Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen uusi mäkisensaatio osasi odottaa hyviä hyppyjä, mutta ei nähtyä huipputulosta – uudelta päävalmentajalta heti hieno näyttö: "Mitään ihmeitä ei tarvitse tehdä"

23-vuotias Antti Aalto hyppäsi sunnuntaina kovimman suomalaistuloksen mäkihypyn maailmancupissa lähes kolmeen vuoteen. Hyppäjä on pystynyt pitämään perusasiat mielessä.

mäkihyppy
Antti Aalto
Tomi Hänninen

Antti Aalto oli luonnollisesti todella iloinen sen jälkeen, kun hän oli hypännyt seitsemänneksi Wislassa Puolassa mäkihypyn maailmancup-kauden ensimmäisessä henkilökohtaisessa kisassa. Viimeksi suomalainen mäkihyppääjä on ollut kymmenen parhaan joukossa, kun Lauri Asikainen oli joulukuussa 2015 Lillehammerissa myös seitsemäs.

– Sain kaksi hyvää hyppyä, mitä pystyn itsen tällä hetkellä tekemään. Se sitten riitti seitsemänneksi. Se oli mukava huomata, Aalto kommentoi Yle Urheilulle puhelimitse Puolasta.

Aallon aiempi paras saavutus oli 26:s viime kaudelta Rukalta, mutta 23-vuotias kiteeläislähtöinen suhtautui maltilla huippusuoritukseen. Hän oli jo karsinnan seitsemäs.

– Yritin keskittyä pääasiassa hyppäämiseen. Hyppy on ollut hyvällä mallilla Wislassa. Tiesin sikäli, että voi tulla hyvä sijoitus. Siinä mielessä oli odotettavissa, mutta en odottanut näin korkeaa sijaa, Aalto mietti.

Suomen uusi päävalmentaja Lauri Hakola linjasi teesikseen jo keväällä, ”maailman parasta harjoittelua – identiteetin rakennustyömaa.” Se tarkoitti harjoitusmäärän kasvua ja laadun parantamista.

Lisäksi pyrittiin tekemään asioita suunnitelmallisemmin ja pitkäjänteisemmin. Oheisharjoittelua kasvatettiin kesällä viidenneksellä, mutta myös jokaiselle hyppääjälle tuli noin 600 hyppyä enemmän.

– Olen vilpittömästi onnellinen. Antti on tehnyt töitä useamman vuoden viimeisen päälle. Tänä kesänä on ollut vaikeaa välillä hyppäämisen kanssa, niin sekin lämmittää mieltä, Hakola totesi.

Aalto itse sanookin, että mikään ei ole juuri muuttunut lukuun ottamatta pientä hyppymäärän lisäystä. Hakolan mukaan Aallon onnistuminen kertoo siitä, että joukkueessa on tehty oikeista asioita kesällä.

– Olemme uskoneet koko ajan, että työ näkyy myös tuloksina ennemmin tai myöhemmin. Nyt tuli ainakin positiivinen signaali, että olemme oikealla tiellä hommassamme, Hakola sanoo.

Hän myös toivoo, että yhden hyppääjän onnistuminen antaa itseluottamusta muillekin maajoukkueessa.

– Nämä muutkaan hyppääjät eivät ole olleet niin kaukana Antin tasosta treeneissä. Varmaan hyvä huomata kaikkien, että oma normaali hyvä riittää. Mitään ihmeitä ei tarvitse tehdä, Hakola painottaa.

Antti Aalto
Katso Antti Aallon huippuhypyt!

Maailmancup-kausi jatkuu Rukalla jo ensi viikonloppuna. Siinne Hakola lähtee nyt totta kai hyvillä mielin.

– Taso on maailmancupin kisoissa aina kova. Toki kauden ensimmäisessä kisassa on aina enemmän ailahtelua tasossa, Hakola vertasi tilannetta.

– Tämä kisa on hypätty. Seuraava kisa on uusi tilanne. Pitää vain noudattaa ohjenuoraa, että tehdään hommat niin hyvin kuin osataan. Muuta ei ole tehtävissä.

– Toivottavasti hyvät suoritukset jatkuvat Rukallakin. Täytyy pitää ne samat perusasiat mielessä hyppäämisessä niin kuin tähän asti, Aalto päätti.

Kaikki Ylen urheilutarjonta löytyy helposti yhdestä paikasta, Urheilu-Areenasta. Areenan laajasta urheilukattauksesta pääset nauttimaan parhaiten osoitteessa yle.fi/urheiluareena tai lataamalla Areena-sovelluksen.

Lue lisää:

Näitä suorituksia ei voinut nähdä vielä puolitoista kuukautta sitten – suomalaisen mäkihyppääjän palkintokoroketaisto yllätti asiantuntijankin: ”Uskomattoman hienoa”

Antti Aalto oli peräti seitsemäs mäkihypyn maailmancup-avauksessa! Paras suomalainen suoritus lähes kolmeen vuoteen

Suuri yllätys mäkihyppykauden avauksessa! Olympiavoittaja Norja jäi katastrofimaisella tavalla Suomen taakse: ”Tämä on kriisi”

Aalto ponnisti Wislan mäkikarsinnan seitsemänneksi – myös Määttä mukaan maailmancupin avauskisaan

Janne Ahosen lähdettyä viimeisetkin vanhat tähdet ovat poissa – Suomen nuoret mäkikotkat yrittävät nyt nousta siivilleen uuden päävalmentajan opein: “Olemme pyrkineet luopumaan menneisyyden taakasta”

Vauhtisokeutta, suuruudenhulluutta ja välinpitämättömyyttä – kuinka Suomen menestyslajista tuli kansallinen murheenkryyni

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat