Suora

  • Elävä arkisto esittää

Vaikka vähempikin riittäisi, Huuhkajat haluaa jatkaa voittoputkea Ateenan illassa: "Pelimme on sillä mallilla, että voimme lähteä luottavaisesti"

Suomi voi varmistaa torstai-iltana Ateenassa lohkovoiton ja jatkopaikan Kansojen liigassa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Markku Kanerva.
Markku Kanerva korostaa, että hyvien otteiden takana on koko joukkueen ja taustatiimin onnistuminen.Jaakko Stenroos / AOP.

Huuhkajat on lähellä lohkovoittoa Kansojen liigassa, ja ykkössija voi saada varmistuksensa jo torstai-iltana Ateenassa Kreikan vieraana. Päävalmentaja Markku Kanerva on pitänyt siitä, mitä on viikon aikana toistaiseksi nähnyt.

– Joukkue on hyvin virittynyt ja odottaa ottelua. Maanantaina lensimme tänne ja treenasimme kevyesti. Tiistaina harjoittelimme puolustuspelaamista, ja tänään hyökkäyspeliä, Kanerva sanoi keskiviikkona Yle Urheilulle.

Suomi on pelannut loistavan syksyn, ja neljän voiton putki on taannut loistoasetelmat viikon vieraspeleihin Kreikassa ja Unkarissa. Kanervan mukaan haaste Ateenassa on kova, mutta ryhmän itseluottamus on korkealla.

– Lähtökohta tähän peliin on sama kuin aikaisemminkin. Haemme voittoa, vaikka ennalta ehkä vaikein vieraspeli onkin edessä. Pelimme on sillä mallilla, että voimme lähteä luottavaisesti.

Suomi voitti joukkueiden välisen edellisen ottelun Ratinassa 2–0. Voitto, tasapeli tai jopa maalin tappiokin torstaina riittäisi varmistamaan Suomen lohkovoiton.

Pelaajille lohkon tilanne ei ole ollut aivan selvä.

– Ilman muuta pelin aikana pitää reagoida, jos tarvetta on, mutta toivottavasti ei tarvitse tehdä taktisia muutoksia ja jatkamme voittoputkeamme.

– Kysyimme pelaajilta, kuinka moni tietää tilanteen, ja ei se sitten kaikille ollut ihan selvää. Oli ihan hyvä, että kävimme sen läpi, Kanerva naurahti.

Kreikalla uusi käskyttäjä

Kreikka lähtee otteluun uuden päävalmentajansa Angelos Anastasiadisin johdolla. Edellinen luotsi, saksalainen Michael Skibbe sai lähteä Suomelle kärsityn tappion jälkeen. Uusi valmentaja tuo omat mausteensa joukkueeseen, mutta suuriin muutoksiin Kanerva ei usko.

– Tämä muutos toki hankaloittaa ennakointia, mutta en usko mihinkään suuriin muutoksiin pelitavallisesti näin lyhyessä ajassa. Edellisestä pelistä on seitsemän pelaajaa pois, ja kuusi on tullut tilalle. Heidän täytyy voittaa useammalla maalilla, ja he saattavat prässätä aggressiivisesti jopa neljällä pelaajalla. Meidän kykyämme pelata paineen alla testataan.

– Ennakoin, että he tekevät neljä muutosta avauskokoonpanoon, mutta luulen, että isoin anti on siinä, että hän pyrkii luomaan joukkueelle hyvän hengen niin, että myös tähdet pelaavat joukkueelle. En sano, että näin välttämättä olisi, mutta tuntuu siltä, että siellä puolella on tehtävää. Tämä on hänelle ensimmäinen valmistava tapahtuma EM-karsintoihin.

Suomen joukkue on kokenut pieniä muutoksia edellisistä peleistä. Kapteeni Tim Sparv ja Rasmus Schüller eivät ole pelikunnossa, ja puolustuksesta sivussa on Jukka Raitala. Korvaajia kuitenkin löytyy.

– He ovat olleet isossa roolissa matkan varrella, ja on tosi iso harmi, että he joutuivat jäämään pois. Olemme näyttäneet parin viime vuoden aikana, että pystymme hyviin esityksiin loukkaantumisista huolimatta, ja meillä on hyviä korvaajia. Pelaajat tietävät kyllä, että loukkaantumisia tulee.

Sparv on ollut tärkeä lipunkantaja joukkueelle, mutta Kanerva peräänkuuluttaa jaettua johtajuutta.

– Tim on luontaisesti ottanut johtajan roolin. Joka tapahtumassa kuitenkin painotan, että kaikkien otettava vastuuta, ei vain sen, jolla on nauha kädessä. Se ei voi kaatua vain tiettyjen pelaajien harteille.

– Kapteenistoon kuuluu nyt Joona Toivion ja Paulus Arajuuren lisäksi myös Lukas Hradecky. Olemme käyneet läpi sen, mikä on kapteeniston rooli.

Teemu Pukki
Teemu Pukki on päässyt vammansa jälkeen Norwichissa jälleen iskuun.Getty Images

Kolme ensimmäistä peliä maaleillaan Suomelle ratkaissut Norwich-hyökkääjä Teemu Pukki on päässyt lihasvammansa jälkeen takaisin kentille, ja maalivire on löytynyt. Kotkalainen ratkaisi Norwichille kahdella maalillaan voiton Millwallista viime viikonlopun kierroksella Englannin Mestaruussarjassa.

– “Temen” paluu on iloinen asia, ja hän näytti viime viikonloppuna, että taidot ovat tallella ja vire on säilynyt. Muutenkin meillä on hyvä terveystilanne joukkueessa.

Matka on pahasti kesken

Mikäli Suomi voittaa lohkon, pääsee se pelaamaan jatkokarsintapelejä muiden C-liigan lohkovoittajien kanssa. Kanerva on ollut iloinen, että suomalainen jalkapalloväki on osannut iloita vaikeiden vuosien jälkeen voitoista, mutta kunnia pisteistä kuuluu pelkän päävalmentajan hehkutuksen sijaan koko ryhmälle.

– Olen toki otettu, mutta toivoisin muuta taustatiimiä ja ennen kaikkea pelaajia nostettavan esille. Toki tiedän myös sen, kuka silloin on kohteena, kun homma ei kulje.

– Joukkue on ansainnut tunnustuksen näillä esityksillä. Korostan kuitenkin edelleen, että emme ole saavuttaneet vielä edes välitavoitetta. Prosessi taas ei lopu siihenkään. Meidän on säilytettävä sama pelillinen taso, Kanerva muistuttaa.

Kreikka-Suomi pelataan torstaina kello 21.45. Lähetys Yle Puheessa käynnistyy kello 21.30.

Lue myös:

Kommentti: Kaksi sinivalkoista kohtaavat rapistuneessa kriisipyhätössä, jossa ei pelata elämästä ja kuolemasta, vaan uudesta alusta ja jatkumosta

Tällaisesta palapelistä on rakentunut Teemu Pukin hurja syysvire – jopa loukkaantuminen osui oikeaan aikaan: "Pieni huili teki varmasti hyvää"

Tuhlattu pilkku ja voittomaali lisäajan viimeisellä minuutilla – Pukille taas uskomaton kahden maalin ottelu

Teemu Pukki palannut huippuvireeseen – kaksi maalia kymmenessä minuutissa

Maajoukkuekapteeni Sparv ei ole vieläkään pelikunnossa

Kauko korvaa sairastuneen Schüllerin Huuhkajissa

Markku Kanerva kääntää huomiota pois "Rivelutionista" – kehuu pelaajia ja taustatiimiään

Suomen futistytöille niukka tappio MM-avauksessa – ällistyttävä unelmalaukaus ratkaisi: "Peli ei ollut sitä, mihin parhaimmillaan pystymme"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat