Suora

  • Elävä arkisto esittää

Tällaisesta palapelistä on rakentunut Teemu Pukin hurja syysvire – jopa loukkaantuminen osui oikeaan aikaan: "Pieni huili teki varmasti hyvää"

Teemu Pukkia kuormitetaan seura- ja maajoukkueessa aiempaa enemmän sekä monipuolisemmin. Maalimäärät ja loukkaantuminen kulkevat käsi kädessä.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
teemu pukki
Markku Ulander / Lehtikuva

Kreikka – Suomi suorana Yle Puheella torstaina 15. marraskuuta kello 21.30 alkaen.

ATEENA. Huuhkajien pelaajat odottelevat vaihtopenkkien tuntumassa keskiviikon valmistavien harjoitusten alkua. Glen Kamaran kantama pallokassi mätkähtää pelaajajoukon eteen Ateenan olympiastadionin parhaat päivänsä nähneen yleisurheiluradan pintaan.

Hymyilevä Teemu Pukki istuskelee penkin päässä. Norwichin suomalaistähti ei vielä hyökkää noutamaan pyöreää pelivälinettä, mutta hyökkääjälle heitetyn vesipullon hän nappaa kouraansa. Pukin olemus huokuu rentoutta, kuten koko Suomen joukkueenkin. Ympärillä parveilevista kuvaajista huolimatta jutustelut joukkuetovereiden kesken eivät jää vain kuiskausten tasolle.

Kuukausi takaperin Pukin ilme oli huomattavasti huolestuneempi. Loukkaantuminen pakotti siihen mennessä Huuhkajien kaikista Kansojen liigassa tehdyistä maaleista vastanneen pelurin pois kentältä.

– Kyllä ensimmäinen fiilis oli, että tästä tulee pidempi huili, Pukki myöntää hetkeä muistellessaan.

Pukki ei ole aiemmin urallaan juuri kärsinyt lihasvammoista. Siksi pelaajan helpotus oli suuri, kun selvisi, että kyse ei ole vakavasta vaivasta. Loukkaantumiselle on harvoin oikeaa aikaa, mutta parempaa sellaista pelaaja ei olisi voinut toivoa.

Pukin loukkaantumista ei voi pitää suurena ihmeenä tai sattumana, kuten ei myöskään Kansojen liigan kolmea ja Englannin Mestaruussarjassa syntyneitä yhdeksää maalia.

Palapeli tapahtumien taustalla on moniosainen, mutta ymmärrettävä ja yhtenäinen.

Kulmapalat: Pelisuunnitelmat ja valmentajat

Niin Huuhkajat kuin Norwich ovat rakentaneet oman pelisuunnitelmansa tukemaan nimenomaan, mutta eivät yksinomaan, Pukkia.

– Mitään mullistavaa eroa ei ole heidän tai meidän pelitavan kanssa. Molemmissa tavoissa juuri ne Temen (Pukki) vahvuudet saadaan esille, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva selvittää.

Yhteneväisyyksiä on myös Kanervassa, ja Norwichin päävalmentajassa Daniel Farkessa. Kanarianlinnut Mestaruussarjan johtoon luotsanneen saksalaisen lähestymistapa on Kanervan tapaan pelaajalähtöinen.

– Käymme paljon asioita läpi. Se oli selvää siitä asti, kun ensimmäisen kerran juttelimme jo ennen siirtoa. Sain sellaisen kuvan, että hän tuntee minut tosi hyvin ja tietää, mitkä ovat ne omat vahvuuteni, Pukki kuvailee.

Nykypäivän valmennuksellisista vaatimuksista puhuttaessa pelaajalähtöisyys on kuin muotisana, joka toistuu niin maasta kuin pallopelistäkin toiseen. Pelaajien kanssa rooliin ja suorituksiin keskittyminen ei ole ainoa avain onneen, mutta ainakin oikea tapa hioa muotoja avaimeen nimeltä Teemu Pukki.

– Tämä selvästi sopii Pukille, kun hän saa palautetta ja hänelle kerrotaan, mitä häneltä odotetaan ja miten eri tilanteissa tulee liikkua, Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen korostaa.

Samaan filosofiaan luottavien valmentajien alaisuudessa ei ole ihme, että myös heidän pelinsä tukee juuri Pukin vahvuuksia.

Teemu Pukki
Teemu Pukki on tehnyt Norwichille tällä kaudella jo kymmenen maalia.AOP

Sivupalat: Vahvuudet ja kymppipaikan piipahdus

Karrikoidusti voisi toki sanoa, että vuodesta 2009 asti maajoukkueessa pelanneen Pukin rooli ei ole muuttunut, ainakaan sen jälkeen, kun hän on vakiinnuttanut paikkansa maajoukkueen ykköskärkenä.

– Hän on saanut pelata kärjessä, mikä on hänelle se oma paikka, Kanerva muistuttaa.

Siitä huolimatta juuri Kanervan alaisuudessa Huuhkajat on saanut Pukista irti enemmän kuin Mixu Paatelaisen tai Hans Backen alaisuudessa. Helppo selitys olisi tietenkin se, että myös koko maajoukkue on pelannut paremmin Kanervan otettua lopullisesti vetovastuun.

– Vanha sanonta on, että hiki hitsaa joukkuetta, mutta ennen kaikkea tulokset ja voitot. Ei tässä mistään taikatempuista ole kyse, Kanerva sanoo.

Toisaalta samaan aikaan maaleja tekevä – tai tekemätön – Pukki on yksi tärkeimmistä avaimista niihin lukkoihin, joiden aukeaminen tarkoittaa voittoja.

Pieni huili teki varmasti ihan hyvää. Nyt olen ihan täydessä iskussa.

Teemu Pukki

Pukki on ennen Kanervan aikakautta mielletty maajoukkueessa puhtaammin piikkipelaajaksi. Useammin kuin kerran Suomi hakkasi päätään seinään pitkillä palloilla, joilla yksinäistä Pukkia tavoiteltiin. Vaihtoehtoja nähtiin vain vähän, ja tämän tiesivät myös vastustajat.

Huuhkajien nykyisessä pelisysteemissä Pukki putoaa yhä useammin alemmaksi kymppipaikalle palloa hakemaan. Näin Pukki pääsee nopeutensa lisäksi hyödyntämään myös muita vahvuuksiaan, kuten kykyään haastaa vastustajia pallon kanssa. Kääntymisen jälkeen Pukin suunta on kohti maalia. Sen sijaan, että pallo on vasta matkalla, on se jo Pukin jalassa.

Pukin ensimmäiset askeleet ovat riittävän räväkät. Toisinaan vastustajien jaloissa olevat kuvitteelliset lyijypainot voi havaita lehtereille saakka. Pukki myös hyödyntää tehokkaasti molempia jalkoja, joten maalinteon uhka leijuu kaikkialla alueen tuntumasta boksin sisälle.

– Tämä aiheuttaa vastustajille ongelmia. Vastustajien haastaminen sopii myös Pukille, eikä peli ole siten yhtä linjan taakse hakeutumista, Olli Huttunen tiivistää.

Lopuista paloista lopputulos

Pukin vahvuuksien monipuolisemmassa hyödyntämisessä on pitkälti kyse koko joukkueen onnistuneesta roolituksesta. Vastuu hyökkäyspelistä jakautuu sen sijaan, että nopeita pistoja pelattaisiin vain kohti Pukkia. Loputtomasti ja tehokkaasti juoksevat laitapelaajat Robin Lod ja Pyry Soiri luovat uhkaa, jonka unohtamiseen vastustajilla ei ole varaa.

Tämän Suomi osoitti konkreettisimmin Tampereella Kreikkaa vastaan, kun Huuhkajat kukisti helleenit ilman Pukkiakin.

– Maalimäärät näkyvät nyt Pukin kohdalla, mutta nimenomaan siksi, että hän on saanut entistä enemmän tukea muilta pelaajilta, Huttunen linjaa.

Hyökkäyksessä Pukin tapaan töitä paiskii myös Jasse Tuominen. Itse asiassa juuri hyökkääjät ovat maajoukkueen tilastojen valossa juosseet eniten kaikista Suomen pelaajista. Työhevosten arvonimi on yleensä kuulunut joko laitapelaajille tai keskikentän keskustassa uurastaville.

Robin Lod ja Pyry Soiri
Robin Lod ja Pyry Soiri ovat Pukin ja Jasse Tuomisen lisäksi tärkeässä osassa Suomen hyökkäyspeliä.AOP

Kaksikko juoksee pelistä toiseen valtavasti myös puolustussuuntaan. Uurastaminen näkyy väistämättä kuormituksessa. Pukki ei luista puolustusvastuusta Norwichissakaan, minkä lisäksi myös peli- ja minuuttimäärät ovat kasvaneet suomalaisen osalta reilusti totutusta.

Ei ole siis mikään ihme, että keho reagoi uudenlaiseen rasitukseen niin väsymyksenä kuin myös loukkaantumisina. Kuukausi takaperin molemmat seuraukset tulivat Pukille tutuiksi.

Olli Huttusen mukaan voi hyvin olla mahdollista, että Suomi ei olisi saanut huippuvireistä Teemu Pukkia kentälle Kansojen liigan lohkovaiheen huipennukseen, vaikka tämä olisi selvinnyt lokakuusta ilman loukkaantumista.

– Nyt pieni tauko henkisesti ja fyysisesti, ja siihen vähän harjoittelua päälle, niin uskon, että Teemu Pukki on entisessä loistossaan, Huttunen uskoo.

Onko näin?

– Pieni huili teki varmasti ihan hyvää. Nyt olen ihan täydessä iskussa. Paljon tein työtä, että pääsisin takaisin kuntoon mahdollisimman nopeasti. Onneksi ei ollut mikään tosi paha vamma, vaan siinä meni pari viikkoa ja sitten olin takaisin kentällä, Pukki kertoo.

Tällä kertaa tuo kenttä on Ateenan olympiastadionin nurmi, jonka kuntoa Huuhkajat keskiviikkona testailivat. Painopisteen hyökkäyspeliin valmistavissa harjoituksissa siirtänyt Markku Kanerva oli stadionilla syystäkin hyvällä tuulella.

Viikonloppuna Pukki kun tykitti kaksi osumaa ja ratkaisi lisäajalla Norwichille täyden pistepotin.

– Temen paluu on erittäin iloinen asia. Hän näytti viikonloppuna, että taidot ja maalintekovire ovat säilyneet, päävalmentaja myhäili.

Ateenan torstai-illassa Suomi kelpuuttaisi yhdenkin – sen lohkovoiton arvoisen.

Kreikka – Suomi suorana Yle Puheella torstaina 15. marraskuuta kello 21.30 alkaen.

Lue lisää:

Kommentti: Kaksi sinivalkoista kohtaavat rapistuneessa kriisipyhätössä, jossa ei pelata elämästä ja kuolemasta, vaan uudesta alusta ja jatkumosta

Vaikka vähempikin riittäisi, Huuhkajat haluaa jatkaa voittoputkea Ateenan illassa: "Pelimme on sillä mallilla, että voimme lähteä luottavaisesti"

Tuhlattu pilkku ja voittomaali lisäajan viimeisellä minuutilla – Pukille taas uskomaton kahden maalin ottelu

Norwich-luotsi kehui loukkaantumisesta toipunutta Pukkia ja koko joukkuetta: "Voimme olla uskomattoman ylpeitä"

Saksela ja Jensen mukaan Huuhkajien ratkaisupeleihin – kapteeni Sparvin pelikunto ratkeaa lähempänä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat