Suora

  • Jalkapallon naisten maaottelu: FIN - ISL
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CHN - ESP
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: RSA - GER
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu Suomi - Islanti 17.6.
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NGA - FRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: KOR - NOR
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Kolme kuljettajaa taistelee rallin MM-tittelistä – jääkö mestaruus viimeisen erikoiskokeen varaan?

Rallin kiihkeä MM-taistelu huipentuu Australiassa.

ralliautoilu
Sébastien Ogier
Juhliiko Sebastien Ogier rallin maailmanmestaruutta?EPA

Ensimmäistä kertaa rallin MM-historiassa mestaruuden kohtalo saattaa ratketa vasta kisan päättävällä Power Stagella. Kolmen pisteen kaulan kirineelle Sebastien Ogierille voi taktisesti järkevä ajo olla riittävästi uran kuudenteen mestaruuteen.

Yksi hullun lailla ajava ja kaksi tarkkailijaa – siinä karkea jaottelu kauden 2018 maailmanmestaruudesta ajavien kuljettajien välille.

Edellisen kerran MM-kamppailu oli kolmen kuljettajan välinen viimeisessä osakilpailussa vuonna 2003. Tuolloin kausi päättyi Walesiin, ja mestariksi kruunattiin Petter Solberg.

Kyse on myös edellisestä kerrasta, kun mestarin kansallisuus on ollut jotain muuta kuin ranskalainen.

Erinomaista vauhtia koko kauden pitänyt Ott Tänak lähtee kauden päättävään Australian ralliin jo 23 pistettä kärjessä ajavaa Ogieria perässä. Väliin mahtuu vielä Thierry Neuville, joka on vain kolme pistettä Ogierista, mutta kyseiset kolme pistettä saattavat olla hyvinkin ratkaisevat.

Tänakin vaihtoehdot ovat selkeät. Virolaisen pitää jatkaa riehakasta linjaansa, ja pyrkiä voittamaan sekä ralli että Power Stage, mikä tarkoittaisi täyttä 30 pisteen pottia. Sekään tuskin riittää, mikäli Ogier saavuttaa vähintään kuudennen sijan tai Neuville viidennen sijan.

Sen sijaan kosketusetäisyydellä toisistaan olevat Ogier ja Neuville ajanevat vain kisan kakkossijasta, sillä Tänakin kaltaista pakkoa heillä ei ole rallia voittaa. Riittää kun pitää silmät toisen suorituksessa.

Ilman ongelmia saattaa olla todennäköistä, että miehet ajavat tuloslistalla peräkkäisillä sijoituksilla, heidän vauhtitasonsa ollessa varsin lähellä toisiaan. Tässä skenaariossa Ogierille riittää pelkkä yhden sijan edellä olo, mikäli kaksikko päätyy sijoille 2-9. Jos piste-ero ennen Power Stagea tulee olemaan viisi pistettä tai enemmän Ogierin hyväksi, on mies mestari jälleen kerran.

Thierry Neuville.
Thierry Neuville.AOP

Mikäli Neuville olisi kuitenkin saavuttamassa sijoitusta, jolla tienaa maksimissaan kahdeksan pistettä Ogieria enemmän, jää ratkaisu viimeisten, reilun seitsemän kilometrin varaan. Tasapisteissä Ogier on mestari useampien osakilpailuvoittojensa ansiosta, joten belgialaisen mahdollisuudet mestariksi ovat olemassa, mutta sittenkin kenties Ogieria pienemmät.

Yksi merkittävä tekijä pisteitä jaettaessa on se, että viime vuonna Australiassa kymmenenneksi sijoittunut auto hävisi voittajalle jo karvan alle puoli tuntia. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että tälläkin kertaa, kun osallistujia alun perinkin on vain noin 30, voi MM-pisteille ajaa isoista ongelmista ja Rally2:ssa mukana olosta huolimatta.

Mitään kihelmöivämpää loppuratkaisua tuskin kukaan osaisi keksiä kuin sen, että jo ennakkospekuloinneissa maailmanmestaruuden ratkaisun jääminen Power Stagen ja lisäpisteiden varaan, on enemmän kuin mahdollinen – jopa todennäköinen - ratkaisu.

Vastaavaa ei ole aiemmin lajin MM-historiassa koettu. Maaliin ajamisen pakkoja ja suhteellisen tasaväkisiä taisteluita on toki nähty aiemminkin viimeisessä osakilpailussa, mutta se että viimeisen erikoiskokeen tulos ratkaisisi mestarin nimen, on ennennäkemätöntä.

Kenen vauhti ja kyvyt siinä tilanteessa riittäisivät mestaruuteen, onkin sitten jo ihan toinen tarina.

Lue lisää:

Tommi Mäkisellä on massiiviset suunnitelmat japanilaissuojatilleen rallin MM-sarjassa

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat