Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM, Serbia - Suomi
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International

Viime kaudella cupin kokonaisvoittoa juhlinut Kaisa Mäkäräinen on kauden kynnyksellä epävarmempi kuin aikoihin – “Luotan siihen, että jospa se kunto ehtisi vielä tulla”

Ampumahiihtomaajoukkueen uusi päävalmentaja on Kaisa Mäkäräisen mukaan suitsinut sooloilua harjoituksissa, mutta ei myöskään ole lähtenyt rikkomaan hyväksi havaittuja systeemeitä.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen.Jami Ivanof​f / All Over Press

Kun Jonne Kähkönen toimi Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentajana edellisen kerran vuosina 2006–2010, oli Kaisa Mäkäräisen rooli maajoukkueessa täysin erilainen, mitä se on tänä päivänä.

Tuolloin vasta pari kautta maajoukkueen kokoonpanossa ollut Mäkäräinen oli vasta uransa alkutaipaleella. Hän oli päässyt edellisenä vuotena kisaamaan ensimmäiset MM-kilpailunsa ja saavuttanut ensimmäiset maailmancupin pisteensä.

– Olin silloin ihan erilaisessa asemassa maajoukkueessa kuin mitä olen nyt. Olin silloin se nuori urheilija, joka otti oppia vanhemmilta ja nyt olen se vanhus siellä, josta nuoret ehkä ottavat oppia, 35-vuotias Mäkäräinen naurahtaa.

Vaikka Kähkönen muutti Yhdysvaltoihin Suomen pestin päätyttyä ja otti tuon maajoukkueen haltuunsa, ei yhteydenpito Mäkäräisen kanssa loppunut. Suomen ykköstykki sanookin näkevänsä Kähkösen kehityksen valmentajana, sillä ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan Kähkösellä ei ollut kokemusta maajoukkueen valmentamisesta.

– Sanoisin, että Amerikan vuodet ovat tehneet Jonnelle hyvää. Hän on varmasti ollut avoin kaikelle tiedolle ja oppinut paljon. Näkee, että hänellä on kokemusta toimia eritasoisten urheilijoiden ja eri valmentajien kanssa, Mäkäräinen arvioi.

Mäkäräinen ei ole ollut maajoukkueen mukana kahta leiriä lukuun ottamatta, mutta Kähkönen on ollut koko ajan tietoinen, mitä Mäkäräisen leirissä on tehty. Hän ei ole halunnut puuttua Mäkäräisen ja tämän valmentajan Jarmo Punkkisen toimivaan systeemiin.

– Olemme Jonnen kanssa keskustelleet siitä, että minun ei kannata liikaa lähteä muuttamaan omaa hyväksihavaittua systeemiä, vaikka se eroaisi joistakin Jonnen ajatuksista. Hän on antanut minulle tilaa toteuttaa omia ajatuksiani, Mäkäräinen kiittelee.

Kaisa Mäkäräinen kuvassa.
Getty Images

Siinä missä Kähkösen edeltäjä Antti Leppävuori oli erittäin kiinnostunut sykekäyristä, ortostaattisista sykkeistä ja valmennukseen liittyvistä numeroista, on Kähkönen enemmän keskusteleva valmentaja.

– Jonne ei ole varmaan hirveästi meidän sykekäyriä seurannut, ei hän ainakaan ole niitä kommentoinut, Mäkäräinen nauraa.

– Antti otti niistä koppia enemmän. Jonnen kanssa asioita käydään läpi enemmän keskustelemalla.

Mäkäräinen vertaa Kähköstä Marko Laaksoseen, joka toimi päävalmentajana 2014–2016. Molemmilta löytyy paljon osaamista sekä fysiikkapuolen valmentamisesta sekä ampumisesta.

– Jonne haluaa selvästi, että ryhmä tekee asiat tietyllä tavalla ja että kaikki tekevät samalla tavalla, etenkin aamupäiväharjoituksissa. Iltapäivän harjoituksissa voi tehdä variointia enemmän, mutta sellainen sooloilu on selkeästi vähäisempää kuin jos vertaa niihin muutamaan vuoteen, mitä tässä maajoukkueessa olen ollut ja nähnyt.

Kähkösen maajoukkueryhmä on varsin suuri, ja Mäkäräinen myöntää, että hän oli keväällä jopa huolissaan siitä, miten kolmen miehen valmennusryhmä – Kähkönen, Niko Aapajärvi ja Miika Köykkä – saa pidettyä sen kasassa niin, että jokaiselle urheilijalle riittää henkilökohtaista aikaa.

– Olemme kuitenkin yksilöurheilijoita ja vaikka teemme samoja harjoituksia, niin reagoimme siihen eri tavalla. Minua vähän huoletti, että riittääkö valmentajan aika kaikille, mutta ilmeisen hyvin se on pyörinyt. Jos asioita ei käydä läpi harjoituksen yhteydessä, niin Jonne juttelee sitten ruokailussa tai niiden välillä.

Kaisa Mäkäräinen kevään SM-kisoissa.
Lehtikuva / Handout

Kun maailmancupin alkuun on vielä parisen viikkoa, on kokonaiscupin hallitseva mestari Kaisa Mäkäräinen tyytyväinen, että aikaa on vielä. Hän istuu muoniolaisen hotellin ravintolassa ja vastaa kysymyksiin rennonoloisena.

Maajoukkueen Oloksen leirillä hän on saanut hyvin tuntumaa lumeen, vaikka lumiharjoittelua ei ole takana paljoa. Tuona aikana Mäkäräinen on kuitenkin jälleen huomannut sen tutun ongelman, mikä vaivaa aina, kun kesäharjoittelusta ja rullilta siirrytään lumelle lajiharjoittelun pariin.

– On se vain yllättävän kuormittavaa elimistölle siirtyä siitä tosi monipuolisesta kesäharjoittelusta aika lailla pelkästään hiihtoharjoitteluun, Mäkäräinen sanoo ja naurahtaa tarvitsevansa ehdottomasti kaikki jäljellä olevat päivät harjoitteluun ennen kilpailukauden alkua.

Mäkäräinen myöntää, ettei päättynyt kesä ole ollut hänelle kaikista paras harjoittelun osalta. Vaikka pääsääntöisesti kaikki on mennyt “ihan ok”, on hänellä ollut myös paljon vaikeuksia. Kovien harjoitusten aikana Mäkäräisellä oli vaikeuksia hengityksen ja haponsietokyvyn kanssa aina kun sykettä nostettiin korkealle. Ongelmat heijastuivat myös ampumapenkalle.

– En ole pystynyt tekemään tehoharjoituksia ihan samalla tavalla kuin aiemmin. Tarvitsen nyt ehdottomasti vähän kisoja ja kovia harjoituksia, että alkaisi vauhti löytymään.

Kotimainen kilpailukausi alkaa tänä viikonloppuna Kontiolahdelta, mutta Mäkäräinen on jo hakenut tuntumaan kilpailuihin jo sekä maastohiihtokisoista että ampumahiihtokisoista. Oloksen leirikisassa Mäkäräinen oli ylivoimainen ja hiihdon Tykkikisoissa Mäkäräinen sijoittui Saksan ja Venäjän maajoukkuehiihtäjien keskellä neljänneksi.

Kaisa Mäkäräinen tuulettaa voittoa.
Getty Images

Mäkäräisen harjoituskausi on mennyt aika lailla samalla sapluunalla kuin aiemmin, mutta aikaisempiin vuosiin verrattuna hän on uskaltanut harjoitella ja levätä rohkeammin. Mäkäräinen onkin toivonut valmentajaltaan harjoituksiinsa enemmän ääripäitä.

– Silloin kun on kova viikko, niin on oikeasti kova viikko. Tunteja kertyy eikä ole elämässä todellakaan mitään muuta kuin treenit, nukkuminen ja syöminen. Ja sitten kun on kevyt viikko, niin sitten oikeasti uskalletaan huilia, Mäkäräinen kertoo.

Ääripääharjoittelun lisäksi Mäkäräisen kesän suurin muutos oli siinä, ettei hän löytänyt tällä kertaa sellaista ampumahiihtojoukkuetta, jonka leireille olisi kesän aikana voinut osallistua. Niinpä Mäkäräinen osallistui elokuussa Suomen hiihtomaajoukkueen Sveitsin leirille.

Aseen jättäminen Suomeen leirin ajaksi ei ollut joensuulaiselle mikään helppo tehtävä, etenkin kun lajiharjoittelu on tuohon aikaan erittäin tärkeää ja juuri tuolloin ampuminen oli tökkinyt Mäkäräisellä harjoituksissa pienen asennon muutoksen takia.

– Asennon muutos oli sellainen mitä muut eivät näe silmällä. Tosi pienistä asioista oli kyse, mutta tuntui, että niistä tuli isoja juttuja ja se ei oikein tuottanut tulosta. Piti ihan viime hetkillä pohtia, että onko minulla oikeasti varaa lähteä reissuun ilman asetta. Mutta se teki oikeasti hyvää. Sen jälkeen on ollut helpompaa myös penkalla.

Kaisa Mäkäräinen kuvassa.
Getty Images

Mäkäräinen myöntää, ettei hän ole näin kauden alla niin luottavainen kuin mitä on aikaisemmin ollut. Pieni epävarmuus johtuu ennen kaikkea kesän ongelmista, vaikka kokeneen urheilijan harjoitusvuodet ovat luoneet hyvän pohjan ja harjoitukset ovat purreet hyvin loppukesän väsymyksen jälkeen.

– Monesti on ollut se tilanne, että syys-lokakuussa olen ollut valmis heittämään numerolappua rintaan ja on vain pitänyt sinnitellä sinne joulukuun alkuun. Nyt ei todellakaan ole sellaista tilannetta, hän myöntää.

Ampumahiihtäjien kausi on kuitenkin pitkä ja MM-mitaleista sekä maailmancupin pisteistä taistellaan vielä maaliskuun keväthangilla. Vaikka suomalaiskatsojat haluaisivatkin voitonjuhlia heti ensimmäisestä kilpailusta lähtien, ei Mäkäräinen ole huolissaan, vaikka huipputuloksia ei tulisikaan avausstartin jälkeen.

– Toivotaan, että ehdin tehdä vielä paljonkin ja harjoitukset tuottavat kunnon nousun loppuvaiheessa. Kesältä on sen verran paljon onnistunutta pk-harjoittelua, joten luotan siihen, että jospa se kunto ehtisi vielä tulla, Mäkäräinen toteaa hymyillen.

Kaisa Mäkäräistä haastatteli Magnus Eklöv.

Lue myös:

Kun sykkeet nousivat, niin ongelmat alkoivat – Kaisa Mäkäräisen kesäharjoittelu täynnä hankaluuksia: "Toivottavasti maaliskuussa läsähtää"

Kaisa Mäkäräinen leireilee ensimmäistä kertaa täysillä Suomen maastohiihtotähtien kovassa kyydissä: ”On hyvin epätodennäköistä, että minut nähdään hiihdon MM-kisoissa”

Kaisa Mäkäräinen jatkaa, vaikka on aiempaa valmiimpi päättämään uransa: "Erona on ehkä se, että lopettaminen tuntui pelottavalta"

Raha ja rakkaus lajiin puoltavat Kaisa Mäkäräisen päätöstä jatkaa – "Hän tietää pystyvänsä tekemään mahtavaa tulosta edelleen"

Olympiakirous, joka teki ennakkosuosikista epäonnistujan – Kaisa Mäkäräisen olympialaisia varjostaneet norovirus ja surkeat asumisolot: “Yksikään lääkäri ei olisi päästänyt minua starttiviivalle”

Tätä ei näy tv-haastatteluissa – Kaisa Mäkäräisen paras ystävä paljastaa: "Hän on oikeasti paljon rennompi ja iloisempi”

Kaisa Mäkäräinen ei ollut mikään teinitähti – lukioajan valmentaja: "Ei olisi uskonut, että tulee maailman huippua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat