Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Lentoliput on ostettu, mutta Petteri Koposen saapumisesta Venäjä-peliin ei ole varmuutta: "Ei tämä marmattamalla parane"

Koripalloilun MM-karsintojen ratkaisut ovat ovella, mutta epävarmuus pelaajien osallistumisesta jatkuu.

urheilu
Petteri Koponen Islanti-ottelussa
Pelaako vai ei? Petteri Koponen saapuu Susijengin avuksi, kunhan seurajoukkuekiireiltään ehtii.AOP

Koripalloilun MM-karsinta jatkuu ensi viikon perjantaina ja seuraavan viikon maanantaina Suomen MM-toiveiden kannalta äärimmäisen tärkeillä otteluilla Venäjää ja Bosnia-Hertsegovinaa vastaan, mutta pelien yllä leijuu sama puheenaihe kuin karsintojen alusta alkaen: ketkä pelaavat?

Päävalmentaja Henrik Dettmann puhui maajoukkueen 18 pelaajan ehdokaslistan julkistamistilaisuudessa Espoossa aiheesta pitkästi ja ajoittain ärtyneen, ajoittain turhautuneen kuuloisesti.

– Mehän ollaan vain muiden toimijoiden uhreja, Dettmann sanoi.

Suomalaispelaajista vain Bayern Münchenin Petteri Koponen pelaa tällä kaudella Euroliigaa. Bayern kohtaa perjantain Suomi-Venäjä-ottelua edeltävänä päivänä Euroliigassa Maccabi Tel Avivin ja viikkoa myöhemmin Moskovan Himkin.

Dettmann ennakoi, että Koponen olisi käytettävissä Bosnia-Hertsegovinaa vastaan, mutta Suomi on valmistautunut myös Koposen pikaiseen matkustamiseen Tel Avivista Suomeen.

– Perjantaiaamuna lähtee lento Tel Avivista kello 6.40. Meillä on lentolippu ostettuna. Se voi tietysti jäädä käyttämättä, mutta ei se siitä jää kiinni, Dettmann sanoi.

Viime kauden karsintapeleissä Dettmannia ja suomalaisia raivostutti, että Euroliigan joukkueet päästivät joitakin pelaajia MM-karsintapeleihin mutta estivät osan pelaamisen. Venäjä on nimennyt karsintamiehistöönsä yhdeksän miestä venäläisistä euroliigajoukkueista Himkistä ja TsSKA Moskovasta.

– Euroliiga on luvannut kohdella pelaajia samalla tavalla, Dettmann sanoi.

Euroliiga hallinnoi myös Euroopan kakkostason seurakilpailua Eurocupia, jonka joukkueiden otteluohjelmissa on lähes kahden viikon tauko MM-karsintojen aikaan. Näin ollen Malagan Sasu Salin ja Frankfurtin Shawn Huff sekä Erik Murphy saapunevat maajoukkueharjoituksiin maanantaina.

"Ei tämä marmattamalla parane"

Euroliigaa pyörittävä ECA-yhtiö ja Kansainvälisen koripalloliitto Fiba ovat kiistelleet vuosituhannen alusta asti, eli siitä lähtien kun ECA perusti Euroliigan ja otti vallan Euroopan kovimmassa seurakilpailussa.

Vuosien mittaan Fiba on vaatimattomalla menestyksellä yrittänyt perustaa Euroliigalle kilpailijasarjoja tai päästä yhteistyöhön ECA:n kanssa. MM-karsintakiista on jatkunut siitä lähtien, kun uudenmalliset karsinnat alkoivat viime vuonna.

MM-kisojen ja -karsintojen mallin koripalloilu otti World Cup -nimeä myöten jalkapalloilusta, mutta karsinnat aloitettiin keskellä NBA:n työehtosopimuskautta, joten oli heti selvää, etteivät NBA-pelaajat pelaa karsinnoissa. Euroliiga ei myöskään ole taipunut rukkaamaan peliohjelmiaan MM-karsintojen mukaan.

Vaikka jalkapallossa parhaat pelaavat MM-karsinnoissa, samanlainen valtataistelu keskusjärjestön ja suurseurojen välillä kytee jalkapallossakin: Football Leaks -juttusarja kertoi marraskuun alussa, miten jalkapalloilun eurooppalaisjätit ovat salassa pohtineet oman Superliigan perustamista ja pelaajiensa vetämistä maajoukkuetoiminnasta.

Seurat maksavat pelaajien palkat myös silloin, kun nämä ovat maajoukkueleissä, jotka eivät tuo seuroille tuloja vaan loukkaantumisriskejä, vaikka Dettmann puhui tiedotustilaisuudessaan maajoukkueesta pelaajien "ammatillisena kotina".

– Ei tämä marmattamalla parane. Pelataan niillä mitä on, Dettmann sanoi.

Lue myös:

Dettmann nimesi Susijengin MM-karsintoihin Venäjää ja Bosnia-Hertsegovinaa vastaan: "Päivän kunnolla on valtava merkitys"

Lauri Markkanen palaamassa pian täysipainoiseen harjoitteluun

Koripallolegenda Taru Tuukkasen uskomaton maajoukkueura päättyi kirvelevästi – Suomi hävisi Romanialle: "Olen silti ylpeä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat