Suora

  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Jesperi Kotkaniemen tahti NHL:ssä kiihtyy: "Turha luovuttaa, jos oven haluaa avata kunnolla"

Montrealin Jesperi Kotkaniemi on päässyt jatkuvasti paremmin sisään kovaan NHL-maailmaan.

NHL
Jesperi Kotkaniemi
Getty Images

Harva uskoi Montrealin Jesperi Kotkaniemen, 18, olevan valmis vielä tällä kaudella vakiinnuttamaan paikkaansa tarunhohtoisessa kiekkoliigassa, mutta niin vain nuori porilaissentteri jatkaa vahvaa menoaan NHL:ssä. Kotkaniemi oli jälleen torstaina hyvin esillä, kun Canadiens kaatoi vierasjäällä Calgaryn Artturi Lehkosen kolmannessa erässä iskemällä osumalla.

Kotkaniemi kuittasi syöttöpisteen piikkiöläislähtöisen laitahyökkääjän voittomaaliina.

Tehopiste oli Kotkaniemelle kolmas (1+2) kolmeen edelliseen otteluun. Aiemmin viikolla lahjakas porilaishyökkääjä kirjasi Vegas-ottelussa tililleen tehot 1+1. Kun huomioon otetaan kuukauden takaiset (ulkopuolelta tulleet) puheet paluusta Poriin, Kotkaniemen (3+7) kuudetta sijaa joukkueen sisäisessä pistepörssissä voi pitää erinomaisena suorituksena.

Takana on muun muassa kolmannen vuoden NHL-pelaaja Lehkonen, joskin vain tehtyjen maalien turvin (3–2).

– Tosi hauskaa on ollut. Tästä on tullut joskus unelmoitua, että pääsisi täällä pelaamaan. Pelaaminen tuntuu hyvältä ja onnistumiset ovat tehneet itseluottamukselle todella hyvää. Mielestäni olen pystynyt pelaamaan ihan hyvällä tasolla, Kotkaniemi sanoo Yle Urheilulle.

Puheet paluusta Poriin ovat antaneet nuorelle suomalaissentterille lisää sisua.

– Olen minä niistä kuullut. Lähinnä niiden kautta olen halunnut itselleni näyttää, että pystyn täällä pelaamaan. Kun on näin pitkälle tultu, on turha luovuttaa. Jos siis tuon NHL-oven haluaa avata kunnolla, Kotkaniemi jatkaa.

Maltilla

Kotkaniemen erinomaisesta syyskaudesta on annettava kiitos myös seuralle sekä valmennusjohdolle. Etenkin fyysisesti raakiletta Kotkaniemeä ei ole heitetty huolimattomasti syvään päähän. Päävalmentaja Claude Julien peluuttaa suomalaislupausta maltilla ja suojelevasti.

Kotkaniemi ottaa valtaosan aloituksistaan puolustusalueen sijaan joko keski- tai hyökkäysalueelta. Porilaisnuorukainen on ottanut toistaiseksi kaikista aloituksistaan 63 prosenttia hyökkäysalueelta – useammin kuin kukaan toinen Habsin vakiohyökkääjistä. Linjaus on ehdottoman oikea etenkin, koska Kotkaniemi pelaa keskushyökkääjän vaativalla tontilla.

Oikeanlainen peluutus on luonut pohjan Kotkaniemen onnistumisille.

Montreal on kirjannut viidellä viittä vastaan kaikista maalipaikoista nimiinsä yli 57 prosenttia Kotkaniemen ollessa jäällä. Parempiin noteerauksiin vakiohyökkääjistä ovat yltäneet ainoastaan Brendan Gallagher, Tomas Tatar sekä Artturi Lehkonen. Ja kun Kotkaniemi on päässyt pelaamaan vahvuuksiensa kautta, onnistumisia on alkanut tulla ja itseluottamus on kasvanut.

Lumipallo pyörii juuri nyt oikeaan suuntaan.

– Pitää vain uskaltaa olla rohkea joka pelissä. Kaukalon koko tuo tietenkin monta uutta elementtiä pelaamiseen. Kun kiekko tulee lapaan, pitää jo ennakkoon tietää mitä sillä tekee. Olen sopeutunut tältä osin hyvin, sillä vahvuuksiini on mielestäni aina kuulunut kyky käsitellä erilaisia tilanteita ja sopeutua niihin nopeasti, Kotkaniemi analysoi.

– Kun saan kokemuksia ja oppia, osaan muunnella juttuja omaan pelaamiseen.

Jesperi Kotkaniemi
Bruce Bennett / Getty Images

"Täällä pelataan tosi paljon"

Sen jälkeen, kun Kotkaniemi marraskuun ensimmäisenä iski uransa ensimmäiset NHL-maalit, nuori suomalainen on kirjannut kahdeksassa ottelussa tililleen kuusi (3+3) tehopistettä. Torstain Calgary-ottelun jälkeen Kotkaniemi on matkalla 43 pisteeseen. Suomalaisista 2000-luvulla parempaan ovat yltäneet ainoastaan Patrik Laine, Jussi Jokinen, Sebastian Aho ja Tuomo Ruutu.

– Alkukaudesta alkoi jo apina muodostua selkään, kun maaleja ei kuulunut, mutta nyt olen löytänyt hyvän rentouden omaan peliin. Kun onnistumisia on tullut, itseluottamus on kasvanut ja sen kautta se sopiva rentous tulee.

Kausi on toki fyysisesti raakileelle pelaajalle pitkä. Moni nuori pelaa hyvin 40–50 ottelua, mutta seinä saattaa tulla vastaan 60 ottelun kohdalla.

– Kyllä sen on jo nyt huomannut, että täällä pelataan tosi paljon. Toistaiseksi fyysinen kuorma ei kuitenkaan ole näkynyt pelaamisessa. Onneksi täällä on kaikki järjestetty viimeisen päälle matkustamisista ruokiin, ettei tarvitse itse keskittyä kuin laittamaan lötää pussiin, Kotkaniemi nauraa.

Kaukalon ulkopuolellakin Kotkaniemi on päässyt hyvin sisään NHL-maailmaan.

– Nyt löytyy kielikin jo helpommin. Onneksi täällä on jätkiä (Antti Niemi, Artturi Lehkonen, Joel Armia), jotka ovat olleet liigassa pidempään, he ovat auttaneet paljon. Mutta ihan hyvin alkaa tuo Lontoo taittua siihen nähden, että olen täällä ensimmäistä vuotta. Pitää vain olla rohkea, avoin ja sosiaalinen.

"Äiti tulee taas sunnuntaina"

Seuran luottamuksesta Kotkaniemeä kohtaa kertoi aiemmin marraskuussa annettu vihreä valo hotellista pois muuttamiseen. Oman asunnon hankkiminen tarkoittaa tulokaspelaajalle yleensä vakaampaa asemaa NHL:ssä. Viime viikot Kotkaniemi on asustellut yksinään, mutta alusta asti reissussa mukana ollut äiti on palaamassa huoltojoukkoihin pian.

– Äiti tulee taas sunnuntaina, hän oli pari viikkoa Suomessa. Tulin yllättävän hyvin toimeen itsekseni, kun hän oli pois, Kotkaniemi hekottelee.

Ässistä potkut saanut Mikael-isä on niin ikään tulossa lähitulevaisuudessa seuraamaan lähempää poikansa otteita.

– Ikävä homma, että isälle kävi noin. Toivotaan, että hänkin pääsee pian tänne, juuri tässä ja nyt se ei vielä onnistu.

Lue lisää:

Maple Leafsin valmentaja Mike Babcock varoittaa nuoria pelaajia: "Oman kehityksen kanssa on turha hätäillä – Kasperi Kapanen on tästä hyvä esimerkki"

Liekehtinyt Kasperi Kapanen ennätysiskussa NHL:ssä – peräti kuusi suomalaista osui kierroksella

Mikko Koivu loisti Granlundien kohtaamisessa – Minnesota murskasi Vancouverin

Rajapyykin rikkonut Filppula ja Komarov juonikkaina – 12 maalin paikallistaisto päättyi suomalaisten juhliin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat