Suora

  • Kultaleijonat palaavat Suomeen
  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus: päivän ottelu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: NHL sai erävoiton pelaajien aivovammoja koskevassa kiistassa – taisto ei ole kuitenkaan ohi

NHL hiljensi rahalla osan liigan oikeuteen haastaneista entisistä pelaajista, mutta asia jää tuskin tähän, kirjoittaa Yle Urheilun Tommi Seppälä.

NHL
Mailat.
Tomi Hänninen.

Totuutta on vaikea päästä karkuun: NHL voitti tämänkin väännön pelaajia vastaan. Aiemmin yli 300 entistä pelaajaa haastoi NHL:n oikeuteen laiminlyönneistä päävammojen suhteen. Entisten pelaajien mielestä NHL ei suojellut pelaajiaan päävammoilta tai valistanut näitä tarpeeksi niihin liittyen.

Useat pelaajat kertoivat kärsivänsä edelleen aivotärähdysten seurauksena syntyneistä neurologisista ongelmista: masennuksesta, univaikeuksista, mielialan vaihteluista, päänsäryistä ja persoonallisuushäiriöistä.

NHL on kiistämästä päästyään kiistänyt aivotärähdysten ja aivovammojen yhteyden. NHL:n kunniagalleriaan maanantaina valittu NHL-komissaari Gary Bettman on todennut useaan otteeseen, ettei lääketiede tarjoa riittävästi todisteita aivotärähdysten ja aivovammojen yhteydestä.

Liigan kieltolinjasta huolimatta se tiedotti maanantaina päässeensä sopuun entisen pelaajien kanssa asiasta.

NHL selvisi lopulta kanteista noin 19 miljoonalla Yhdysvaltojen dollarilla.

Seitsemän miljoonaa taalaa jaetaan 318 NHL:n perässä olleen pelaajan kesken, mikä takaa kullekin liigan haastaneelle noin 22 000 dollaria. Lisäksi liiga tarjoutui maksamaan kunkin kantajan asianajo- sekä muut toimistokulut. Tämän päälle NHL maksaa lopettaneille jääkiekkoilijoille lääketieteellisiä testejä ja hoitoja 75 000 taalaan asti.

Lisäksi liiga perusti rahaston apua tarvitseville, mistä kuka tahansa – myös kanteen ulkopuolelta – voi hakea taloudellista tukea testeihin ja hoitoihin. NHL laittaa rahastoon seuraavan viiden vuoden aikana 2,5 miljoonaa dollaria. Ongelman suuruusluokan huomioon ottaen on selvää, ettei kahdella ja puolella miljoonalla kuitenkaan kovin pitkälle soudeta.

Sopu onkin enstisten pelaajien kannalta katkeransuloinen.

Pelaajat toki saivat jotakin, mutta NHL vei tanssia alusta asti. Eri pohjoisamerikkalaislähteiden mukaan NHL ei neuvottelujen alussa, noin vuosi takaperin, ollut valmis maksamaan pelaajille penniäkään. Pitkän väännön jälkeen NHL:n ensimmäinen tarjous oli viisi tonnia per pelaaja.

Lähtökohdat huomioon ottaen entisten pelaajien pitäisi kai olla tyytyväisiä.

Mutta miksi NHL pystyi viemään tanssia nähdyllä tavalla?

Muutamastakin syystä.

Ensinnäkin NHL-pelaajilta evättiin kesällä joukkokanteen mahdollisuus. Mikäli entisten NHL-pelaajien asiaa olisi käsitelty yhtenä isona juttuna, mukaan olisi saatu entistäkin suurempi joukko entisiä pelaajia. Kun amerikkalaisen jalkapallon entiset pelaajat haastoivat NFL:n oikeuteen päävammoista joukkokanteella, mukana oli noin 5000 pelaajaa.

Piirikunnan tuomari Minnesotassa perusteli joukkokanteen hylkäämistä sillä, että terveydenhuoltolait eri osavaltioiden välillä vaihtelevat suuresti. Tämä olisi tehnyt tuomarin mielestä joukkokanteen käsittelystä vaikeaa ja monimutkaista.

Päätös oli NHL:lle luonnollisesti jättipotti.

Jääkiekko, yleiskuva
Tomi Hänninen

Lisäksi monien asiantuntijoiden mukaan NHL-pelaajien syytteet liigaa vastaan eivät olleet yhtä raskauttavia kuin NFL-pelaajien vastaavat – tai ainakin ne olivat vaikeaselkoisempia. Pelaajien neuvonantajana toiminut Charles Zimmerman totesi, että saatu sopimus oli paras, mitä pelaajat kykenivät näissä olosuhteissa saamaan.

Zimmermanin mukaan monia väitteitä olisi voinut olla vaikea näyttää toteen oikeudessa.

Mitä nyt?

Mukana olleilla pelaajilla on 75 päivää aikaa päättää, hyväksyvätkö he NHL:n sopupaketin. Ne, jotka päättävät hylätä tarjouksen, voivat viedä juttunsa käräjille. Jos tarjouksesta tulee massapako, NHL:llä on edelleen mahdollisuus vetää sopimus takaisin. Tämä lienee kuitenkin epätodennäköistä, sillä moni entinen pelaaja tarvitsee rahoja kipeästi.

Silti entisistä NHL-pelaajista esimerkiksi Daniel Carcillo ja Mike Peluso ovat jo nyt ilmoittaneet hylkäävänsä NHL:n tarjouksen ja vievänsä juttunsa oikeuteen.

Onkin hyvä muistaa, että vaikka NHL voitti tämän taiston, sota ei välttämättä ole ohi.

Kun amerikkalaisen jalkapallon liiga NFL teki sovun entisten pelaajien kanssa vuonna 2015, edunsaajiksi pääsivät kaikki uransa lopettaneet pelaajat. Kukaan paketin hyväksynyt ei ole voinut, eikä voi, lähes miljardin dollarin arvoiseksi kohonneen sopimuksen jälkeen hyökätä NFL:n kimppuun päävammoista.

NHL ei kuitenkaan tällaisesta luksuksesta pääse nauttimaan, vaikka tämän erän voittikin.

Ja siksi aiheesta väännetään todennäköisesti myös jatkossa.

Lue myös:

Liekehtinyt Kasperi Kapanen ennätysiskussa NHL:ssä – peräti kuusi suomalaista osui kierroksella

Maple Leafsin valmentaja Mike Babcock varoittaa nuoria pelaajia: "Oman kehityksen kanssa on turha hätäillä – Kasperi Kapanen on tästä hyvä esimerkki"

Mikko Koivu loisti Granlundien kohtaamisessa – Minnesota murskasi Vancouverin

Pittsburgh pahassa sivuluisussa, myös Määttä hakee peliään: ”Jos pelaan huonosti, ei muiden tarvitse tulla sitä kertomaan”

Rajapyykin rikkonut Filppula ja Komarov juonikkaina – 12 maalin paikallistaisto päättyi suomalaisten juhliin

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat