Suora

  • Urheiluruutu
  • Monza, päiväkooste
  • Urheiluruutu

Voimisteluliitto teettää valmennuskulttuurista ulkopuolisen selvityksen: ”Jokaisen tulee voida tuntea olonsa turvalliseksi”

Voimisteluliiton puheenjohtajan Kaisa Vikkulan mukaan liitossa tarvitaan nyt nykyisestä valmennustilanteesta luotettava yhteenveto.

voimistelu
Minetit Pariisin maailmancupin osakilpailussa Pariisissa syksyllä 2018.
Minetit Pariisin maailmancupin osakilpailussa Pariisissa lokakuussa 2018.Carita Berg.

Voimisteluliitto aikoo tehdä ulkopuolisen selvityksen tällä viikolla julkisuudessa esille nousseista valmennuskulttuurista ja pelon ilmapiiristä.

Urheilulehti julkaisi artikkelin keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun), missä kerrottiin voimisteluvalmentaja Titta Heikkilän valmennustyylistä. Lehdelle kerrottiin, kuinka Heikkilä on esimerkiksi haukkunut ja nöyryyttänyt voimistelijoita. Useat Heikkilän valmennettavat ja heidän vanhempansa avasivat yksityiskohtaisesti valmennusmetodeja.

Urheilulehden mukaan kaudella 2011–12 kolme Heikkilän valmentamaa tyttöä sairastui anoreksiaan. Syyskuussa 2016 Minettien entinen voimistelija Emmi Kaikumaa menehtyi lääkemyrkytykseen. Kaikumaa oli yksi anoreksiaan sairastuneista ja sai vuosia hoitoa sairauteensa. Urheilulehden haastatteleman Kaikumaan äiti ei syytä Heikkilää tyttärensä kuolemasta, mutta halusi herättää keskustelua valmennusmetodeista.

Heikkilä on valmentanut Minettejä syksystä 2011 lähtien, ensin Tampereen Voimistelijoissa ja vuodesta 2017 lähtien Tampereen Sisussa. Minetit on voittanut joukkuevoimistelun maailmanmestaruuden Heikkilän alaisuudessa kahdesti.

– Jokaisen tulee voida tuntea olonsa turvalliseksi. Tehtävänämme on selvittää tilanne ja valmennuskulttuurin nykytila, jotta voimme tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin, Voimisteluliiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula toteaa tiedotteessa.

– Tuhannet valmentajat lähes 400 eri seurassa tekevät päivittäin hyvää työtä lasten ja nuorten parissa ja vanhemmat voivat turvallisesti tuoda lapsensa voimisteluharrastuksen pariin. Jotta valmennuskulttuurimme kehittyy, tarvitsemme sen nykytilasta luotettavan yhteenvedon.

Vikkula kertoo, että Voimisteluliitto kokoaa eettiset ohjeet yhdeksi kokonaisuudeksi. Liitto aikoo osallistuttaa seurat ja valmentajat niiden käsittelyyn. Liiton linjausten mukaan menestyminen ei edellytä epäasiallista käytöstä, eikä menestyneiltä sallita epäasiallista käytöstä.

– Voimisteluliitto on mukana Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa, mikä on luottamuksellinen keskustelukanava epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutuneille. Seuroja on koulutettu aiheesta tämän vuoden aikana. Voimisteluliitto käsittelee näitä asioita myös valmentaja- ja seuratoimijoiden koulutuksissa, liiton tiedotteessa sanotaan.

Heikkilä kertoi keskiviikkona Yle Urheilulle, että suhtautuu saamiinsa syytöksiin vakavasti.

– Otan erittäin raskaasti syytökset koskien valmennustyyliäni ja tapahtumia pitkän ajan takaa. Ajattelen niin, että olen valmentanut pitkään ja sinä aikana kasvanut ihmisenä sekä valmentajana. Oppimisprosessi tässä ammatissa on jatkuvaa, ja toivon että kehityn edelleen, Heikkilä sanoi.

Kohu ei kuitenkaan Heikkilän mukaan vaikuta valmennukseen.

– Valmennukseen on hakeuduttu enenevissä määrin myös Tampereen ulkopuolelta. En koe, että joudun muuttamaan valmennustyyliäni, mutta haluan kehittää sitä ja tarkastella sitä aina kriittisesti.

Lue lisää:

Tamperelaisseuran entinen pomo kertoo, miksi rankkaa kritiikkiä saaneen valmentajan toimintaan oli pakko reagoida – "Ongelmia oli siinä, miten urheilevalle lapselle puhutaan ja miten hänen ihmisarvonsa nähdään"

Kritiikkiä metodeistaan saanut voimisteluvalmentaja ottaa syytökset raskaasti, mutta valmennukseen kohu ei vaikuta: "En koe, että joudun muuttamaan tyyliäni, mutta haluan kehittää sitä"

Voimisteluliitto vastustaa epäasiallista käytöstä, mutta vaikenee kohuvalmentajan toiminnasta: "En ole ollut seuraamassa hänen valmennustaan"

Urheilulehti: Palkittu valmentaja on nöyryyttänyt ja pelotellut nuoria voimistelijatyttöjä – maailmanmestaruuksien taustalla rajut valmennusmetodit

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat