1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Ässien saaga kuvastaa urheilujohtamisen ongelmia – Juha Junnon ohje on selvä: "Täydellistä sekoilua tulee siitä, jos hypitään joka suuntaan"

Kärppien kultasormi Juha Junno ja pelaajatarkkailija Tommi Kerttula keskustelivat urheilujohtamisen haasteista Yle Puheen Jääkiekkokierroksella.

Kuva: Antti J Leinonen / AOP

Kuuntelee suoraa Yle Puheen Jääkiekkokierroksen lähetystä tästä

Ässien valmentajasaaga on ollut liigasyksyn kuumimpia puheenaiheita. Porilaisten urheilujohtamiselle on ehditty naureskella jo monesta suusta.

Kärpät pohjalta menestyväksi dynastiaksi nostanut Juha Junno näkee Ässien kurimuksessa kuitenkin mahdollisuuden rakentaa jotain suurta.

– Monesti se uusi nousu lähtee pohjalta. Olen ymmärtänyt, että Porissa halutaan tehdä nyt pitkäjänteisesti työtä. He tulevat varmasti vielä menestymään, Junno totesi Yle Puheen Jääkiekkokierroksen haastattelussa.

Junnon mukaan urheilujohtaminen ei ole helppoa, sillä paineet kasautuvat niin seuran sisältä kuin yleisön ja mediankin suunnalta.

– Vaikeina hetkinä auttaisi, että seuralla olisi tietty strategia, eikä se pomppisi joka päivä eri suuntiin. Täydellistä sekoilua tulee siitä, jos hypitään joka suuntaan.

Prosessin ja projektin ero

Kokenut urheilujohtaja, nykyään pelaajatarkkailijana toimivat Tommi Kerttula, muistuttaa, että seuran omat arvot voivat olla ristiriidassa yleisön odotusten kanssa. On vaikea panostaa junioripolkuun, mikäli samalla menestysodotukset ovat jatkuvasti pilvissä.

– Urheilujohtamisen ongelmat kumpuavat ylätasolla siitä, että kulttuurimme sen suhteen on varsin nuorta. Lisäksi urheilujohtamisen perinteet tulevat jääkiekon lajikulttuurin sisältä, Kerttula kertoo.

Junnon mielestä urheilujohtajien tulisi aina muistaa ero, mikä on prosessilla ja projektilla. Molemmat ovat termejä, jotka toistuvat esimerkiksi monien kiekkoseurojen johtajien puheissa.

Tekijät voivat vaihtua projektista toiseen, mutta seuran prosessi ei pääty koskaan.

– Molemmilla on alkupiste, mutta vain projektilla on päätepiste. Seura on se prosessi, ja tuon prosessin pitää johtaa projekteja, Junno korostaa.

Pelaajapolku kuntoon

Kärppien nykyinen toimitusjohtaja on Tommi Virkkunen, joka seurasi tehtävässä vuodesta 1996 toiminutta Junnoa. Kärppien suurmies on kuitenkin pitänyt huolta, että seura ei ole jäänyt siirtymävaiheessa ilman tukea. Junno on mukana Kärppien pääomistajan eli Kärppä-Säätiön hallituksessa.

– Seura on niin rakas kuin olla ja voi. Toimistohommiin ei ole kuitenkaan enää ollut ikävä, olen sinut päätökseni kanssa. Kärpät on hyvissä käsissä. Pelejä on ollut kiva katsoa hieman eri kulmasta, Junno sanailee.

Junnon päätös auttaa Kärppiä pestin jättämisen jälkeen kuvastaa kuitenkin sitä, kuinka pitkäjänteistä menestystä luodaan.

– Menestystä saadakseen on tehtävä pitkäaikaisia suunnitelmia. Kompassissa on oltava suunta, mutta sitä on koko ajan tarkasteltava. Kärppien vahvuus oli, ja on yhä, nimenomaan tässä.

Junnon mielestä yksikään suomalainen jääkiekkoseura ei voi haaveilla menestysputkista, mikäli sen pelaajapolku ei ole kunnossa.

– Laskin tuossa, että Kärppiin on tullut 2000-luvulla Pohjois-Suomen pienistä seuroista 49 pelaajaa. Näistä 25 prosenttia on tehnyt NHL-sopimuksen ja puolet on pukenut yllensä maajoukkuepaidan.

Lue lisää:

Pajuluomalle jatkosopimus Sportin päävalmentajana – vain KooKoon ja Ässien ensi kauden luotsit eivät ole selvillä

Karri Kivi ja kumppanit jatkavat Ilveksen valmennuksessa

Ässät joutuu etsimään yhden päävalmentajan lisää – tanskalaisseuran sekaannus pitää Jari Pasasen ulkomailla