Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Asiantuntija lyttäsi täysin Rukan yhdistetyn avauksen, jossa suomalaiset olivat eniten vaikeuksissa: ” Kaiken kaikkiaan aika surkea mäkikisa”

Yle Urheilun asiantuntijoiden mukaan suomalaisten yhdistetyn urhelijoiden kohtaloksi kävivät vähäiset hypyt lumelta ennen maailmancupin avausta.

urheilu
llkka Herola
Tomi Hänninen

Yhdistetyn maailmancup käynnistyi Rukalla todella mollivoittoisesti suomalaisurhelijoilta. Parhaasta suorituksesta vastasi yllättäen Leevi Mutru 14. sijallaan. Eero Hirvonen oli 30:s, Arttu Mäkiaho 31:s ja kesällä loistanut Ilkka Herola vasta 33:s.

– Höyryttiin ja alisuoriuduttiin mäessä Mutrua lukuun ottamatta. Hiihtoladulla Ilkka oli kuitenkin kolmanneksi nopein ja Eero toiseksi nopein, Yle Urheilun asiantuntija Eetu Vähäsöyrinki summasi.

Etenkin Herolalta odotettiin paljon, sillä hän oli ollut kesäsarjan kokonaiskilpailun toinen. Hän oli myös ottanut ensimmäisen suomalaisen henkilökohtaisen kisavoiton kahdeksaan vuoteen.

Herola epäonnistui kuitenkin mäessä todella pahasti. Hän hyppäsi HS142-mäestä vain 90 metriä. Herola lähti ladulle kuusi ja puoli minuuttia kärjestä.

– Isoja on muutoksia tehty tekniikkaan. Vähän lumihyppyjä alla. Vaikeat olosuhteet. Ilkka ei saanut muutoksia, mitä on haettu, Vähäsöyrinki perustelee Suomen tähden vaikeuksia.

Hirvoselta ei odotettu paljoa, koska päätös kisaamisesta Rukalla meni myös aivan loppuhetkille. Takana oli vain ennen kisaviikonloppua kolme hyppyä mäestä keskiviikkona viiden kuukauden tauon jälkeen. Pitkään polvivaivoista kärsinyt Hirvonen ponnisti 97,5 metriä ja oli 40:s mäen jälkeen. Hirvosella oli kirittävää hiihtolenkille kuutisen minuuttia.

– Näin hypyn jälkeen Eeroa. Hän oli oikein levollisin mielin. Hänellä ei ollut yksinkertaisesti tatsia mäkeen ja nimenomaan lumelle. Vaikeat olosuhteet kostautuivat, Vähäsöyrinki sanoo.

Rukan mäki on isoin ja vaativin mäki koko yhdistetyn kiertueella. Siihen tuli vielä päälle vaativat tuuliolosuhteet. Yhdistetyn mäessä tuli keskeytyksiä, kun tuuli meni välillä laittoman puolelle.

Yle Urheilun asiantuntija toinen Tommi Nikunen ei kuitenkaan silitellyt liikaa kenenkään yhdistetyn urheilijan päätä näillä perusteilla.

– Se näkyi suomalaisissa, mutta myös monessa muussakin urheilijassa, että Ruka on isoin ja vaativin mäki. Koko mäkikisa oli kaiken kaikkiaan aika surkea. Siellä oli kolme hyvää hyppyä. Muutama kohtuullinen ja sitten erittäin paljon huonoja suorituksia, Nikunen totesi.

– Näki, että ollaan alkukaudessa. Ollaan isossa mäessä ja tuulisissa olosuhteissa, niin mäen kunnioitus oli aika kovaa todella monella.

Vähäsöyrinki näkee, että vielä ei tarvitse olla suomalaisista yhdistetyn urheilijoista huolissaan.

– Päätähtäin on Seefeldin MM-kisoissa. Sinne kerkää kaikki maajoukkueen jätkät. Hyppy ei näyttänyt siltä, mitä se on oikeasti maajoukkueessa. Hiihto näytti ihan hyviä merkkejä, Vähäsöyrinki sanoi.

Lue lisää:

Tuuli riepotteli yhdistetyn miehiä – Mutru päihitti yllättäen Herolan ja Hirvosen

Seidl vei yhdistetyn avauksen – Mutru paras suomalainen, Hirvonen ja Herola epäonnistuivat

Kovia pettymyksiä yhdistetyn avauksessa – Hirvonen ja Herola kaukana kärkitaistosta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat