Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Ysäriä ja rillausta

Todella yllättävälle täyskäännökselle sinetti – Eero Hirvonen kisaa Rukalla lauantaina: "Yksi Suomen kuuluisimmista polvista tällä hetkellä"

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen oli vielä maanantaina täysin varma siitä, että Eero Hirvonen ei kisaa maailmancupin avauksessa Rukalla. Nyt kuitenkin paljon puhuttu tilanne on kääntynyt osallistumiseen lauantaina.

yhdistetty hiihto
Eero Hirvonen
Tomi Hänninen

Yhdistetyn suomalaistähti Eero Hirvonen kisaa lauantaina maailmancupin avauksessa Rukalla. Hirvonen on jo kärsinyt pitkään polvivaivoista. Vielä kaksi viikkoa sitten yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen puhui yhden prosentin mahdollisuudesta kisata kauden avauksessa.

Kukkonen kuitenkin vahvisti Ylen tv-lähetyksessä perjantaina, että Hirvonen on henkilökohtaisessa kisassa mukana Rukalla.

– Useaan kertaan on saanut vastailla, mitä Eeron polvelle kuuluu. Se on varmaan tällä hetkellä yksi Suomen kuuluisimmista polvista tällä hetkellä. Polvi voi oikein hyvin. Eero kilpailee lauantaina, Kukkonen avasi.

Kukkosen mukaan asiantuntijat ovat todenneet, että 22-vuotiaan Hirvosen polvi on kunnossa ja sillä pystyy hyppäämään. Päävalmentaja tiedostaa kuitenkin riskit suojattinsa kisaamisessa.

– Riski on se, että harjoitushyppyjä on vähän. Urheilija hyppäsi kesäkuussa ja sitten sen jälkeen keskiviikkona Rovaniemellä kolme hyppyä. Jos on vaikka ääriolosuhde tai mäki on huonossa kunnossa, niin sitten kannattaa miettiä, lähdetäänkö ottaa riskiä, Kukkonen sanoo.

– Mutta polvi kestää hypätä. Urheilijan itseluottamus on hyvä. Hän haluaa mennä mäkeen. Se on kaikista tärkeintä. Annettiin peukkua, että anna mennä vaan.

Päävalmentajan puheista voi päätellä, että Hirvosen kisaaminen Rukalla on hänelle itselleenkin yllätys.

– Rehellisesti sanottuna olin maaanantaina aivan täysin varma, että urhelija ei tule Rukalle, eikä kilpaile. Sillä tavalla päätös tuli nopeammin, Kukkonen sanoo.

Vuokatista itseluottamusta

Kaikki lähti liikkeelle kuitenkin viime sunnuntain harjoituskilpailusta Vuokatissa. Silloin Hirvonen oli selvästi paras. Hän voitti kesällä loistaneen Ilkka Herolan 10 kilometrillä 16 sekunnilla.

– Fiilikset olivat tosi hyviä. Fyysinen kunto on tosi hyvä. Siitä tuli itseluottamusruiske, Kukkonen sanoo ratkaisevasta käänteestä. j

Tiistaina tuli sitten idea Rovaniemellä hyppäämisestä keskiviikkona.

– Nyt ollaan tässä tilanteessa. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että tämä otetaan kuntoutumisprosessia. Eero tuskin pystyy voittamaan lauantaina. Se ei ole myöskään tarkoitus, vaan ymmärrämme tämän prosessin vaiheena.

Suuri tavoite siintää helmi-maaliskuussa.

– Tähtäämme siihen, että urheilija on täydessä iskussa Seefeldin MM-kisoissa. Hän voisi siellä sitten kamppailla MM-mitaleista, jopa maailmanmestaruudesta, Kukkonen painotti.

Viime vuonna Hirvonen oli Rukalla kaksi kertaa palkintokorokeella toisella ja kolmannella sijallaan.

Yhdistetyn mäkiosuus: kello 11.45 alkaen TV2 ja Yle Areena.

Yhdistetyn hiihto 10 km: kello 15.50 alkaen TV2, Yle Areena jaYle Puhe.

Lue lisää:

Rukan yleisö kaipaa Eero Hirvosta menestymään, mutta tähti ottaa rauhassa – "Ei kovinkaan suuri pettymys, jos en kilpaile"

Yhdistetyn suomalaistähti Eero Hirvonen nähdään Rukalla: ”Ei riskipäätös”

Päävalmentaja: Hirvosen kisaamiseen Rukalla liittyy ulkopuolista painetta – asiantuntija: ”Jos on riskiä huonompaan menemiseen, niin en lähtisi pelleilemään sinne”

Hirvonen siteerasi Räikköstä – yhdistetyn suomalaistähti hyppäsi ensimmäistä kertaa mäestä viiteen kuukauteen, kisa Rukalla pohdinnassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat