Suora

  • Urheiluruutu

Tuuli riepotteli yhdistetyn miehiä – Mutru päihitti yllättäen Herolan ja Hirvosen

Leevi Mutru oli vaarallisessa puhurissa paras suomalainen Rukan yhdistetyssä.

yhdistetty hiihto
Leevi Mutru kuvassa
Leevi Mutru taisteli 14:nneksi Rukan yhdistetyssä.Tomi Hänninen

Vaarallisella voimalla puhkunut tuuli saneli Rukan yhdistetyn kilpailua lauantaina. Mäkiennätystä 145,5 metrin hypyllään hätyytellyt Itävallan Mario Seidl hiihteli Kuusamossa ensimmäisen voittonsa maailmancupissa. Hyppytuntumaa hakevat Suomen maajoukkueen kärkimiehet epäonnistuivat Leevi Mutrua lukuunottamatta.

Mutru nousi hiihdossa seitsemän sijaa 14:nneksi. Eero Hirvonen oli kesän hyppytauon jäljiltä 30:s, nuorten maailmanmestari Arttu Mäkiaho 31:s ja Ilkka Herola lupaavasta kesäkaudesta huolimatta 33:s.

– Aika haastava kauden alku näin isossa mäessä ja vaarallisessa tuulessa. Parhaat olivat silti mäessä tosi kovia, päävalmentaja Petter Kukkonen maisteli tulosta.

Kilpailu oli hankala yhdistetyn miehille, joilta puuttui luottamus hyppyyn. Mutru on hypännyt leireillä jopa maailmancupin avauskilpailua paremmin. Polvivaivaansa parantelevalle Hirvoselle kilpailun hyppy oli viides puoleen vuoteen. Herolan tuntuma ponnistukseen romahti syyskuussa.

– Ilkan paras fiilis katosi, kun oli leirejä, viimeinen kesä-gp ja kaiken kaikkiaan liikaa menoja, Kukkonen kertoi.

Mutru voitti Herolan ensi kertaa cupissa

Mutrun ei tarvinnut pähkäillä, mikä meni pieleen.

– Peruslaaki, Mutru kommentoi leveästi hymyillen hyppyään Rukan HS142-mäestä.

– Olo on nyt oikeasti helpottunut. On ollut terveyshuolia, ja hiihtokunto oli sen takia arvoitus. Kilpailu osoitti, että vauhti riittää. Mutru hiihti kymmenen kilometrin takaa-ajon japanilaisen Akito Wataben perässä. Watabe kantoi kisassa keltaista liiviä viime talven maailmancupin voiton ansiosta.

Lopussa Mutru kiilasi cupvoittajan edelle.

– Piti tehdä peliliikkeitä, eikä vain ihailla Akiton keltaista lappua, Mutru selitti nykäystään reitin tasaisella osuudella.

– Otin katkenneet selät kiinni, mutta se vähän kostautui lopussa. Kokonaisuuteen olen tyytyväinen, sillä Akito on erittäin tasainen hiihtäjä. Mutru on hiihtänyt uransa Herolan ja Hirvosen perässä. Rukan startin jälkeen hän lähetti kannustusviestin Herolalle.

– Täytyy illalla muistuttaa, että voitin nyt "Ilun" ensi kerran maailmancupisssa. Tiedän, että hän kestää vinoilun ja ymmärtää sen kannustukseksi.

Hirvonen huilaa sunnuntain

Yhdistetyn maailmancup jatkuu sunnuntaina Rukan joukkuekilpailulla.

– Mahdollisimman korkealle tähdätään. Enempää en osaa sanoa, kun on vielä iltapalaveri pitämättä, Mutru mietti cupin ensimmäisen viikonlopun jatko-ohjelmaa.

Päävalmentaja Kukkonen ja mäkivalmentaja Jarkko Saapunki joutuvat juonimaan sunnuntain taktiikat ilman Hirvosta. Hirvonen ilmoitti jo etukäteen kilpailevansa Rukalla vain yhdessä yhdistetyn kilpailussa varjellakseen polveaan rasitukselta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

Seidl vei yhdistetyn avauksen – Mutru paras suomalainen, Hirvonen ja Herola epäonnistuivat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat