Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Saksan cupin välieräottelu Werder Bremen - Bayern München
  • Jalkapallon Saksan cup, välieräottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välieräottelu Milan - Lazio, kuvailutulkkaus
  • Jalkapallon Italian cupin välierän Milan - Lazio 2. osaottelu
  • Urheiluruutu

Huuhkajat lohkovoittoon johdattanut kapteeni on taisteleva nallekarhu ja ”unelmavävy” – ja osin siksi Paulus Arajuuri on Huuhkajille korvaamaton: ”Pää on ylimpänä”

Paulus Arajuuri on yksi Huuhkajien tärkeimmistä pelaajista – etenkin kun kapteeni Tim Sparv on poissa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Paulus Arajuuri
EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

BUDAPEST. Paulus Arajuuri antaa unkarilaisessa hotellissa toisella kotimaisella kielellä haastattelua Ruotsin televisiolle. Torstaisen ottelun jälkeen kapteeni liikuttui ylpeydestä, jonka lohkovoitto toi mukanaan. Matkapäivä on jo muokannut Arajuuren olemuksen tiukan keskittyneeksi, mutta välitön ja hymyilevä yleisolemus ei ole kadonnut mihinkään.

Se kun on osa miehen persoonaa.

– Paukku (Arajuuri) on tuollainen nallekarhumainen iso mies, mutta kentällä hänellä on kovat otteet. Hän saa joukkueen taistelemaan, on hyvä kapteeni, hyökkääjäkolossi Eero Markkanen kehuu.

Paulus Arajuuri
Lehtikuva/Jussi Nukari

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva saapuu paikalle vasta Markkasen lähdettyä. Vastaus samaan kysymykseen Arajuuresta on kuitenkin melkein sanasta sanaan yhtäläinen.

– Hän on luonteeltaan nallekarhutyyppi, mutta kentällä täysi soturi ja taistelija. Hän kantaa kovasti vastuuta ja ohjaa peliä. Iloinen persoona, joka on hyvä valmennettava.

– Joku on häntä myös kuvannut unelmavävyksi – fiksu ja hyvin käyttäytyvä kaveri, Kanerva sanailee virnistäen.

Useimmat ihmiset eivät osaa kehua itseään, vaikka muut ympärillä ylisanoja käyttäisivätkin.

Arajuuri on yksi heistä.

Mistä olet ylpeä itsessäsi?

– Pahin mahdollinen kysymys, Arajuuri naurahtaa.

– No, ainakin siitä, että saan olla osa tätä joukkuetta. Siitä, että olen saanut kokea nämä kaikki hetket tämän joukkueen kanssa.

Silti juuri Arajuuri on yksi suurimmista syistä, miksi Huuhkajat on päässyt näitä hetkiä kokemaan. Etenkin kapteeni Tim Sparvin poissaollessa Arajuuri on monella tapaa korvaamaton.

Korvaamaton johtaja

Arajuuri teki maajoukkuedebyyttinsä jo vuonna 2010. Topparin todellinen arvo Suomen A-maajoukkueelle on kuitenkin ulosmitattu sen prosessin aikana, jonka myötä Huuhkajia voidaan kutsua lohkovoittajiksi.

Tittelin ratkaissut maalin tappio Kreikalle antoi Arajuuren merkityksestä oivan esimerkin. Kreikka ei päästänyt Suomea helpolla. Suurinumeroista voittoa halunneen kotijoukkueen antama paine ei tullut yllätyksenä, mutta sen toteutustapa kylläkin.

Etenkin, kun Kreikka onnistui tekemään avauspuoliajalla maalin. Tämä muutti koko ottelun luonnetta. Juuri tuon luonteen muutoksen oivaltajana esiin nousi Paulus Arajuuri.

Paulus Arajuuri
Jaakko Stenroos/AOP

– Kreikkaa vastaan hän määräsi puolustuksen linjan liikkumista, kun vain mahdollista. Hän käytti ääntään ja näytti myös muille esimerkkiä siitä, milloin mennään ylemmäs, Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen selvittää.

Arajuuren itsensä mukaan juuri se kypsyys, jolla Suomi puolusti, antaa paljon itseluottamusta tulevaa ajatellen.

– Olemme päästäneet Kansojen liigassa vasta yhden maalin. Puolustuspelaamisen nöyryys on meidän kulmakivemme. Siitäkin huolimatta, että emme ole aina pelanneet hyvin, niin joukkue on silti ollut kurinalainen ja olemme luoneet myös maalipaikkoja, Arajuuri kehuu.

Arajuuri myös vaikuttaa omalta osaltaan tähän kurinalaisuuteen. Oli kyse sitten äänellä ohjaamisesta tai esimerkin näyttämisestä, niin monella tapaa Arajuuri on se liima, joka pitää Suomen keskustan tukossa.

– Hän on tälle joukkueelle henkinen ja fyysinen johtaja, eikä vain siksi, että on kapteeni. Hän nimittäin todella seuraa sitä, mitä ympärillä tapahtuu, Huttunen korostaa.

Korvaamaton pääpelaaja

Arajuuren pelissä on kuitenkin yksi piirre, joka tekee hänestä Huuhkajille äärimmäisen arvokkaan. Hieman alle kaksimetrinen keskuspuolustaja on se, joka nimetään ensimmäisenä pelaamaan pois vastustajan kovimpia pääpelaajia.

Sparvin poissaolo ei ole näkynyt vain Arajuuren käsivarressa olevan nauhan muodossa. Ilman Sparvia Huuhkajat häviävät lisää jo ennestään haastavissa ilmataisteluissa. Siinä missä Huuhkajien hyökkäyspelaaminen on monella tapaa rakentunut tukemaan Teemu Pukin ominaisuuksia, on Suomen puolustuspelaamisessa taas otettu huomioon Arajuuren vahvuudet.

– Suomen peli perustuu pitkälti siihen, että keskustan on oltava tiivis. Vastustaja joutuu taas sitä kautta rakentamaan tilanteita laitojen kautta. Keskityksiä annetaan paljon, ja kun ne sinne tulevat, niin siellä ylimpänä pallossa on Paulus Arajuuren pää, Huttunen muistuttaa.

Kaikkeen Arajuurikaan ei kykene. Väistämättä myös luottotoppari tekee virheitä, eikä Suomella aina riitä keinot näiden tai muiden virheiden paikkaamiseen. Tämä näkyi Kreikkaa vastaan avauspuoliajalla, jolloin isäntäjoukkue oli jatkuvasti vaarallinen erikoistilanteissa.

Paulus Arajuuri
Lehtikuva/Jussi Nukari

Arajuurelta vaaditaan paljon myös sunnuntaina, sillä Unkarin vahvuudet ovat yhtäläisiä Kreikan kanssa.

– Keskittyminen on kuitenkin jo tiukasti sunnuntain ottelussa. Nyt pelataan kuitenkin kotiedusta. Rehellisesti sanottuna tilanne on haastava, kun ottelut ovat myöhään ja välissä on vain kaksi päivää välissä. Aika huonot unet sai vielä edellisen pelin jälkeen, Arajuuri harmittelee.

Syynä huonoille yöunille ei ollut lohkovoiton railakas juhliminen.

– Jos sama tulos olisi tullut useamman maalin voiton kautta, niin se juhlistaminen olisi ollut erilaista. Nyt kun homma meni niin jännäksi, että tunne oli enemmän onnellista helpotusta, Arajuuri kertoo.

– Sen, mitä uran varrella on oppinut, niin on se, että positiivinen energia kantaa pitkälle. Se on todella arvokasta, että voimme valmistautua sunnuntaita kohti kevyellä repulla, 30-vuotias kapteeni jatkaa.

Korvaamaton persoona

Huuhkajat viettivät perjantaista matkapäiväänsä kukin omalla tavallaan. Lentokentällä osa pelaajista istuskeli jutellen pienessä porukassa, toiset vetäytyivät omiin oloihinsa lukemaan ja suurempi joukko hakkasi ringissä korttia.

Kapteeni Arajuuri teki vähän kaikkea.

– Itselleni on tärkeää, että matkapäivinä on omaa rauhaa ja musiikkia. Lentokoneessa yritän aina saada vähän unta. Toisaalta tämä on niin kiva joukkue, että kun saa heidän kanssaan pyöriä ja heittää läppää, niin se on aina hienoa. Tärkeintä on vain pitää mieli kevyenä ja virkeänä, vaikka vähän väsyttää.

Oikeastaan Arajuuren ominaisuudet kentän ulkopuolella ovat lopulta aivan yhtä tärkeitä, kuin ominaisuudet kentälläkin. Itse asiassa nallekarhun, ”unelmavävyn” ja soturin eri puolet linkittyvät voittoisasti yhteen.

Paulus Arajuuri
Jaakko Stenroos/AOP

Esimerkillä ei voi johtaa menestyksekkästi, mikäli sinua ei muutoin kunnioiteta. Toisaalta sitä mukavintakaan kaveria ei arvosteta, mikäli tekemiset kentällä eivät kohtaa sanojen kanssa.

Arajuuri taas pitää huolen joukkueestaan, niin nurmi- kuin lentokentällä.

– Yhteishenki lähtee kokeneista pelaajista, siitä miten nuoremmat pelaajat otetaan mukaan harjoituksissa ja niiden ulkopuolella. Paulus on kaikin puolin miellyttävä persoona. Kentällä hän taas näyttää taistelijan luonteensa. Tällaista esimerkkiä pelaajat myös seuraavat, Huttunen alleviivaa.

Kansojen liigan lohkovoitto on avannut Suomelle takaportin EM-kisoihin. Maajoukkueen todellinen taso testataan kuitenkin EM-karsinnoissa. Vastakkain pelaavia joukkueita verratessa toppareiden merkitys on erittäin suuri. Huttusen mukaan topparina Arajuuri kestää vertailun muihin maihin myös karsintapeleissä.

– Hän pelaa tällä hetkellä todella hienoa jalkapalloa. Arajuuri pärjää vertailussa eurooppalaisella mittapuulla, koska hänen vahvuutensa toimivat etenkin Suomen pelitavassa erinomaisesti. Hyökkäyksiä kun ohjataan laitaan, niin silloin korkeita palloja tulee enemmän – ja juuri niissä hän on parhaimmillaan.

Seurajoukkuemaailmassa Arajuuri on Tanskan liigan Brøndbyn luottopeluri. Maajoukkuekomennukset ovat aina tuoneet Arajuurelle paljon virtaa. Menestys taas toimii erinomaisena lisäbonuksena.

– Yhteinen saavutus antaa ylipäätään elämään paljon positiivista energiaa. Pelkästään maajoukkueeseen pääseminen ja kavereiden näkeminen antaa valtavasti virtaa. Se on ollut sitä myös silloin, kun meillä on ollut vaikeita aikoja. Energian määrä on vain vielä suurempi, kun on tullut myös menestystä, Arajuuri kuvailee.

Unkari – Suomi sunnuntaina 18.11. Yle Puheella kello 21.30 alkaen.

Lue lisää:

Huuhkajien täydennysmies pettyi torstaina itseensä – Tanskassa olonsa ”voittamattomaksi” tunteva Joni Kauko kertoo nyt maajoukkuepelien haastavuudesta

Lohkovoiton varmistanut Huuhkajat tekee muutoksia Unkari-otteluun, joka on kaukana merkityksettömästä – lyhyt palautuminen tuo omat haasteensa

Huuhkajien menestyksen yksi tuntemattomista työkaluista on ammattilainen, jonka tietopankki on korvaamaton

Tappion tuoma voitto herkisti Arajuuren – kapteeni oli pakahtua ylpeydestä: "Teimme tänään suomalaista jalkapallohistoriaa"

Tällaisesta palapelistä on rakentunut Teemu Pukin hurja syysvire – jopa loukkaantuminen osui oikeaan aikaan: "Pieni huili teki varmasti hyvää"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat