Ruka on hyppymiesten paikka ja tunnettu rankoista radoistaan – jatkuuko Ilkka Herolan lento maailmancupin avauksessa?

Eero Hirvonen päätti perjantaina kilpailla Rukan yhdistetyn maailmancupissa. Yle Urheilun asiantuntija Eetu Vähäsöyringin mukaan Ilkka Herolalla on mahdollisuudet mitalitaistoon.

yhdistetty hiihto
Ilkka Herola.
Ilkka Herola.Tomi Hänninen

Kaikki Ylen urheilutarjonta löytyy helposti yhdestä paikasta, Urheilu-Areenasta. Areenan laajasta urheilukattauksesta pääset nauttimaan parhaiten osoitteessa yle.fi/urheiluareena tai lataamalla Areena-sovelluksen.

RUKA. Yhdistetyn maailmancup pääsee käyntiin vasta tänään lauantaina, sillä perjantain varakilpailu jouduttiin perumaan liian kovan tuulen takia. Yle Urheilun asiantuntija Eetu Vähäsöyringin mukaan tämä oli monelle urheilijalle suorastaan helpotus.

– Kaikki tiesivät olosuhteet. Oli parempi, että perutaan varakisa suoraan kuin että olisi lähdetty kokeilemaan, Vähäsöyrinki totesi.

Rukan HS142-mäki on monelle hyppääjälle vaikea mäki. Vähäsöyringin mukaan Ruka onkin hyppymiesten paikka. Jos Rukan ison mäen kanssa pääsee sinuiksi, voi hyvällä hypyllä tehdä tehokasta jälkeä.

– Rukalla pystyy tekemään mäessä enemmän eroa kuin esimerkiksi Keski-Euroopan mäissä. Tämä suosii hyviä hyppääjiä, mutta voittaakseen täytyy hypätä pitkälle, aina K-pisteen yli.

Entisenä yhdistetyn urheilijana Vähäsöyrinki on saanut kokea Rukan latujen rankkuuden. Hänen mielestään maailmancupin kiertueella ei samanlaista rataa pahemmin löydy.

– Ladulla on paljon vertikaaleja nousuja ja työpätkiä nousun päällä. Nousujen jälkeen ei pääse lepäämään tai suoraan laskuun, vaan joutuu tekemään työtä koko ajan.

Jarl Magnus Riiber.
Jarl Magnus Riiber.Tomi Hänninen

Vähäsöyrinki odottaa Rukan avauskilpailussa tuttujen nimien olevan yhä kärjessä. Maailmancupin kokonaiskilpailun voittaja Japanin Akito Watabe, saksalaiset Fabia Riesslen johdolla sekä norjalaiset miehittävät todennäköisesti kärkitaiston.

– Norjan mestaruuskisoissa Jarl Magnus Riiber oli ihan ylivoimaisessa kunnossa, joten häntä kannattaa pitää silmällä, Vähäsöyrinki vinkkasi.

Vähäsöyrinki uskoo suomalaisillakin olevan sanansa sanottavanaan päivän kilpailussa. Viime kaudella joukkueen paras urheilija, polveaan alkukesästä lähtien kuntouttanut Eero Hirvosen päätti perjantaina osallistua lauantain kilpailuun. Hän oli tehnyt keskiviikkona ensimmäiset hypyt tauon jälkeen, ja Vähäsöyringin mukaan kolmannessa hypyssä oli jo nähtävissä “vanhaa, hyvää Eeroa”.

Hiihdossa Hirvonen on yhä hyvällä tasolla ja joukkueen tämän viikon leirikisassa Vuokatissa jyväskyläläinen oli ollut ykkönen.

– Top 10 -sijoitus on hänen kohdallaan mahdollinen. Kaikki riippuu siitä, miten hän hyppää, Vähäsöyrinki uskoo.

Eero Hirvonen.
Eero Hirvonen.Tomi Hänninen

Suomen joukkueen suurimmat menestyspaineet kantaa harteillaan pienen tauon jälkeen jälleen Ilkka Herola. Vähäsöyrinki uskoo kesä-GP:ssä toiseksi sijoittuneen Herolan jatkavan hyvää virettään myös Rukalla.

– Odotan Herolalta tällä kaudella top 3 -sijoituksia ja olisi hienoa, jos sellainen tulisi jo täältä, Vähäsöyrinki sanoi.

Vähäsöyringin mukaan Ilkka Herolan nousu takaisin kärkikahinoihin johtuu hyvin pitkälti siitä, että hän on kehittynyt ennen kaikkea mäkihypyssä. Herola on tehnyt viime aikoina paljon työtä liikkuvuutensa kanssa ja se on näkynyt mäessä hyvinä tuloksina.

– Hänen laskuasentonsa oli aiemmin paljon pystympi ja takapainoinen. Nyt se on saatu syvemmäksi ja säärikulmaa on tullut enemmän. Aikaisemmin hänen ponnistuksensa purkautui liian pystyyn, mutta nyt hyppyä on saatu suuntautumaan oikeaan suuntaan, Vähäsöyrinki kertoi.

Muista Suomen maajoukkueen urheilijoista Atte Korhonen ei starttaa kisaan sairastumisen takia. Leevi Mutru sen sijaan on uusien suksiensa myötä löytänyt hyvän vireen mäkeen ja Vähäsöyringin mukaan 15 parhaan joukkoon.

– Unelmasuorituksella jopa top 10 -suorituksella voi olla haarukassa.

Arttu Mäkiahon hiihto taasen on ollut viime aikoina tukkoista ja hyppykunto on arvoitus.

– Hänen hiihtonsa on vähän joko tai -osastoa. Jos hän pääsee pisteille, niin se on hyvä suoritus, Vähäsöyrinki totesi.

Lue myös:

Todella yllättävälle täyskäännökselle sinetti – Eero Hirvonen kisaa Rukalla lauantaina: "Yksi Suomen kuuluisimmista polvista tällä hetkellä"

Rukan yleisö kaipaa Eero Hirvosta menestymään, mutta tähti ottaa rauhassa – "Ei kovinkaan suuri pettymys, jos en kilpaile"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat