Suora

  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Paljastiko Kanervan ele kansainvälisen median edessä Huuhkajien kokoonpanomuutoksen tilkitsemään heikkoa kohtaa? Asiantuntija: Varmasti mietinnässä

Onko Markus Halsti Glen Kamaran rinnalla illan Unkari-kohtaamisessa? Entä mikä on maalipaikkoja tuhlailleen Jasse Tuomisen kohtalo? Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen vastaa näihin kuumiin kysymyksiin ennen Kansojen liigan lohkovaiheen päätöspeliä.

jalkapallo
Markku Kanerva
Burak Akbulut/Anadolu Agency/Getty Images

Suomen jalkapallomaajoukkue kohtaa sunnuntai-iltana Kansojen liigan lohkovaiheen päätöksessä Unkarin vieraskentällä. Vasta torstaina Suomi pelasi Kreikassa ja hävisi ottelun 0–1. Suomi kuitenkin varmisti tappiosta huolimatta C-divisioonassa paikkansa yhtenä lohkovoittajana sekä paikan divisioonavälieriin.

Päävalmentaja Markku Kanerva onkin vihjannut, että illan otteluun tulee enemmän kuin yksi, mutta alle viisi muutosta. Simon Skrabb oli jo sivussa Kreikka-ottelusta vamman takia. Pyry Soirilla on ollut takareiden kanssa ongelmia.

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen povaa, että Kanerva ei suuriin muutoksiin kuitenkaan ryhdy, vaikkakin pelirumbaväsymystä ja kolhuja varmasti katsotaan.

– Uskon, että Suomi haluaa päättää voittoon tämän alkulohkon. Suomi ei halua hävitä varmasti kahta ottelua peräkkäin hyvän alkulohkon päätteeksi. Pelaajien puheista tämän on aistinut, Huttunen sanoo.

Huttunen sanoo, että Suomella varmasti paistavat mielessä maaliskuussa alkavat EM-karsinnat, joissa tulee taas kovia koitoksia.

– Tässä tehdään töitä myös pitkäjänteisesti. Rakennetaan ja kehitetään omaa pelaamista. Kreikka-peli antoi osviittaa siitä, missä on Suomella puutteita. Niiden kehittäminen vaatii tietysti, että joukkue pelaa paljon yhdessä. Niitä yhdessäolopäiviä ei ole yhtään liikaa. Ne kaikki pitää käyttää hyödyksi, Huttunen painottaa.

– Jos tehdään liikaa muutoksia joukkueeseen, niin se tietysti häiritsee valmistautumista. Uskoisin, että tulee korkeintaan kaksi-kolme muutosta.

Vaikka Kanerva olikin vaitonainen muutoksistaan kokoonpanoon, niin tarkkasilmäisimmät saattoivat havaita päävalmentajan tuoneen kansainväliseen lehdistötilaisuuteen jututettavaksi maajoukkuekonkari Markus Halstin.

Voisiko tämä ele kertoa siitä, että Halsti nousee avauskokoonpanoon?

– Varmasti valmennusjohto miettii keskikentän pelaamista, mikä oli Kreikassa ongelma. Pallollinen pelaaminen ei toiminut ollenkaan. Suomi joutui puolustuskannalle Kreikassa ja ei saanut pitkiä hyökkäyksiä aikaan. Nyt varmasti mietitään vaihtoehtoja, miten sitä voidaan kehittää ja tehostaa, Huttunen pohtii.

– Esimerkiksi Halstin nostaminen Glen Kamaran kaveriksi keskikentälle voisi olla tällainen vaihtoehto. Siinä olisi nuorempi Kamara ja Halsti tuomassa kokemusta.

Markus Halsti
Markus Halsti lienee varmasti valmiina tositoimiin Budapestissä.Lehtikuva/Jussi Nukari

Kapteeni Tim Sparvin ollessa sivussa loukkaantumisen takia Halstin nostamista kokoonpanoon puolustaa myös erikoistilannepelaaminen.

– Unkarilla on erittäin vaaralliset erikoistilanteet. Suomi tarvitsee pääpelivoimaa ja fyysisyyttä kentälle, jotta pärjää. Erikoistilannepelaaminen oli myös pieni ongelma Kreikkaa vastaan, Huttunen sanoo.

Toinen puhuttava asia Kreikka-tappion jälkeen oli Suomen hyökkäyspeli. Jasse Tuominen epäonnistui useammassa loistopaikassa torstaina. Teemu Pukki on puolestaan juuri kuntoutunut loukkaantumisesta, ja Englannin mestaruussarjassa Norwichissa odottaa jälleen kova pelitahti. Huttunen uskoo kuitenkin, että Pukki pelaa Unkaria vastaan tärkeän hyökkäyspään roolinsa takia.

– Jasse Tuomisen kohtalo riippuu tilanne varmasti myös muista palasista. Onko Soiri esimerkiksi pelikuntoinen ja täydessä iskussa, Huttunen toteaa.

Jasse Tuominen
EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

– Yksi mahdollisuus voisi olla, että Tuominen laitetaan laitaan. Hän tekee valtavasti töitä ja juoksee kovasti. Sitä puolustustyöskentelyä tarvitaan Unkariakin vastaan. Laidassa Tuomisesta saataisiin tehoja irti ja toisaalta hän pystyy myös laidalta osallistumaan maalintekoon. Tässä tapauksessa toinen hyökkääjä avauksessa voisi olla Fredrik Jensen.

Suomen suurin tavoite mahdollisesta takaportista EM-kisoihin karsintojenkin jälkeen maaliskuulle 2020 on nyt saavutettu, mutta alkulohkovaiheen viimeisestä ottelusta ei silti myöskään puutu panosta. Suomi pelaa vielä kotiedusta vain yksiosaiseen välierään. Kotietu olisi äärimmäisen tärkeä, sillä Suomi pelannee mieluusti Israelin, Skotlannin, Norjan, Bulgarian tai Serbian kaltaisia joukkueita vastaan kotiyleisön edessä.

– Kun on tällainen panos, niin pelaajat tiedostavat sen. Se ei ole teennäinen lisäke ja motivaattori, vaan tulee se automaattisesti. Pelaajat haluavat sen kotipelin ja varmasti se lisää motivaatiota, Huttunen toteaa.

Lue lisää:

Lohkovoiton varmistanut Huuhkajat tekee muutoksia Unkari-otteluun, joka on kaukana merkityksettömästä – lyhyt palautuminen tuo omat haasteensa

Huuhkajat lohkovoittoon johdattanut kapteeni on taisteleva nallekarhu ja ”unelmavävy” – ja osin siksi Paulus Arajuuri on Huuhkajille korvaamaton: ”Pää on ylimpänä”

Huuhkajien täydennysmies pettyi torstaina itseensä – Tanskassa olonsa ”voittamattomaksi” tunteva Joni Kauko kertoo nyt maajoukkuepelien haastavuudesta

Huuhkajien menestyksen yksi tuntemattomista työkaluista on ammattilainen, jonka tietopankki on korvaamaton

Huuhkajien menestyksen yksi tuntemattomista työkaluista on ammattilainen, jonka tietopankki on korvaamaton

Huuhkajat kahden voiton päässä EM-paikasta – "Tämä on hienoin hetki"

Huuhkajien taistelu toi Kansojen liigan lohkovoiton – Kreikan voitto Ateenassa ei riittänyt

Nousu sarjaporrasta ylemmäs, takaportti EM-turnaukseen ja miljoonapotti – tätä Huuhkajien lohkovoitto tarkoittaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat