Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tamperelaisseuran entinen pomo kertoo, miksi rankkaa kritiikkiä saaneen valmentajan toimintaan oli pakko reagoida – "Ongelmia oli siinä, miten urheilevalle lapselle puhutaan ja miten hänen ihmisarvonsa nähdään"

Urheilulehti kertoi keskiviikkona voimisteluvalmentaja Titta Heikkilästä, joka valmensi Minetit maailman huipulle. Tampereen voimistelijat saivat tarpeekseen Heikkilän rajusta valmennustavasta, jota hän käytti myös lapsiin.

urheilu
Minetit Pariisin maailmancupin osakilpailussa Pariisissa syksyllä 2018.
Minetit Pariisin maailmancupin osakilpailussa Pariisissa lokakuussa 2018.Carita Berg.

Tampereen Voimistelijat alkoi Urheilulehden mukaan saada palautetta Heikkilän valmennustyylistä vuosina 2015–16. Heikkilän valmennustiimi ja Minetit siirtyivät Tampereen Sisuun riitaisasti marraskuussa 2017.

Tampereen Voimistelijoiden valmennuspäällikkö Lotta Nuppola kertoi marraskuussa 2017 Yle Urheilulle, että Heikkilän kanssa oli ollut pitkään erimielisyyksiä siitä, millaista huipulle tähtäävien lasten valmennuksen pitäisi olla.

Tampereen Voimistelijoiden puheenjohtajana kyseisenä ajankohtana toiminut Aleksi Jäntti kertoi Urheilulehden uutisen jälkeen Yle Urheilulle, että vanhemmilta, muilta valmentajilta ja jopa naapuriseurasta tuli niin paljon viestejä ja palautetta tiimin valmennuksesta, että siihen oli pakko reagoida.

– Johtokunnalle tuli selkeä kuva siitä, ettei tiimi toimi seuran arvojen mukaisesti ja kuten työpaikalla olisi hyvä toimia. Seuran arvoihin kuuluvat muun muassa avoimuus ja hyvinvointi. Loppukesällä 2016 tehtiin päätös, että tiimin toimintaan puututaan ja annetaan työnohjausta. Työnohjaukseen osallistui myös muita seuran valmentajia, Jäntti kertoi.

– Palautteen perusteella ongelmia oli siinä, miten urheilevalle lapselle puhutaan, miten hänen ihmisarvonsa nähdään ja miten häntä kohdellaan. Palautteen pitäisi olla enemmän kannustavaa kuin lyttäävää.

Teija Kukkala (vas.) ja Titta Heikkilä (oik.) Minetit
Lehtikuva

Heikkilän tiimi pois lasten valmennuksesta

Heikkilän valmennustiimin toiminta vaikutti muiden valmentajien tekemiseen ja ilmapiiriin. Jäntin mukaan Heikkilän tiimin kanssa oli vaikea löytää yhteistä säveltä keskustelemalla.

– Tulimme siihen tulokseen, että Heikkilän valmennustiimi ei sovellu kovin nuorten lasten valmentamiseen. Ajatuksena oli, että he voivat valmentaa nuoria aikuisia, mutta eivät alle 15-vuotiaita. Heidän valmennuksellinen näkemyksensä ja intressinsä oli toisenlainen ja yhteistyön jatkaminen oli hankalaa, Jäntti muisteli.

Seurassa ymmärretään Jäntin mukaan se, että huipulle pääsy ja siellä pysyminen edellyttää kovaa harjoittelua. Heikkilän valmennuksessa joukkue toi seuralle muun muassa kaksi MM-kultaa ja yhden MM-hopean.

– On selvää, että huipulla pitää treenata kovaa ja Heikkilän menetelmillä menestystä tulee. Hyväksyisin ja ymmärtäisin tietyt menetelmät, jos puhuttaisiin aikuisten huippu-urheilusta ja vaikka määräaikaisesta menestykseen perustuvasta työsopimuksesta. Joskus sanotaan tiukastikin, mutta systemaattinen metodi, johon kuuluu muun muassa väheksymistä ja sivuun jättämistä on väärin. He saivat metodeillaan tuloksia aikaan, mutta hinta siitä on liian kova ja pohdimme, onko seurassa varaa sellaiseen.

"Jos kohtelu ei ole asiallista, muodostuu hinta liian kovaksi."

Aleksi Jäntti.

Vuosi sitten Tampereen Voimistelijat oli kovan paikan edessä. Minetit toi menestystä seuralle, mutta lopulta seuran arvot nousivat mitaleita tärkeämmäksi asiaksi.

– Jos aikoo maailman huipulle on pakko harjoitella kovaa, mutta harjoittelutilanteissa ihmisiä pitää kohdella asiallisesti. Varhaisen erikoistumisen lajeissa kuten voimistelu, huippu-urheilu alkaa nuorena, jolloin lapsi tai nuori on herkässä kehitysvaiheessa. Jos kohtelu ei ole asiallista, muodostuu hinta liian kovaksi, Jäntti kertoi.

– Aika moni on maksanut Minettien menestyksestä paljon saamatta itse nauttia siitä. Näinhän se on aina huippu-urheilussa, tulee drop-outeja. Johonkin se raja pitää kuitenkin vetää.

Heikkilä vastasi Yle Urheilun haastattelussa ottavansa syytökset raskaasti, mutta ei koe joutuvansa muuttamaan valmennustyyliään. Heikkilän mukaan hänen valmennettavansa ovat olleet erittäin tyytyväisiä.

Lue myös:

Kritiikkiä metodeistaan saanut voimisteluvalmentaja ottaa syytökset raskaasti, mutta valmennukseen kohu ei vaikuta: "En koe, että joudun muuttamaan tyyliäni, mutta haluan kehittää sitä"

Voimisteluliitto vastustaa epäasiallista käytöstä, mutta vaikenee kohuvalmentajan toiminnasta: "En ole ollut seuraamassa hänen valmennustaan"

Urheilulehti: Palkittu valmentaja on nöyryyttänyt ja pelotellut nuoria voimistelijatyttöjä – maailmanmestaruuksien taustalla rajut valmennusmetodit

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat