Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Suomalaisten olympiapaikoista ei pidä olla huolissaan, vaikka Potkonen ja Gustafsson pettyivät MM-nyrkkeilyssä

Naisnyrkkeilyn taso maailmalla kovenee vuosi vuodelta, mutta Mira Potkonen ja Elina Gustafsson ovat hyvin mukana siinä vauhdissa, kirjoittaa Christer Sarlin.

nyrkkeily
Elina Gustafsson ottelee MM-kehässä turkkilaista Sema Galiskania vastaan.
Getty Images

Nyrkkeilyn MM-kisat päättyivät suomalaisten osalta koviin pettymyksiin. Sekä Mira Potkonen että Elina Gustafsson lähtivät sarjoihinsa ykkössijoitettuina, ja molemmilta odotettiin vähintään mitalia.

Tokion olympialaisiin on aikaa kaksi vuotta. MM-pettymysten jälkeen herää kysymys, pitäisikö Potkosen ja Gustafssonin olympiapaikoista olla huolissaan?

Vastaus on ei. On täysin turhaa luoda näiden MM-kisojen perusteella mielikuvaa, että suomalaiskaksikon tie Tokioon olisi mutkistumassa. Jos töitä tehdään samalla intensiteetillä kuin tähän asti, suomalaisista olympiakehään nousevat mitä todennäköisimmin sekä Potkonen että Gustafsson.

Päävalmentaja Maarit Teurosella sekä suomalaiskaksikon taustajoukoilla on nyt vuosi aikaa hioa kynsiä olympiakarsintoihin. MM-kisoissa he pääsivät näkemään, missä molempien painoluokkien osalta nyrkkeilymaailmassa mennään. Vaikka kummankin kisat päättyivät ennen aikojaan, he voivat hyödyntää loppuajan kisapaikalla seuraamalla tulevien vastustajiensa otteita.

Samalla he voivat luoda suhteita eri maiden nyrkkeilijöihin ja hyödyntää kontakteja jatkossa esimerkiksi yhteisleirien kautta. Kaikki tämä kasvaa korkoa, kun vuoden kuluttua aletaan tosissaan kisata paikoista Tokioon.

Naisnyrkkeilyn taso maailmalla kovenee vuosi vuodelta, mutta Potkonen ja Gustafsson ovat hyvin mukana siinä vauhdissa. Kansainvälinen olympiakomitea ei tosin ole vielä edes päättänyt, onko nyrkkeily mukana lajina Tokiossa.

Mira Potkonen lyö vastustajaansa MM-kehässä.
Mira Potkonen MM-kehässä.Getty Images

Nyrkkeily on arvostelulaji, jossa viisi arvostelutuomaria arvioi subjektiivisesti erä kerrallaan ottelijoiden paremmuutta. Tästä nähtiin osoitus esimerkiksi Potkosen viimeisessä ottelussa, jonka lopputulos olisi voinut olla yhtä hyvin suomalaisen eduksi 4–1. Nyt ne olivat thaimaalaisvastustajalle 4–1.

Arvostelukriteerit ovat melko väljät: hyväksyttyjen osumien määrä osuma-alueelle, ottelun hallinta teknisen ja taktisen ylivoiman avulla sekä kilpailullisuus. Jokaisella arvostelutuomarilla on painotus kullekin arvioitavalle osa-alueelle. Siksi tasaisten ottelujen tulokset herättävät aina keskustelua.

Nyrkkeilyottelua voi hyvin verrata shakkipeliin, jossa paineen alla tehdyt viisaat siirrot ratkaisevat pelin voittajan. On osattava katsoa tilanteiden kehittymistä eteenpäin eikä vain siirto kerrallaan. Nyrkkeilijän on toimittava kehässä harkiten läpi ottelun ja tehdä kamppailun tiimellyksessä oikeita ratkaisuja.

Ottelijoista henkisesti vahvempi on aina niskan päällä. Kun nyrkkeilijä murtuu henkisesti, katoaa hänen nyrkkeilystään järki. Silloin peli on menetetty. Nyrkkeilijä, joka pystyy noudattamaan ennalta laadittua taktiikkaa, muuttamaan sitä tarvittaessa ja luottamaan sen purevuuteen, on nuoratun neliön sankari. Tässä suhteessa sekä Potkonen että Gustafsson ovat mallioppilaita. Kumpikin noudatti tunnollisesti valmentajansa laatimia ottelutaktiikoita MM-kehässä.

Lue myös:

Potkonen ja valmentaja Teuronen hämmentyneitä tappion jälkeen – "Mirakin luuli, että kaverille ruvetaan laskemaan lukua"

Mira Potkoselle kitkerä pettymys MM-kehässä – "Ei ollut mikään katastrofi"

MM-kisojen ykkössijoitettu Gustafsson taipui tutulle vastukselle heti avauksessa: "Olin, että missä ihmeessä se menee?"

Valmentaja heitti juomapullon kehään – suljettiin naisten MM-nyrkkeilystä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat