Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut

Huuhkajien menestyksen yksi tuntemattomista työkaluista on ammattilainen, jonka tietopankki on korvaamaton

Suomen jalkapallomaajoukkueen videoanalyytikko Henri Lehto tukee Markku Kanervan valmennustiimiä niin ennen, aikana kuin jälkeen maaotteluiden.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Henri Lehto kuvassa
Henri Lehto tekee arvokasta työtä Huuhkajien menestyksen taustalla.Micke Suopuro / Yle Urheilu

Kansojen liigan ottelu Unkari – Suomi sunnuntaina 18.11. Yle Puheella kello 21.30.

ATEENA. Nauranremakka purskahtaa ilmoille Suomen jalkapallomaajoukkueen mediatapaamisessa. Erään kameraryhmän eteen haastateltavaksi on kävellyt Jere Uronen, 24. Paitsi, että ei ole. Uronen ei ole vielä huoneessa, vaan linssin edessä seisoskelee Henri Lehto, 34.

Huuhkajien videoanalyytikon sekoittaminen maajoukkuepuolustajaan saa aikaan keskiviikkoisen päivän hyväntuulisimmat naurut. Toisaalta mitään naurettavaa ei ole siinä, että niin Uronen kuin Lehto ovat erilaisista rooleistaan huolimatta arvokkaita työkaluja Huuhkajien syksyn virettä tarkastellessa.

Lehto on ollut osa Markku Kanervan valmennusryhmää parin vuoden ajan. Miehen rooli ja merkitys on kasvanut ajanjakson aikana samaa matkaa Huuhkajien nousukiidon kanssa.

– Henkka on ammattimies isolla a-kirjaimella. Persoonana hän sopii hyvin ryhmään, päävalmentaja Kanerva hehkuttaa.

Vekkuilevan ammattimiehen työ kietoutuu analyyttiseen tiedon kehään.

Työ alkaa, vaan ei pääty

Henri Lehdon työ kohti Kansojen liigan huipennusta alkoi jo viikkoja aikaisemmin, ennen kuin joukkue lensi maanantaiksi Ateenaan. Itse asiassa on vaikea määritellä, mistä Lehdon työmaa on alkanut – se kun ei oikeastaan ole missään vaiheessa päättynyt.

– Työ alkaa jo ennen maaottelutapahtumia. Tutkimme niin vastustajien kuin omaa peliämme. Niistä tehdään videoklippejä, joita havainnoidaan erilaisilla piirroksilla. Niitä näytetään sitten pelaajille, Lehto kuvailee.

Maaotteluiden välissä Lehto myös kerää ja koostaa tietokantaa, jonka pohjalta Huuhkajien leirissä ei tarvitse vain arvioida, että onko peli kehittynyt vai ei. Jalkapallo on maailman tutkituin pallopeli, mutta kaikesta tietomäärästä huolimatta sen analysoiminen selkeästi ja aukottomasti ei ole helppoa, ennemminkin mahdotonta.

– Muuttujia on niin paljon. Dataa on kuitenkin paljon, ja se auttaa, kun päätöksissä voi tukeutua faktaan. Se luo pohjaa tekemiselle, Lehto korostaa.

Koulutukseltaan Lehto on liikuntatieteiden maisteri. Videoanalyytikon tehtävien ohessa hänen virallinen tittelinsä Palloliitossa on tutkimus- ja pelianalyysiasiantuntija.

– Jalkapallo on aina ollut lähellä sydäntäni, vaikka oma pelaajaura ei koskaan johtanutkaan kovin korkealle. Jyväskylässä aloittelin opiskelujen ohessa valmennustouhuja JJK:ssa. Eri lajien analyysipuoleen tutustuin Kilpa- ja huippu-urheilukeskuksessa. Nyt saan keskittyä vain miesten maajoukkueeseen.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva kiittää pelaajia.
Henri Lehto on Markku Kanervan luottomies.Jussi Nukari / Lehtikuva

Keskittyminen tarkoittaa konkreettisesti sitä, että valmennusryhmä koostaa ennen jokaista tapahtumaa pelaajille henkilökohtaiset videopätkät. Lehdon rooli on oleellinen niin analysoinnin kuin teknisen osaamisen kannalta. Kyse on pohjatyöstä, jonka tarkoitus on auttaa joukkuetta virittymään nopeasti iskukykyiseksi.

– On joukkuepalavereita, joissa kaikki ovat kuuntelemassa. On kuitenkin totta, että iso osa pelaajista oppii teorian parhaiten tekemällä, Lehto muistuttaa.

Tiistaina Huuhkajat keskittyi puolustuspeliin, keskiviikkona oli hyökkäyspelin vuoro. Erityisesti taktisten osuuksien aikana Lehto päivystää kameransa ja tietokoneensa kanssa katsomossa. Harjoituksia on yhtä tärkeää analysoida kuin pelejäkin. Tämä korostuu etenkin maajoukkueiden tiiviissä valmistautumisrupeamassa.

– Pyrimme tätä kautta parantamaan tekemistä myös harjoituksissa, Lehto selvittää.

Informaatioähkyä vältellen

Pelipäivä on myös analyytikon juhlapäivä. Lehto kipuaa Ateenan olympiastadionin parvelle kameran ja tietokoneensa kanssa. Viereensä hän saa aina toisen apuvalmentajista joko Kari Martosen tai Mika Nurmelan.

Kesäkuusta lähtien Lehto on saanut pitää korvassaan myös nappia. Apuvalmentajat ovat Lehdon kanssa yhteydessä toisiinsa, jotta ylhäällä olevista silmäpareista saa tarvittaessa apua jo avauspuoliajan aikana. Yhteys on auttanut kommunikoinnissa, mutta autuaaksi se ei tee.

– Tärkeintä on, että analyytikkokin tietää, mitä peliltä haetaan. Sitä kautta myös materiaalia voi rajata. Miljoona klippiä voisi tehdä, mutta oleellisempaa on, että niistä välittyy se asia, jota halutaan kertoa. Penkille ei kannata koko ajan höpöttää. Sielläkin on keskityttävä peliin ja sen tarkkailuun, Lehto hahmottaa.

Informaatioähkyn välttäminen ei kuitenkaan ole vastuksista vaikein. Radiopuhelimella ei voi viestiä pelaajille. Yleisömeren metelöidessä kenenkään ääni ei kanna kentän jokaiseen kolkkaan.

Markku Kanervalla ei ole nurmella määrättyä yhteyshenkilöä.

– Viesti laitetaan liikkeelle lähimmän pelaajan kautta. Sopivat tilanteet on aina hyödynnettävä. Näitä ovat esimerkiksi sivurajaheitot ja loukkaantumistilanteet. Viestit kulkevat joko sanallisena viestiketjuna tai pienellä paperilapulla, Kanerva kertoilee.

Joukkuehenki purkautuu numeroiksi?

Avauspuoliajan aikana tehtävällä kommunikoinnilla ja klippailulla tähdätään tauolle. Analyytikon on suhteutettava valmennuksen käyttöön tarjottava videomäärä pelitapaan.

– Klippimäärä on taukoa kohti kolmesta kuuteen eli aikaa on oltava myös keskustelulle ja hengen vetämiselle sekä yleisesti puoliaikaan valmistautumiselle, Kanerva huomauttaa.

– Lähinnä haemme sellaisia asioita, jotka liittyvät nimenomaan pelisuunnitelmaan. Käydään toki sellaisia asioita läpi, jos vastustajan pelaamisessa on tapahtunut jotain erityistä. Kartoitamme omia ongelmakohtia, mutta myös niitä toimivia asioita, joita halutaan vahvistaa, päävalmentaja jatkaa.

Kanervan mukaan klippien hyödyllisyydestä on saatu pelaajilta hyvää palautuetta. Teemu Pukki vahvistaa omalta osaltaan ykkösluotsin sanat.

– Kyllä sieltä saa vinkkejä, joita ei kentän tasolta näe, kuten siitä, että missä on tilaa. Varmasti jokaisella pelaajalla on ihan omia juttuja, joista voi niiden kautta hyötyä. Kyllä niistä voi jonkun pienen jutun saada, josta sitten saa hyötyä toiselle puoliajalle, Pukki pohtii.

Se lämmittää mieltä, että asiat siirtyvät myös klipeistä kentälle.

Henri Lehto

Tämä pienikin asia on analyytikolle osoitus, että pelin aikana tehdyllä työllä on merkityksensä. Eniten Lehtoa miellyttää toki se, että jos vastustaja on tehnyt niitä asioita, joita on ennakkoon kartoitettu.

– Toisaalta esimerkiksi lokakuun Kreikka-pelissä kävimme puoliajalla läpi yhden klipin muodossa laitapuolustamista, joka parani heti toiselle jaksolle. Se lämmittää mieltä, että asiat siirtyvät myös klipeistä kentälle, Lehto iloitsee.

Voiko joukkuehengen havaita numeroista?

– Datan osoittama joukkueen yhtenäisyys esimerkiksi puolustuksen osalta kertoo toki myös joukkuehengestä ja työmoraalista. Siellä vaaditaan myös henkisiä asioita ja arvoja, Lehto alleviivaa.

– Kaikkinensa on tärkeää muistaa, että analyysipuoli on vain yksi työkalu muiden joukossa valmennusprosessin tehostamiseksi.

Tuloksista ja otteluiden tasosta tai merkityksestä huolimatta juuri tuota tiedon kehällä tapahtuvaa tehostamista Lehto jatkaa myös Ateenan ja Budapestin keikkojen jälkeen.

Suomi kohtaa Kansojen liigan alkusarjan viimeisessä ottelussaan sunnuntaina Budapestissa Unkarin. Ottelu suorana Yle Puheella kello 21.30.

Lue lisää:

Huuhkajien taistelu toi Kansojen liigan lohkovoiton – Kreikan voitto Ateenassa ei riittänyt

Robin Lod sai halailla entisiä joukkuekavereitaan jo ottelun aikana – paluusta Ateenaan tuli ikimuistoinen: "Vastassa oli etenkin ystäviä"

Tappion tuoma voitto herkisti Arajuuren – kapteeni oli pakahtua ylpeydestä: "Teimme tänään suomalaista jalkapallohistoriaa"

"Rivelutionin" arkkitehti oli ylpeä Huuhkajien taistelusta – "Iso unelma elää"

Hradecky kehotti Huuhkajien kannattajia nauttimaan Ateenan illasta: Ehkä mekin lähdemme bisselle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat