Suora

  • Koruja juhliin ja mielenosoituksiin

Syömishäiriöliitto huolissaan voimistelun lajikulttuurista – "Voitaisiinko rasvaprosenttien ja vaakalukemien sijaan keskittyä suorituskykyyn ja taitoihin?"

Esteettisten lajien vaatimukset huolestuttavat Syömishäiriöliittoa.

voimistelu
Minetit Pariisin maailmancupin osakilpailussa Pariisissa syksyllä 2018.
Minetit Pariisin maailmancupin osakilpailussa Pariisissa lokakuussa 2018.Carita Berg.

Voimistelun lajikulttuuri on puhuttanut sen jälkeen, kun Urheilulehti julkaisi torstaina artikkelin Minettien mestarivalmentajan Titta Heikkilän rajusta valmennustyylistä.

Nyt oman kannanottonsa on julkaissut myös Syömishäiriöliitto, joka on huolissaan voimistelun ja yleisemminkin esteettisten lajien lajikulttuurista.

– Kuka uskaltaa ensimmäisenä haastaa esteettisten lajien aikansa eläneitä ulkonäkövaatimuksia? Voitaisiinko rasvaprosenttien ja vaakalukemien sijaan keskittyä suorituskykyyn ja taitoihin, kannanotto kysyy.

Voimisteluliitto kertoi viime viikolla, että se aikoo toteuttaa ulkopuolisen selvityksen valmennuskulttuurista ja pelon ilmapiiristä. Syömishäiriöliitto puolestaan nostaa kannanotossaan esille Voimisteluliiton viestinnän, jonka se toivoo jatkossa olevan tarkemmin harkittua, koska voimistelu on syömishäiriön kannalta yksi riskilajeista.

– On erityisen tärkeää, että valmennuksessa käytetään syömishäiriösensitiivistä kieltä. Kehon koon tai muodon kommentointi tai ruokien arvottaminen ei kuulu tähän.

Syömishäiriöliitto nostaa esimerkiksi taannoisen Voimistelu-lehden artikkelin, jossa on liiton mielestä käytetty paljon ”häiriintyneeseen ruoka- ja kehosuhteeseen viittaavia ilmaisuja”.

– Voimisteluliitolla on paljon tietoa syömishäiriöistä. Nyt kysymys on tahtotilasta saada tieto näkymään sekä lasten ja nuorten valmennuksessa että liiton ylläpitämässä puheessa, asenteissa ja viestinnässä.

Lue koko kannanotto tästä (siirryt toiseen palveluun).

Katso myös:

Voimisteluliitto teettää valmennuskulttuurista ulkopuolisen selvityksen: ”Jokaisen tulee voida tuntea olonsa turvalliseksi”

Tamperelaisseuran entinen pomo kertoo, miksi rankkaa kritiikkiä saaneen valmentajan toimintaan oli pakko reagoida – "Ongelmia oli siinä, miten urheilevalle lapselle puhutaan ja miten hänen ihmisarvonsa nähdään"

Kritiikkiä metodeistaan saanut voimisteluvalmentaja ottaa syytökset raskaasti, mutta valmennukseen kohu ei vaikuta: "En koe, että joudun muuttamaan tyyliäni, mutta haluan kehittää sitä"

Voimisteluliitto vastustaa epäasiallista käytöstä, mutta vaikenee kohuvalmentajan toiminnasta: "En ole ollut seuraamassa hänen valmennustaan"

Urheilulehti: Palkittu valmentaja on nöyryyttänyt ja pelotellut nuoria voimistelijatyttöjä – maailmanmestaruuksien taustalla rajut valmennusmetodit

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat