Suora

  • Jalkapallon naisten maaottelu AUT - FIN
  • AUT - FIN

Mäkisensaatio Antti Aalto on neljännen polven hyppääjä – Wislan menestys tuli pienenä yllätyksenä

Antti Aalto tietää, että suomalaisyleisön katseet kohdistuvat häneen Rukan maailmancupissa.

mäkihyppy
Antti Aalto
Antti Aalto.Tomi Hänninen

RUKA. Antti Aalto on ollut viime viikonlopun jälkeen nimi monen suomalaisen penkkiurheilijan huulilla. Aallon Wislasta tuoma seitsemäs sija oli paras sija ja pirtein esitys, mitä suomalainen mäkihyppääjä on pitkään aikaan tehnyt.

Aallon tuoma positiivinen vire on näkynyt kuluneella viikolla lukuisina yhteydenottoina, mutta 23-vuotias hyppääjä vakuutti Rukalla saaneensa olla pari päivää rauhassakin.

– Ei se kiinnostus yllätyksenä tullut. Tiesin, että on luonnollista, että sitä tulee menestyksen myötä, hän kertoi rauhalliseen tapaansa mediatapaamisessa.

Mäkijoukkueen päävalmentaja Lauri Hakola muistutti, ettei Aallon menestys ollut tuuria, sillä kehittyminen on ollut useiden vuosien työn ansiota. Aalto ei saanut ensimmäisenä maajoukkuevuotenaan menestystä, mutta hän ei luovuttanut.

– Wisla toi sellaista tunnetta, että varmaan oikeitakin asioita on tehty harjoituskauden aikana. Antti on kehittynyt tasaisesti ja on realistista, että onnistumisia tulee enemmänkin, Hakola vakuutti.

Aallon mukaan kesällä luotu pohja tekemiseen vaikutti Wislan hyvään tekemiseen. Hakola palautti mäkimiehet perusasioiden äärelle ja Aallonkin hyppymäärät kasvoivat noin 20 prosentilla. Kesän aikana hän hyppäsi noin 600 hyppyä.

– Ei se superyllätys ollut, mutta ihan en odottanut, että Wislassa menee noin hyvin, hän myönsi.

– Pystyin luottamaan omaan hyppäämiseen ja keskittymään omaan tekemiseen. Se kantoi loppuun asti. Wisla antoi minulle lisää luottoa. Minun ei tarvitse tehdä mitään erikoista, vaan se oma hyvä tekeminen riittää.

Neljännen sukupolven mäkihyppääjä

Aallon mielestä viime viikonlopun kisasuoritukset olivat hänen tähänastisen uransa parhaat, tai ainakin hyvin lähellä sitä. Kesän aikana olleista laskuasento-ongelmista ei näkynyt enää jälkeäkään.

– Tavoitteeni on, että saan pidettyä tasaisen suoritustason ja hyppäämään omien taitojen ylärajoilla. Minulla ei ole tämän viikonlopun kisoihin suoranaista tulostavoitetta. Luotan siihen, että oma tasoni kantaa pitkälle.

Aalto teki viime kaudella juuri Rukalla talven parhaan suorituksensa, kun hän sijoittui 26:nneksi henkilökohtaisessa kilpailussa. Juuri sen takia hänestä on mukava päästä jälleen hyppäämään “kotimäkeen”, vaikka muuten eri paikkakunnilla tai eri mäillä ei ole hänelle merkitystä.

– Ei ole väliä, sillä hyppy pitää tehdä, oli mäki mikä hyvänsä. Rukan mäestä olemme joukkueen kanssa hyppineet enemmän kuin muut, mutta ei se hyppääminen muutu miksikään. Mäki on aina samanlainen kaikille.

Kiteellä mäkihyppytaitonsa oppinut, mutta nykyään Kuopiossa asuva Aalto on neljännen sukupolven mäkihyppääjä. Hän vakuuttaa saaneensa valita oman lajinsa, mutta mäkihyppy tuntui siltä omalta lajilta.

Aallon mukaan häntä ei voi mäkihyppääjänä laittaa tiettyyn muottiin ja hän kuvaileekin itseään “hyppääjäksi, joka hyppää kahdella suksella”.

Aalto tietää, että suomalaisyleisön katseet kohdistuvat häneen tänä viikonloppuna ja todennäköisesti koko talven, mutta hän ei halua ottaa tästä ylimääräisiä paineita.

– Haluan vain löytää tasaisen suoritustason tähän kauteen, keskittyä hyppäämiseen ja nauttia siitä.

Lue myös:

Suomalainen mäkisensaatio Antti Aalto on ollut liian ujo, mutta päässyt eroon turhasta nöyryydestä: "Palkintokoroke on täysin mahdollinen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat