin sijoilla 300-600, jotka pelaavat osittain ATP-haastajaturnauksia ja keräävät niistä ATP-pisteitä, ja osittain hankkivat ITF-pisteitä Transition Tourilla.

Siivonen huomauttaa, että yksi uudistuksen tuoma asia on se, että esimerkiksi ATP-rankingin sijalle 240 on aiemmin voinut päätyä erilaisilla tavoilla. Jatkossa niillä paikkeilla olevat pelaajat päätyvät sinne yhdenmukaisemmalla tavalla.

– Tähän asti on voinut olla niillä sijoilla joko pelaamalla haastajakisoja ja voittamalla siellä yhtä-kahta ottelua per kilpailu, tai pelaamalla paljon pienempiä kisoja esimerkiksi eksoottisissa maissa ja pärjäämällä niissä erittäin hyvin. Ensi vuonna ainoa mahdollisuus päästä niille sijoille on menestyä riittävän hyvin haastajakisoissa.

Yksi iso käytännön ongelma tällä hetkellä on se, että ensi vuoden kalentereita haastajakiertueelle ja Transition Tourille ei ole vielä kunnolla julkaistu, joten pelaajien kannalta kisohjelman tekeminen on vaikeaa.

– Siellä on tammikuulle vain laitettu jonkinnäköistä kisakalenteria, mutta muuten ei vielä mitään. Se on oikeastaan mahdotonta sanoa, missä tulen tammikuussa olemaan, Ruusuvuori sanoi.

– Emme ole tehneet tiimin kanssa vielä kisakalenteria. Sekä haastajakiertueella että ITF:n puolella on tullut kalenteriin todella vähän kisoja. Katselemme vielä loppuvuodesta tuleeko sinne lisää kisoja ja mistä lähdetään alkuvuodesta, joudunko lähtemään pitemmälle reissulle vai pelaanko Euroopassa, Niklas-Salminen kuvasi tilannetta.

Siivosen mukaan Ruusuvuoren tilanne uudessa järjestelmässä näyttää kuitenkin hyvältä, kunhan kalenterit saadaan julkaistua. Ruusuvuori on ATP-rankingissa tällä hetkellä sijalla 316. Hän pelasi tällä viikolla Japanissa ensimmäisen kerran haastajaturnauksessa niin, että pääsi mukaan suoraan rankingillaan. Niklas-Salminen on sijalla 435.

– Emilin osalta tilanne on alkuvuonna melko hyvä. Hänen ITF-rankinginsa on todella korkea ja ATP-ranking on myös hyvä, Hän pääsee varmasti pelaamaan haastajakisoja. Patrik joutuu aloittamaan kauden pelaamalla Transition Tourin kilpailuja ja yrittää sieltä lunastaa paikan haastajakisoihin, Siivonen kertoi.

Ensi vuonna nähdään miten uusi järjestelmä toimii. Jos selviä ongelmia ilmenee, sitä toivottavasti pystytään myös korjaamaan.

Lue myös:

Emil Ruusuvuori turnausvoittoon Italiassa – nousee tennislistalla 400 joukkoon

Jarkko Nieminen iloitsee: "Suomi-tenniksen tulevaisuuden näkymät valoisammat kuin pitkään aikaan"

Suomen tennislupaus marssi turnausvoittoon Espanjassa

Ruusuvuorelle upea turnausvoitto – vastustajalle täystyrmäys avauserän jälkeen!

Tennislupaus Ruusuvuori voitti maailman kovimman junioriturnauksen!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat