Suora

  • Urheiluruutu

Kommentti: Mustelmat ovat Artturi Lehkosen kavereita, mutta se ei auta, koska viimeistely ontuu edelleen

Artturi Lehkosen maalihanat ovat tukossa toista kautta putkeen, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

NHL
Artturi Lehkonen
Artturi Lehkonen AOP

Finnish with no Finish, kirjoitti jokin pohjoisamerikkalaismedia menneellä kaudella Montrealin Artturi Lehkoseen liittyen. Kahdeksantoista osuman tulokaskausi 2016–17 oli antanut lupauksen paremmasta tasosta, mutta turkulaisen peli ei kulkenut odotetulla tavalla – ainakaan tulosvastuun osalta.

Kevään loppukiristä huolimatta Lehkonen jäi vain kahteentoista maaliin. Kokonaisuus oli lopulta iso pettymys paitsi pelaajalle itselleen, myös seuralle, joka kaipasi surkean viime kauden aikana kipeästi suomalaislaiturinsa panosta.

Pelkästään Lehkosesta itsestään ei menneen kauden vaikeudet olleet kiinni. Lehkonen pelasi alkukaudesta pitkään kovien selkäkipujen kanssa, kunnes joutui jäämään kokonaan sivuun peleistä kuudentoista ottelun ajaksi. Vasta kevätkaudella kaukalossa nähtiin parempaa Artturi Lehkosta.

Viiteentoista viimeiseen otteluun Lehkonen iski seitsemän osumaa.

Artturi Lehkonen.
Artturi Lehkonen.AOP

Rikkinäisen kauden jälkeen odotukset Lehkosen uutta tulemista kohtaan ovat olleet Montrealissa luonnollisesti korkealla. Eikä turkulainen ole pettänyt odotuksia, mitä kokonaisvaltaiseen pelaamiseen tulee. Lehkonen on ollut alkukaudesta monin paikoin erinomaisessa iskussa.

Energinen piikkiöläishyökkääjä on häärännyt tuttuun tapaan joka puolella. Lehkonen tekee peliä, taklaa, riistää, raastaa, blokkaa laukauksia ja puolustaa armottomalla työmoraalilla illasta toiseen. Lehkonen on yksi niistä pelaajista, joita ei tarvitse kahdesti käskeä kulmiin tai maalien edustoille kamppailemaan.

Mustelmat ovat Lehkoselle kavereita, mutta tulostakin on tehtävä.

Artturi Lehkonen iski maalin
AOP

Toki Lehkonen on ollut monin paikoin hyvä kiekon kanssa. Yhdeksän syöttöpistettä ja 37 pisteen vauhti lupaavat uusia henkilökohtaisia ennätyslukemia syöttöpinnojen sekä tehopisteiden osalta.

En silti usko kenenkään olevan vielä tyytyväinen, vähiten pelaajan itsensä. Kaksi maalia 24 otteluun on nimittäin liian vähän.

Vaikka Lehkosen kahta edelliskautta on hieman epäreilua niputtaa yhteen viime kauden selkävaivojen vuoksi, kylmä fakta on, että turkulaispelaaja on tehnyt 90 edelliseen NHL-otteluun vain 14 maalia. Esimerkiksi kädetön voimahyökkääjä Andrew Shaw on tehnyt kahden edelliskauden aikana 17 osumaa, vaikka tämä on pelannut 19 ottelua vähemmän kuin Lehkonen.

TPS-kasvatti on tehnyt tämän ja edelliskauden aikana 1,71 tehopistettä pelattua tuntia kohden. Se riittää Montrealin joukkueessa sijalle 19.

Ylivoimavastuu kortilla

Menneen kauden selkävaivoista huolimatta edellä mainitut numerot eivät mairittele Lehkosta, vaikka muu pelaaminen sitä tekisikin. Kyse on nimittäin lopulta maalintekopelistä, eikä tylyssä NHL-maailmassa ole viime kädessä sijaa selityksille. Jo nyt Lehkosen roolia on muokattu puolustavampaan suuntaan, eikä varmasti vähiten viimeistelyongelmien vuoksi.

artturi Lehkonen
AOP

Lehkonen on ajautunut Montrealissa tilanteeseen, missä pääsy ylivoimapeliin alkaa olla työn ja tuskan takana. Kun vielä viime kaudella Lehkonen pelasi ylivoimaa parin minuutin keskiarvolla, marraskuussa turkulainen on pelannut ylivoimalla yhteensä vajaat kolme minuuttia.

Lehkonen ei silti tarvitse ylivoimapeliä pelkästään hanojen aukaisemiseen.

Lehkonen tarvitsee laadukkaita maalipaikkoja ja terävämpää viimeistelyä. Välillä turkulaislaituri on sutinut kiekkoa ohi jopa tyhjästä maalista. Vaikka Lehkosen yleispelaaminen on hyvällä tasolla, vaarallisille maalipaikoille hän ei ole päässyt aiempaan tahtiin. Siinä, missä vahvalla tulokaskaudella Lehkoselle kirjattiin tasan yksi vaarallinen maalipaikka ottelua kohden, nyt sama lukema on 0,45.

Toisaalta samaan aikaan Lehkonen on tällä kaudella ottanut kaikista aloituksistaan peräti 59 prosenttia hyökkäysalueelta. Tulokaskaudella tällaisesta luksuksesta pääsivät Lehkosen nenän edestä nauttimaan Alex Galchenyukin ja Alexander Radulovin kaltaiset pelaajat. Tuolloin Lehkonen aloitti pelin hyökkäysalueelta vain reilut neljä kertaa kymmenestä (44%).

Canadiensin Artturi Lehkonen (takana) hakee syöttöä Mark Barberiolle.
Canadiensin Artturi Lehkonen (takana) hakee syöttöä Mark Barberiolle.AOP

Tärkeintä on silti tehokkuus, kun paikka aukeaa.

Lehkosen laukaisuprosentti oli viime kaudella 6,9, nyt vielä heikompi 4,0. Vaikka lukemat ovat heikkoja, uskon niiden lupaavan suomalaispelaajalle parempaa huomista. Lehkonen laukoo ahkeraan ja on ehdottomasti nykyprosentteja parempi laukoja, joten jossakin vaiheessa kelkka todennäköisesti kääntyy.

Sopimus katkolla

Kysymys kuitenkin kuuluu, että milloin?

Varmaa nimittäin on, että pelaaja tiedostaa tilanteen. Yhtä varmaa on, että mitä pidemmälle tilanne kehittyy, sitä helpommaksi mailan puristaminen tulee. Etenkin tilanteessa, missä hienosti aloittaneen Montrealin kupla on neljän peräkkäisen tappion myötä puhkeamassa.

Jos Habs haluaa pitää kuplansa elossa, juuri Artturi Lehkonen kuuluu niihin pelaajiin, joiden on pelattava myös tehojen osalta potentiaaliinsa. Tehojen löytymisen kautta saattaisi ovi ylivoimapeliinkin taas aueta. Se taas tarjoaisi enemmän mahdollisuuksia maalisaaliin kasvattamiseen – saattaisi syntyä kierre toiseen suuntaan.

Eikä tässä vielä kaikki.

Lehkosella riittää panoksia myös kaukalon ulkopuolella, sillä sopimus on katkolla kuluvan kauden jälkeen. Sopimuspöytään olisi tietenkin mukavampi istua kahden hyvän kuin kahden heikon kauden jäljiltä.

Kausi on nuori, mutta pian pitäisi alkaa tapahtua.

Lue lisää:

Patrik Laine heräsi pyhäpäivään viisi maalia rikkaampana – maalitykki ei vieläkään tiedä, mitä St. Louisissa tapahtui: ”Hyvä kysymys”

Jesse Puljujärven paluusta NHL-kaukaloon tuli pannukakku – Edmonton hävisi ja vastuu jäi pieneksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat