Suora

  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International

Kommentti: Huuhkajat alkaa näyttää enemmän Suomelta

Uuden sukupolven pelaajat tarjoavat roolimalleja yhä useammalle jalkapallojuniorille, kirjoittaa Yle Urheilun Jaakko Parkkinen.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Pyry Soiri, Glen Kamara ja Teemu Pukki juhlivat.
Miikka Jääskeläinen / AOP

Huuhkajien tulevaisuuden runkomieheksi povattu Glen Kamara on monella tavalla uudenlainen pelaaja jalkapallon A-maajoukkueessa.

Kuqien, Hetemajden tai Hradeckyen juuret ovat vahvoissa palloilukulttuureissa Balkanin alueella ja keskisessä Itä-Euroopassa, Eremenkojen Venäjällä. Moshtagh Yaghoubi on Afganistanissa syntynyt hazara.

Silti joukkueen antama kuva suomalaisuudesta on ollut melko yksiulotteinen.

Thomas Lam tai Alexander Ring ovat olleet keskieurooppalaisia jalkapalloilijoita, jotka ovat voineet kantaa Huuhkaja-paitaa vanhempiensa synnyinmaan kautta.

MM-karsinnoissa komean sisääntulon joukkueeseen tehnyt Pyry Soiri on karsintaottelussa pelannut A-maajoukkuepelaaja, jolla on juuria Afrikassa. Lisäksi Soiri on asunut merkittävän osan elämästään eri puolilla maanosaa: Mosambikissa, Namibiassa, Angolassa ja Tansaniassa.

Kansojen liigan lokakuisessa Kreikka-ottelussa vakuuttavan 90-minuuttisen pelannut Kamara on asunut yli puolet elämästään Brittein saarilla eikä haastatteluissa käytä suomea. Pelaaja toki puhuu synnyinmaansa kieltä, mutta kaikesta päätellen ujostelee haastattelutilanteita.

Vaikka hän on syntynyt ja kasvanut Suomessa, Kamaralta voidaan haastattelussa kysyä, tunteeko hän itsensä suomalaiseksi.

– Äiti on syntynyt Sierra Leonessa, mutta minä en, olen syntynyt Suomessa. Minusta tuntuu, että olen sen velkaa. Olen tyytyväinen, että tein tämän valinnan.

Kamara ja Soiri ovat kilpaotteluissa maajoukkueen ensimmäiset ei-valkoiset pelaajat. Miksi ihonvärillä on merkitystä? Koska yhä useampi suomalaisjuniori voi katsoa maajoukkuetta ja nähdä siellä omaa etnisyyttään edustavan pelaajan.

Lisäksi Huuhkajat alkaa näyttää myös ripauksen enemmän ympröivältä Suomelta. Kaksikon perässä saattaa olla tulossa vielä esimerkiksi Nicholas Hämäläinen tai Serge Atakayi.

Samaan aikaan Huuhkajat on kohonnut Kansojen liigassa lohkonsa kärkeen. Alamaissa tarpomisen vuodet tuntuvat karisseen niin kannattajien kuin median mielestä.

Voittoputki on synnyttänyt joukon sankaritarinoita, ja päävalmentaja Markku Kanerva on ollut parrasvaloissa välillä hieman vastentahtoisesti. "Rivelution" on perustunut Kanervan onnistumisen lisäksi myös Soirin ja Kamaran kaltaisiin pelaajiin, jotka ovat urallaan vielä rakennusvaiheessa, mutta ottaneet paikkansa Huuhkajissa väkevästi.

Voittaminen on muuttanut myös puhumisen tapaa maajoukkueen ympärillä. Tänä vuonna maajoukkueuransa lopettanut Niklas Moisander suorastaan ruoski itseään ja joukkuetta vaisujen tulosten jälkeen. Kapteeni joutui myöntämään useaan otteeseen, että hänen johtamansa joukkueen taso ei riitä.

Tässä maajoukkueessa Tshekkoslovakiassa syntynyt umpiturkulainen ykkösmaalivahti, Lukas Hradecky, voi humoristisesti kiitellä hallintoa Kamaralle myönnetystä Suomen passista.

Kansojen liigan C-liigan lohko 2: Kreikka–Suomi Yle Puheella kello 21.30 alkaen.

Lue myös:

Suomen Valioliiga-toivosta piti tulla Thierry Henry – Glen Kamara häikäisee Huuhkajissa ja Skotlannissa

Tällaisesta palapelistä on rakentunut Teemu Pukin hurja syysvire – jopa loukkaantuminen osui oikeaan aikaan: "Pieni huili teki varmasti hyvää"

Kommentti: Kaksi sinivalkoista kohtaavat rapistuneessa kriisipyhätössä, jossa ei pelata elämästä ja kuolemasta, vaan uudesta alusta ja jatkumosta

Vaikka vähempikin riittäisi, Huuhkajat haluaa jatkaa voittoputkea Ateenan illassa: "Pelimme on sillä mallilla, että voimme lähteä luottavaisesti"

Oikaisu 15.11.2018 kello 19.32: Alexander Ringin isä on suomalainen, toisin kuin jutussa aiemmin annettiin ymmärtää.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat