Suora

  • Jääkiekon U18 MM, Valko-Venäjä - Suomi
  • Jääkiekon U18 MM: BLR - FIN
  • Urheiluruutu

Lohkovoiton varmistanut Huuhkajat tekee muutoksia Unkari-otteluun, joka on kaukana merkityksettömästä – lyhyt palautuminen tuo omat haasteensa

Ykköspaikkansa jo varmistanut Suomi kohtaa sunnuntai-iltana jalkapallon Kansojen liigassa Unkarin. Edellisestä pelipäivästä ehditään palautua vain pari päivää ja luvassa on joitakin kokoonpanomuutoksia.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Markku Kanerva.
AOP

Jalkapallon Kansojen liigassa C-liigassa lohkovoitto on Huuhkajien. Kreikka on varmistanut putoamisen välttämisen, Unkari on kolmantena. Viro putoaa D-liigaan.

Jäljellä on kuitenkin vielä viimeinen pelipäivä, kun sunnuntaina Suomi kohtaa Unkarin ja Kreikka Viron. Joku voisi pitää otteluita lähes merkityksettömänä, mutta se on harhaluulo.

– Unkarilla on varmasti panosta kotiyleisönsä edessä. Ihme, jos lähtevät pelaamaan kotimaaottelua puolivaloilla. Ylpeys ja maine ovat pelissä, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva sanoo Yle Urheilulle.

Sijoituksia sunnuntai ei enää mullista, mutta turhasta ottelusta ei suinkaan ole kyse. Suomikin pelaa vielä kotiedusta pudotuspelivaiheeseen, jossa tarjolla on paikka kesän 2020 EM-lopputurnaukseen.

– Unkarin porukka on vähän vaihtunut ja siellä on ollut loukkaantumisia ja sairasteluja. Voi olla, että siellä mietitään tulevia karsintoja ja vastaan tulee vähän erilainen joukkue kuin Viroa vastaan. En kuitenkaan usko, että pelitapa muuttuu hirveästi. He saattavat hyökätä aggressiivisesti, mikä johtaa varmaan viihdyttävään otteluun, kun molemmat tavoittelevat voittoa.

Suomi kärsi vierastappion Kreikalle torstaina, vain kaksi vuorokautta ennen Unkarin kohtaamista. Otteluiden välissä joukkue matkusti Ateenasta Budapestiin ja kävi läpi sekä palautumis- että valmistautumisprosessin nopeassa tahdissa.

Suomen Jasse Tuominen kamppailee pallosta Kreikan pelaajia vastaan.
AOP

Kreikka-ottelun läpikäynti alkoi pian loppuvihellyksen jälkeen. Lauantaina pelaajat koottiin palaveriin, ensin keskittyen Suomen puolustamiseen ja Unkarin hyökkäämiseen, ja sitten toisinpäin.

– Emme antaneet huippupaikkoja, mutta meidän on petrattava erityisesti kakkospalloissa, mikä on yleensä ollut vahvuutemme. Emme Kreikkaa vastaan aivan päässeet tutulle tasollemme. Hyökkäämisessä kaivataan tehokkuutta - meillä oli muutamia erittäin hyviä maalipaikkoja, jotka pitää viimeistellä kliinisemmin. Aihioita parempaan murtautumiseen oli, mutta viimeiset syötöt jäivät epätarkoiksi ja karkailivat. Erikoistilannepelaaminen korostuu Unkaria vastaan, koska he ovat vahva erikoistilannejoukkue, Kanerva analysoi.

Kokoonpanoon tulee muutoksia

Huuhkajat harjoitteli todennäköisimpiä ongelmatilanteita, joita Unkarin pelaajat ja vahvuudet voivat sunnuntaina aiheuttaa. Valmennuksen näkökulma yhdistettiin pelaajien omiin ratkaisumalleihin, mikä osaltaan muistuttaa maajoukkueen prosessin tämän hetken vaiheesta - Kansojen liigan lohkovaihe huipentuu sunnuntaina, mutta työ jatkuu kohti ensi vuoden EM-karsintaurakkaa.

– Nyt vaaditaan priorisointia. Kollektiivinen puolustuspelaaminen on kivijalkamme ja se oli kohtalaisen hyvää, ja peruspelaamisemme on kauttaaltaan hyvällä tasolla. Palavereissa painotetaan pikkujuttuja, jotka korostuivat Kreikka-ottelussa.

Nopea tahti tuo oman lisähaasteensa valmennukselle, joka joutuu arvioimaan pelaajien rasitusta tarkoin ja käsittelemään siirtymän yhdestä vastustajasta toiseen sopivassa rytmissä.

Huuhkajat juhlii lohkovoittoa.
AOP

Kanerva ennakoi Unkari-otteluun enemmän kuin yhtä, mutta alle viittä muutosta. Simon Skrabb oli vamman vuoksi sivussa jo Kreikka-ottelusta ja Pyry Soiria on vaivannut takareisi. Soirin kunto katsotaan harjoituksissa. Muutamilla pelaajilla on myös ollut flunssaa.

– Kaikki valmentajat ja joukkueet toivoisivat varmasti yhtä välipäivää lisää, koska tämä sama harmillinen tilanne koskee kaikkia. Olemme analysoineet kuormituksen ja vammatilanteen, ja ne tietenkin määrittävät sitä, ketkä aloittavat Unkaria vastaan. Henkisesti porukka on motivoitunut, vaikka lohkovoitto on jo varmistunut. Haluamme palata voittojen tielle ja päättää tämän vuoden sekä urakan menestyksekkäästi.

Joukkueella hyvä kasvuympäristö

Kansojen liiga on saanut hyvän vastaanoton niin Suomessa kuin muuallakin. Myös Kanerva on mieltynyt formaattiin, jossa otteluilla on konkreettisempia panoksia. Niiden myötä maajoukkue on saanut kasvaa ja kehittyä kilpailullisessa ympäristössä, joiden arvon ovat tunnustaneet myös seurajoukkueiden valmentajat.

– Aiemmin on pelattu enemmän ystävyysotteluita ja niiden yhteydessä on tullut soittoja valmentajilta, jotka toivovat, että jotain pelaajaa peluutettaisiin vain rajallisesti. Nyt niitä soittoja ei onneksi ole tullut, vaan hekin ymmärtävät, että meillä on rajallinen määrä otteluita, Kanerva kiittelee.

– Ystävyysotteluita saattaa tulla jatkossakin, riippuen siitä, pelaammeko EM-karsinnoissa viiden vai kuuden joukkueen lohkossa. Pitkän tähtäimen prosessin ja joukkueen kehittämisen kannalta meille on kuitenkin todella tärkeää saada kaikki pelaajat käyttöömme ja pystymme viemään toimintaamme eteenpäin.

Unkari – Suomi sunnuntaina 18.11. Yle Puheella kello 21.30 alkaen.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat