Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Huuhkajien täydennysmies pettyi torstaina itseensä – Tanskassa olonsa ”voittamattomaksi” tunteva Joni Kauko kertoo nyt maajoukkuepelien haastavuudesta

Loukkaantumiset avasivat keskikenttäpelaaja Joni Kaukolle toistamiseen takaportin Kansojen liigassa Huuhkajien kokoonpanoon. Sunnuntaina hänellä riittää näytettävää, jos vain pääsee kentälle.

jalkapallo
Joni Kauko.
Joni Kauko.Jaakko Stenroos / AOP.

BUDAPEST. Pilli soi Ateenan olympiastadionilla viimeistä kertaa. Joni Kauko on ylpeä ja iloinen Huuhkajien saavutuksesta, tappiosta huolimatta.

Henkilökohtaisesti Kaukoa kuitenkin kaihertaa. Omasta suorituksesta on jäänyt puseroon erään voimasanan johdannaisella kuvattu tunnetila, joka on jotain harmistusta tai ärsytystä suurempaa.

Kreikan ensimmäinen maali muutti koko pelin luonteen.

– Se maali tuli aivan puskista. Kävin sen jälkeen mielessäni paljon eri skenaarioita läpi. Pitäisikö minun vain pelata rennolla tyylillä, tehdä paljon hienoja ja siistejä asioita? Vai onko tärkeämpää näyttää suomalaista sisua, tehdä likaista työtä ja taistella palloista?

Se, mitä Kauko teki, ei riittänyt pelaajalle itselleen. Maajoukkueen hotellin kongressitiloissa tämän voi aistia kaikesta, niin Kaukon käden puristuksesta ja tuimasta ilmeestä kuin sanojen suorasta asettelustakin.

Kaukolle maajoukkuepelit ovat erityisen tärkeitä, sillä aivan kuten syyskuussa ennen Unkari-ottelua, pääsi hän tälläkin kertaan joukkueeseen takaportin kautta.

Kauko pelaa tällä hetkellä huippukautta Tanskan pääsarjassa Esbjergissä. Joukkue, jolta ei odotettu mitään, on yllättäen koko sarjan kolmantena. Kauko taas on tehnyt jo neljä maalia.

– Olemme tehneet valtavasti töitä ja säästyneet suurimmilta loukkaantumisilta. Kausi alkoi muutamalla huonolla tuloksella, mutta sen jälkeen olemme kehittyneet joukkueena koko ajan, Kauko kuvailee.

– Seurajoukkueessa minusta tuntuu, että olen voittamaton. Pystyn tekemään kentällä ihan mitä vain. Se ärsyttää, jos en pysty tuomaan samaa fiilistä myös maajoukkuepeleihin.

Joni Kauko
Lehtikuva/Jussi Nukari

Kaukon on toki peilattava odotuksiaan myös pelin tasoon. Kansainväliset ottelut ovat luonnollisesti Tanskan liigaa kovempia. Perimmäinen syy maajoukkueessa onnistumisen haastavuudelle on kuitenkin pelitavassa ja Kaukon roolissa. Tanskassa keskikenttäpelaajan rooli on vapaampi, ja myös joukkueen pelisuunnitelma poikkeaa Huuhkajien vastaavasta.

– Olen totta kai pelannut urallani 4–4–2:sta, pystyn roolini hoitamaan. Sopeutuminen silti aina haastavaa. Yritän aina analysoida tosi paljon omia pelejäni. Tässä on jo pitkä ura takana. Tiedän kyllä, että olenko pelannut hyvin vai huonosti, 28-vuotias Kauko korostaa.

Kauko ei voi olla vielä varma, että onko hän kokoonpanossa, kun Suomi kohtaa Kansojen liigan päätöksessä Unkarin. Siitä huolimatta pelaaja itse aikoo tehdä kaikkensa ja vielä enemmän ollakseen valmiina näyttämään, että tulevissa EM-karsinnoissa nimi Joni Kauko on ensimmäisten joukossa Markku Kanervan listalla.

– Aion vielä käydä todella tarkkaan läpi edellisen pelin. Joukkueen kanssa käymme myös läpi sen, millainen vastustaja Unkari on. Sen aion tehdä vielä itsekin. Jos käsky käy kentälle, niin aion parantaa.

– Sunnuntainen peli on muutenkin todella tärkeä matsi koko joukkueelle ja suomalaiselle futikselle. Olemme varmistaneet lohkovoiton, mutta meillä on mahdollisuus tehdä saavutuksesta vielä parempi, Kauko muistuttaa.

Suomella on panoksena Unkari-ottelussa kotietu Kansojen liigan pudotuspeleihin keväälle 2020.

Unkari – Suomi sunnuntaina 18.11. Yle Puheella kello 21.30 alkaen.

Lue lisää:

Kauko korvaa sairastuneen Schüllerin Huuhkajissa

Huuhkajien menestyksen yksi tuntemattomista työkaluista on ammattilainen, jonka tietopankki on korvaamaton

Nousu sarjaporrasta ylemmäs, takaportti EM-turnaukseen ja miljoonapotti – tätä Huuhkajien lohkovoitto tarkoittaa

Huuhkajat kahden voiton päässä EM-paikasta – "Tämä on hienoin hetki"

Robin Lod sai halailla entisiä joukkuekavereitaan jo ottelun aikana – paluusta Ateenaan tuli ikimuistoinen: "Vastassa oli etenkin ystäviä"

"Rivelutionin" arkkitehti oli ylpeä Huuhkajien taistelusta – "Iso unelma elää"

Huuhkajien taistelu toi Kansojen liigan lohkovoiton – Kreikan voitto Ateenassa ei riittänyt

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat