Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Leluja ja lentopalloa

Suomalaiset joutuivat karkuun Ruotsiin kauden kynnyksellä – yhdistetyn tähteä huolestuttaa ilmastonmuutos: "Olisi huomattavan paljon tekemistä"

Ilkka Herola haluaisi muutoksia yhdistetyn maailmancup-kalenteriin, jotta ei tulisi niin paljon päästöjä matkustamisesta.

yhdistetty hiihto
llkka Herola
Ilkka Herola toivoo, että moni huolestuisi nykyisestä ilmaston tilasta.Tomi Hänninen

Kuusamon Rukalla on tänä viikonloppuna vauhdissa perinteikäs maailmancup-viikonloppu, jossa hiihtäjät ja yhdistetyn urheilijat aloittavat kautensa. Mäkihyppääjille kyseessä on kauden toinen kisaviikonloppu.

Yksi asia on kuitenkin vinksallaan tänä viikonloppuna. Kuusitoista vuotta maailmancupin avausta on järjestetty Rukalla. Nyt on ensimmäinen kerta, kun kisapaikkojen ympäristö on täysin lumeton.

IPCC:n lokakuinen raportti kertoi, että ilmasto lämpenee 1,5 astetta 20–30 vuodessa, jos lämpeneminen jatkuu nykyisellä nopeudella. Sillä olisi myös merkitystä talviurheilijalle.

Latukone tekee latua.
Rukan maailmancupissa hiihdetään tänä vuonna lyhyemmillä laduilla kuin oli suunniteltu.Tomi Hänninen

Suomen yhdistetyn maajoukkue joutui jo esimerkiksi viime viikolla lähtemään hyppäämään mäkeä Faluniin Ruotsiin, koska lumettomuuden takia mäkihyppytorneja on ollut suljettuina Suomessa. Yksi ilmastonmuutoksesta huolestuneista onkin yhdistetyn suomalaistähti Ilkka Herola.

– Totta kai huolestuttaa. Toivon mukaan tämä asia huolestuttaa kaikkia muitakin. Vuosi vuodelta todennäköisyys kasvaa, että tällaisia syksyjä tulee. Se on aina harmillista, Herola sanoo Yle Urheilun haastattelussa.

23-vuotias Herola tietää, että hänen asemassaan asiaa on vaikea moralisoida. Urheilijat matkustavat paljon. Yhdistetyn maailmancupissakin on 11 kisaviikonloppua ympäri maailman. Siihen päälle ovat vielä helmi-maaliskuussa MM-kisat Seefeldissä Itävallassa.

Silti hän kaipaisi jotain muutoksia maailmancup-ohjelmaan.

– Näkisin, että lajin sisällä pystyttäisiin kiinnittämään huomiota esimerkiksi logistiikkaan ja kisapaikkakuntien kilpailujärjestykseen. Siinä olisi huomattavan paljon tekemistä. Voisi hoitaa asian niin, että vähemmän henkilökuntaa matkustaisi vähemmän paikalle ja niin edelleen, Herola toteaa.

– Jos halutaan urheilla, niin aika välttämätön asia on urheilijoiden liikkuminen. Olen kyllä sitä mieltä, että olisi tervetullutta karsia muualta, kun se on mahdollista.

Ilkka Herola
Vielä kaksi vuotta sitten Ilkka Herola sai hypätä talvisissa tunnelmissa Rukalla.Tomi Hänninen

Herola lähtee urheilullisella puolella iloisin mielin tulevaan maailmancup-kauteen. Kesäsarjassa hän oli kokonaiskisassa toinen. Hän voitti elokuun lopulla Villachin kisan, joka oli ensimmäinen suomalaisvoitto lajin talvi- tai kesäsarjassa kahdeksaan vuoteen. Edellisen nappasi Hannu Manninen vuonna 2010. Herolan mukaan pitkäaikainen panostaminen hyppäämiseen alkaa vihdoin näkyä. Mikään ei tapahdu sormia napsauttamalla huippu-urheilussa. Sen on myös Herola nyt ymmärtänyt.

– Turhautuminen tai aggressio rikkoo keskittymisen aika hyvin. Silloin on vaikea rakentaa stabiilia kehitystä. Huonompaa tulosta pitää sietää välillä, jotta voi saavuttaa parempia. Siinä asiassa kokonaisvaltaisen ajattelun muutos on helpottanut harjoittelua, Herola avaa menestyksensä avaimia.

– Mielialaan ei vaikuta harjoitusten meno. On luottoa siihen, että tehdään asioita niin hyvin kuin pystytään. Siinä on tämä pohja , että ei tarvitse määritellä itseään uudelleen, tuleeko tästä mitään vai ei.

Viime vuosina Saksa on ollut kovin maa yhdistetyssä. Helmikuun Pyeongchangin olympialaisissa Saksa nappasi peräti kolme kultaa ja yhteensä viisi mitalia.

Herola povaa myös kovaa vastusta myös Itävallasta.

– Heillä on eniten nousupotentiaalia. Niiden hyppääminen on ollut tosi kovalla tasolla koko kesän. Uskon, että se kantaa erityisesti Rukalla, Herola avaa.

– Odottaisin, että Suomena otetaan pieni askel eteenpäin. Se riittää minulle, että näytetään joukkueena jatkuvaa kehitystä. En odota mitään maagisia askeleita, mutta eihän se isompi askel haittaisi. Pidetään silti pää kylmänä.

Lue lisää:

Yhdistetyn suomalaistähti Eero Hirvonen nähdään Rukalla: ”Ei riskipäätös”

Päävalmentaja: Hirvosen kisaamiseen Rukalla liittyy ulkopuolista painetta – asiantuntija: ”Jos on riskiä huonompaan menemiseen, niin en lähtisi pelleilemään sinne”

Rukan maailmancupin kisat kärsivät harvinaisesta lumenpuutteesta – "Tuskaisa viikko on ollut, mutta nyt näyttää jo hyvältä"

Näin Rukan kisat nähdään ja kuullaan Ylen kanavilla – katso lähetystiedot

Yksinäinen Ilkka Herola sai joukkuetoverinsa menestyksestä kipinän – ja myönsi ajattelevansa väärin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat