Hiihtomaajoukkueen tulevat tähdet eivät idoleitaan kumartele – "Kun laitan lapun rintaan, niin en anna armoa kenellekään"

Suomen hiihtomaajoukkueessa on käynnissä sukupolvenvaihdos. Joukkueen nuoret tähdet ovat valmiita haastamaan joukkueen konkarit.

hiihto
Johanna Matintalo.
Johanna Matintalo.Tomi Hänninen

Suomen hiihtomaajoukkue on porskuttanut talvi toisensa jälkeen lähestulkoon samalla kokoonpanolla. Sukupolvenvaihdos on odottanut kulman takana jo jonkin aikaa, ja nyt sitä kohti on otettu ensimmäisiä askeleita.

Viime kaudella Reijo Jylhä nosti 21-vuotiaan Johanna Matintalon ja 23-vuotiaan Lauri Vuorisen maajoukkueeseen ja nyt maajoukkuetta pyörittävä Matti Haavisto teki samoin 23-vuotiaalle Joni Mäelle ja 20-vuotiaalle Eveliina Piipolle.

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan nelikko osoitti jo Rovaniemen Suomen cupissa olevansa hyvässä vireessä. Kuinka paljon nuoret hiihtäjät olivat ottaneet oppia kokeneemmilta urheilijoilta, ei vielä tuolloin näkynyt tekemisessä ja Jauhojärven mukaan todellinen koulu alkaa vasta silloin, kun urheilija pääsee kiertämään maailmancupia.

– Yksittäiseen maailmancupiin on helppo vielä valmistautua, mutta kun aletaan hiihtää viikonlopusta toiseen kilpaa, niin siinä vasta oppii, mitä kisatilanteessa pitää tehdä, Jauhojärvi totesi.

Etenkin Matintalo osoitti jo viime talvena, että hän on valmis ottamaan harteilleen tulosvastuuta. Hän nousi muun muassa Skandinavia-cupin osakilpailuvoiton ja Hakunilan SM-kisojen yhdistelmäkilpailun hopean jälkeen olympiajoukkueeseen ja taisteli tiukasti paikasta viestijoukkueessa.

– Viime talvena tuntui, että olin altavastaaja joukkueessa. Kukaan ei ehkä pitänyt minua niin potentiaalisena kilpakumppanina, Matintalo totesi Yle Urheilun haastattelussa.

– Mutta kyllä viime talvesta ja tuloksistani sain sellaista itseluottamusta, että oikeasti pystyn haastamaan muita ja olen potentiaalinen kilpailija.

Myös Pyeongchangin olympialaisissa kilpaillut Vuorinen sanoo tiedostavansa, että maajoukkueen tulevaisuudesta puhuttaessa katse kohdistuu myös häneen. Se tuntuu ainakin osittain “jännälle”.

– Kyllä se tulevaisuuden maajoukkue koostuu sitten myöhemmin meistä. Pieni painehan tässä on, mutta uskon, että ajan myötä tulee kovia tuloksiakin. Meistä tulee niitä konkareita ja esikuvia muille, sprintterinä tunnettu Vuorinen pohti.

Joni Mäki.
Joni Mäki.Tomi Hänninen

Ensimmäistä kauttaan A-maajoukkueessa oleva Mäki on imenyt oppia kokeneemmilta urheilijoilta.

– Olen saanut vaikutteita, miten he treenaavat ja mitä he tekevät leireillä. Olen saanut siitä paljon irti, Mäki sanoi ja myönsi, että omien esikuvien harjoitteleminen on ollut mielenkiintoista.

– Onhan se hienoa, kun on joskus katsonut tv:stä, Matti Heikkinen voittaa MM-kultaa Oslossa ja tuossa hän nyt menee. Mutta kun laitan lapun rintaan, niin en anna armoa kenellekään.

Maajoukkueleireillä ryhmäharjoittelussa on myös riskinsä, sillä vauhdit saattavat tuolloin karata käsistä ja kuorma kasvaa liian kovaksi. Ryhmäharjoitusten kuormittavuuden on huomannut tällä harjoituskaudella niin kokenut Ristomatti Hakola kuin debytantti Eveliina Piippo, joka jätti syyskuisen Seefeldin leirin väliin liiallisen kehon kuormituksen takia.

– Kun pääsee kovaan seuraan, se vaatii aika paljon järjen käyttöä ensimmäisen vuoden hiihtäjiltä. Muut A-maajoukkueurheilijat ovat niin paljon kovemmalla tasolla, että siinä menee helposti ylikuormitustilaan, jos siellä lähtee höntyilemään, Piippo kertoi jo vuosi sitten, kun hän sai kokeilla haastajaryhmän kanssa maajoukkuehiihtäjien vauhtia yhteisleirillä.

– Kun sinne menee, pitää ymmärtää, ettei ole vielä läheskään valmis urheilija. Vaihtoehtoisesti voi myös olla, ettei pääkoppa kestä sitä kovaa kyytiä.

Piippo osoitti Rovaniemen Suomen cupin kisassa, että on palannut jälleen oikeille raiteille. Hän uskoo olevansa maajoukkueen tulevaisuuden tekijöitä.

– Kyllä olen varmasti heidän jälkeensä kärkihiihtäjiä, Piippo sanoi viitaten Matintaloon, Vuoriseen ja Mäkeen.

Ensimmäinen kausi maajoukkueessa oli sekä Matintalolle että Vuoriselle lähinnä opettelua, mutta nyt kun kumpikaan ei ole enää keltanokka, on kaikki ollut helpompaa. Siksi tavoitteitakin on ollut hyvä hilata ylemmäs.

– Tänä talvena yksi iso tavoitteeni on, että pystyisin ottamaan sen seuraavan askeleen ja olemaan osa meidän arvokisaviestijoukkuettamme, Matintalo pohti.

– Jos yksittäisiä kilpailuja ajatellaan, niin kyllähän se varmasti on Seefeldin MM-sprintti, Vuorinen sanoi, mutta myönsi oppineensa viime kaudesta, että tarvitsee suorituksiinsa ennen kaikkea tasaisuutta.

– Viime vuonna tuli heti alkutalvesta kaksi hyvää hiihtoa ja sitten loppukausi oli enemmän tai vähemmän ailahtelevaa tai jopa laskujohteista.

Eveliina Piippo.
Eveliina Piippo.Tomi Hänninen

Mäki ja Piippo eivät ole aikuisten arvokisoissa kilpailleet, mutta eivät pelkää asettaa tavoitteitaan korkealle: molemmat ovat nimittäin asettaneet tähtäimeensä Seefeldin MM-kisat, aivan kuten Matintalo ja Vuorinenkin.

– Seefeld on talven tärkein näytönpaikka. Silloin pitäisi olla kunto kohdallaan ja se kauden paras vire, Matintalo sanoi.

Omia rajojaan aina kokeilevan Mäen mielestä jo maajoukkueleireillä on parasta se, että pääsee kilpailemaan. Seefeldin syyskuisella leirillä Mäki osoitti olevansa oivassa sprinttikunnossa, sillä hän vei ykkössijan muiden nenän edestä ja hänen aikansa oli huhujen mukaan kovempi kuin Norjan ykköstykki Johannes Hösflot Kläbolla.

Mäki ei tästä leirikisan tuloksesta pahemmin henkseleitä paukuttele, sillä oikeat tulokset tehdään vastan talven lumilla.

– Toivottavasti talvella on myös näin.

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi uskoo, että tästä nelikosta löytyy Suomen maajoukkueen tulevaisuuden runko, mutta hän kaipaisi miesten normaalimatkoille vielä lisää vahvistusta.

– Muutaman vuoden syklillä on varmasti tulossakin, sillä Petteri Koivisto ja Miska Poikkimäki ovat hallinneet sarjojaan suvereenisti parin kolmen vuoden ajan, Jauhojärvi pohti.

– Mutta ennen kuin nämä herrat saavat kestävyyspohjansa, lihaskestävyytensä ja lihaskunto-ominaisuutensa riittävälle tasolle, se vaatii muutamia vuosia.

Naisten puolella sen sijaan ei vastaavaa dominanssia näkynyt ja moni 18- tai 20-vuotiaiden sarjassa onnistunut hiihtäjä ei ole onnistunut pitämään tasoaan yleiseen sarjaan siirryttäessä.

– Joku peikko siinä on. Nykyisen valmennusjohdon pitäisi nyt saada ratkaistua se, millä saadaan siirrettyä jatkumo kehitykselle, niin että hiihtäjät pystyvät siirtymään nuorten sarjasta jouhevasti aikuisiin, Jauhojärvi totesi.

Lue myös:

Suomen uusin hiihtotoivo oli vielä lapsena joukon hännillä, mutta kova tahto nosti Johanna Matintalon nuorten MM-suosikiksi ja olympiakoneeseen: “Olin tosi pieni, laiha ja lyhyt”

Juoksun hiihtoon vaihtanut Johanna Matintalo haluaa menestyä arvokisoissa – ”Hiihdossa on vielä paljon töitä tehtävänä”

Suomen seuraava kristapärmäkoski on lahjakkuus, jollaista ei ole maajoukkueessa pitkään aikaan nähty – Eveliina Piippo on kärsinyt perfektionismistaan, joka myös potkii häntä ladulla: “Parhaimmat fiilikset tulevat aina kovan kivun jälkeen”

Valmentajilla luottoa Piipon menestykseen – “Pekingin olympialaisiin mennessä uskon, että Eveliina on noussut maajoukkueen runkohiihtäjäksi”

Maajoukkueen ensimmäinen oppivuosi toi viisautta ja rentoutta – Vuorisen ylivoima oli juuri sitä, mitä pitikin

Nuoret miehet säväyttivät - sprinttivalmentaja innoissaan

Joni Mäestä odotetaan hiihtomenestyjää, mutta kehitys on polkenut paikoillaan – Jauhojärvi: Tehdäänkö asioita oikein?

Mäki: Ammattimaisuus ja viestit houkuttelivat seurasiirtoon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat