Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, pudotuspelit
  • Futsal-liiga, Miesten 2. loppuottelu Leijona Futsal - KaDy
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Norja
  • SM-liigan pronssiottelu Tappara - HIFK
  • Sandra Eriksson ja kadonneet tunteet
  • Jääkiekon U18 MM, Valko-Venäjä - Suomi
  • Jääkiekon U18 MM: BLR - FIN
  • Urheiluruutu

Hiihtoliitto aikoo muuttaa kilpailusääntöjään Pärmäkosken kohutempun jäljiltä: "Ahtaasti tulkittuna toimintakielto olisi ollut oikea ratkaisu"

Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Mika Kulmalan mukaan sääntöjen muokkaamista ruvetaan pohtimaan Rukan maailmancup-viikonlopun jälkeen.

urheilu
Krista Pärmäkoski
Krista PärmäkoskiLehtikuva

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala kertoo, että Krista Pärmäkosken tahallisen häviämiseen liittyvän jupakan jälkeen liiton kilpailusääntöjä tarkennetaan. Pärmäkoski johti selvästi sunnuntaina Rovaniemen Suomen cupin sprintin alkuerää, mutta luovutti tahallaan. Pärmäkoski jätti itsensä kolmanneksi.

Päätös herätti kohinaa, sillä kilpailusääntöjen mukaan urheilijan tulee pyrkiä kilpailutilanteessa parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

– Eihän sitä pysty mittaamaan, kuinka täysillä mennään. On selvää, että esimerkiksi pidemmän matkan kisoja on taktisesti jossain vaiheessa parempi hiihtää muulla tavalla kuin täysillä, Kulmala toteaa.

– Seuraamuksiin kannattaa laittaa pykäliä. Vain ja ainoastaan ahtaasti tulkittuna toimintakielto olisi ollut oikea ratkaisu.

Jupakalla onkin siis seurauksia kilpailusääntöihin. Pärmäkoski sai tempustaan kirjallisen varoituksen.

– Ensinnäkin sääntöä tarkennetaan. Tämä on sieltä pesäpallon ajoilta 1990-luvun lopusta, kun kaikki järjestöt uusivat sääntöjään sopupeliasian tiimoilta. Tähän ei ole tarvinnut kiinnittää huomiota, Kulmala sanoo.

– Käytämme Suomen urheilun eeetisen keskuksen (SUEK) asiantuntemusta. Luomme uuden säännön, joka ottaa paremmin nykytilanteen huomioon.

Mika Kulmala
Mika Kulmala.AOP

Lähtökohtana on pidetty sitä, että kilpailusääntöjä ei voi muuttaa kesken kauden. Kulmala väläyttää kuitenkin mahdollisuutta siihen Pärmäkoski-jupakan jäljiltä.

– En ole vielä ehtinyt sääntöasiaa käymään tarkemmin läpi, mutta varmaan heti Rukan jälkeen otetaan asia tulille ja katsotaan, onko tälle kaudelle mitään tehtävissä.

– Se voi olla mahdollista. Uutta sääntökirjaa tuskin tehdään, mutta aina voi lisäliitteitä tehdä.

Kulmalan mukaan päätös kirjallisesta varoituksesta on silti oikeudenmukainen suhteessa tekoon ja seurauksiin.

– Siinä otettiin huomioon, että tässä tapauksessa Pärmäkoski oli täysin ajattelematta. Hän ei tavoitellut omaa etuaan. Hän ei aiheuttanut muille urheilijoille hankaluuksia. Uskon, että asiantuntijat ovat pykälät katsoneet ja ottaneet huomioon eri tekijät, Kulmala sanoo.

Krista Pärmäkoski maaliintulo

Vaikuttaa siltä, että sääntöjä on rikottu. Toimintakieltoa ei kuitenkaan tule. Miten vaikuttaa päätökseen se, että Pärmäkoski on Suomen ykkösurheilijoita?

– Vaikuttaa varmasti sillä tavalla, että asia tuli selkeästi ilmi. Jos kansallisen tason urheilija olisi tuolla tavalla tehnyt muualla kuin Suomen cupissa, niin ei sitä varmaan kukaan olisi huomannut. Kun yksi Suomen seuratuimmista urheilijoista tekee tuolla tavalla suorassa tv-lähetyksessä, niin kyllä se varmasti tulee julki, Kulmala vastaa.

Joka tapauksessa lienee selvää, että Pärmäkoski ei olisi vastaavalla toiminut maailmancupin osakilpailussa.

Krista Pärmäkoski
AOP/Jarno Kuusinen

– Täytyy muistaa, että alkukaudesta urheilijoilla harjoituskuorma on kova. He seuraavat tarkasti kansallisissa kisoissa virettään. Meidän on urheilulliselta ja valmennukselliselta puolelta hyväksyttävä tietyllä tavalla tällaisia ratkaisuja. Mutta kuitenkin sääntöjen sallimissa puitteissa. Ennen kaikkea niin, että urheiluhenki ratkaisee siellä taustalla, Kulmala sanoo

Pärmäkosken päätös herätti kuohuntaa myös, koska sprinttikisa oli Veikkauksen kohde. Kulmalan mukaan kaikki on nyt kuitenkin Veikkauksen suuntaan kunnossa.

– Asia käsiteltiin sunnuntaina lyhyesti ja sitten maanantaina tarkemmin kävimme läpi. Veikkaus oli tyytyväinen meidän reagointiimme. Asia on tältä osin käsitelty Veikkauksen kanssa, Kulmala sanoo.

Lue lisää:

Krista Pärmäkoski selvisi ilman kilpailukieltoa luovutuksestaan – Hiihtoliitto antoi kirjallisen varoituksen

Päävalmentaja kiistää tuplaroolin vaikutuksen Pärmäkoski-jupakassa: "Isossa kuvassa tämä oli hyvin ikävä tapahtuma"

Varoituksella luovutussopasta päässyt Pärmäkoski: "En olisi kuvitellut, että joudun tällaiseen pyöritykseen"

Pärmäkosken loppusuoran temppuilu tutkitaan Hiihtoliitossa – asiantuntija: "Olisi vaan hiihtänyt itsensä jatkoon"

"Tallimääräys" formulatyyliin – Krista Pärmäkoski päästi joukkuetoverinsa ohi loppusuoralla: "Kroppa oli väsynyt, oli reilua etten ota jatkopaikkaa"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat