Suora

  • Dota 2: The International -loppuottelu
  • Rallin MM, Saksa, Power Stage - live
  • Tulosten takana: minä Antti Ruuskanen
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: esteratsastus
  • Annimari Korte haluaa näyttää epäilijöille että he ovat väärässä. Hänelle mikään ei ole mahdotonta

Suomalaistuomari pääsee toteuttamaan lapsuuden haaveensa – Mattias Gestranius tuomitsee Mestarien liigan ottelussa: ”Jossain vaiheessa se oli unelma, viime vuosina siitä tuli tavoite”

Mattias Gestraniuksesta tulee kautta aikojen toinen suomalainen erotuomari, joka pääsee tuomitsemaan jalkapallon Mestarien liigan lohkovaiheen ottelun. Gestranius välttää turhat paineet valmistautumalla otteluun huolella.

Mestarien liiga
Mattias Gestranius (arkistokuva.)
Mattias Gestranius (arkistokuva.)AOP/Ullstein Bild

PARAINEN. Suomalaiset erotuomarit eivät ole enää harvinainen näky kansainvälisissä otteluissa, mutta aivan terävimmälle huipulle kipuaminen on tuottanut monille oikeudenjakajille vaikeuksia. Mattias Gestranius on vasta toinen suomalainen erotuomari, joka saa kunnian tuomita Mestarien liigan lohkovaiheen ottelussa. Gestranius yhdessä pelkästään suomalaisista erotuomareista koostuvan tiiminsä kanssa tuomitsee ottelun Atlético Madrid–AS Monaco.

– Lähden otteluun odottavaisin fiiliksin. Ai jännittääkö? Ehkä pikkuisen. Tiedän, että tiimimme perustekeminen riittää näihinkin otteluihin ja niin luottaa UEFA:kin, sillä muuten ei meille tätä ottelua olisi tullut, itsevarmuutta uhkuva Gestranius sanoo.

Ensimmäinen suomalainen erotuomari Mestarien liigassa oli Ilkka Koho, joka tuomitsi vuonna 1994 ottelun Steaua Bukarest-Anderlecht ja vuotta myöhemmin kamppailun Ajax–Ferencváros. Sen jälkeen on pitänyt odottaa 23 vuotta ennen kuin seuraava suomalaistuomari saa kunnian tuomita seurajalkapallon huippuliigassa.

Gestraniuksen johtamaan tuomarikoplaan kuuluvat avustavina erotuomareina Jan-Peter Aravirta ja Mikko Alakare, päätytuomareina Antti Munukka ja Dennis Antamo ja neljäntenä erotuomarina Jukka Honkanen.

Sysäys VAR-kursseilta

Kesäkuussa 40 vuotta täyttänyt Gestranius pääsi mukaan erotuomareille suunnattuihin videotuomarikoulutuksiin eli VAR-kursseille. Alkuun hän kävi kahdesti Hollannin Utrechtissa ja sitten vielä hiljattain Madridissa. Kursseille valituille kerrottiin heidän olevan UEFA:n tulevaisuus tuomaritoiminnassa. Se antoi viitteitä siitä, että ensimmäinen Mestarien liigan ottelu voisi olla lähempänä kuin koskaan aiemmin.

– En tiedä tarkkaan, miten valintaprosessi otteluun lopulta meni. Kai me olemme olleet niin hyviä viimeisimmissä otteluissa Eurooppa-liigassa ja muissa kansainvälissä otteluissa. UEFA päätti nyt sitten kokeilla sitä, että pärjäämmekö tässäkin, Gestranius kertoo.

– Alkusysäys saattoi olla juuri siinä, että minut valittiin aiemmin syksyllä VAR-kursseille. Sinne valittiin vain 17 erotuomaria ympäri Eurooppaa. Kurssien jälkeen olen saanut viheltää Eurooppa-liigan otteluissa ja maaottelussa ja ne menivät hyvin. Mestarien liigan ottelun tuomitseminen lienee tulosta siitä, erotuomari jatkaa.

Gestranius tuomitsi aiemmin tänä syksynä Kreikan liigan huippuottelussa PAOK FC–AEK. Suoriutuminen siitä erinomaisesti oli myös omiaan lisäämään miehen mahdollisuuksia päästä tuomitsemaan Mestarien liigassa. Paraislainen oikeudenjakaja kertoo, ettei osaa ottaa paineita itselleen, vaikka edessä olisi kuinka kova ottelu.

– En tiedä olenko vain sen verran yksinkertainen ihminen, mutta ajattelen nämä normaaleina peleinä. En Kreikassakaan miettinyt sitä, missä paikassa olen, sillä sittenhän sitä jännitystä olisi varmasti tullut vielä enemmän. Jos valmistautuu etukäteen mahdollisimman hyvin, pärjää paikassa kuin paikassa eikä ylläty mistään, Gestranius vakuuttaa.

Huolellinen valmistautuminen keskiössä

Gestranius on tuominnut Veikkausliigassa vuodesta 2006 lähtien. Ensimmäinen ottelu pääsarjassa oli vuoden 2006 päätöskierroksen ottelu FC Lahti–FC KooTeePee. Sen jälkeen hän on saanut hoidettavakseen yhteensä 195 Veikkausliigaottelua. FIFA-tuomari Gestraniuksesta tuli vuonna 2009, josta lähtien hän on ollut aktiivisesti mukana kansainvälisissä ympyröissä.

Tänä vuonna Gestranius tuomitsi 18 Veikkausliiga- ja viisi piirin alaisiin sarjoihin kuuluvaa ottelua. Ulkomailla hänelle kertyi otteluita yksi Kreikan liigasta, viisi Eurooppa- ja yksi Kansojen liigasta. Mestarien liigan peli on hänelle jo seitsemäs kansainvälinen ottelu tällä kaudella. Gestranius kertoo valmistautuneensa otteluun erittäin huolella.

– Madridin ottelua varten sain UEFA:lta reilun 100 sivun paketin, jossa käyntiin läpi sitä, miten joukkueet pelaavat, miten hoitavat erikoistilanteet ja millaisia rikkeitä ovat tehneet ja varoituksia saaneet. Sitten katsoin Madridin edellisiä otteluita. Valmistautumiseen menee helposti kaksi, kolmekin työpäivää. Piirisarjaotteluun mennessäni en ihan näin tarkasti tee taustatyötä, mutta silloinkin yritän tehdä parhaimpani, koska tiedän ottelun olevan monille viikon kohokohta, Gestranius kertoo.

Gestranius työskenteli aiemmin Palloliitossa erotuomarikehittäjänä, kunnes vaihtoi tänä syksynä työpaikkaa tekniseksi myyjäksi Martten Finland Oy:lle. Ilman työnantajan myötämielistä suhtautumista Gestraniuksen erotuomarointiin ei pääsy Mestarien liigankaan otteluun olisi ollut mahdollista. Mestarien liigan ottelun tuomarointi on Gestraniukselle jälleen yhden virstanpylvään saavuttamista.

– Jossain vaiheessa se oli unelma, viime vuosina siitä tuli tavoite. En näe tätä kuitenkaan niin isona steppinä urallani. Ajattelen, että tämä on yksi peli siinä joukossa, mitä olen viheltänyt. Nyt on taas pikkasen vauhdikkaampaa ja parempaa, ja onhan se hienoa päästä tuomitsemaan tällaista. Hienoa on myös se, että nyt varmasti suomalaisesta erotuomaritoiminnasta kirjoitetaan positiivisesti, Gestranius sanoo.

Gestranius toivoo, että hänen ja hänen tiiminsä pääsy Mestarien liigan otteluun jakamaan oikeutta toimisi porttina kansainvälisiin huipputehtäviin paitsi hänelle itselleen, myös muille suomalaisille erotuomareille.

– Teen työni niin hyvin kuin pystyn. En tiedä pitäisikö minulla olla enää unelmia, kun olen nelikymppinen. Ehkä tässä vaiheessa pitää olla tavoitteita, mutta niidenkin pitää olla realistisia. Jos kroppa pysyy kuosissa, uskon pystyväni ottamaan yhä askeleen tai kaksi eteenpäin urallani. Se mitä se sitten onkaan, se jää nähtäväksi. Jotain hyvää on kuitenkin luvassa, Gestranius tuumaa.

Lue myös:

”VAR-järjestelmän saaminen Suomeen realismia aikaisintaan muutaman vuoden päästä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat