Suora

  • Dota 2: The International -loppuottelu
  • Rallin MM, Saksa, Power Stage - live
  • Tulosten takana: minä Antti Ruuskanen
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: esteratsastus
  • Annimari Korte haluaa näyttää epäilijöille että he ovat väärässä. Hänelle mikään ei ole mahdotonta

”VAR-järjestelmän saaminen Suomeen realismia aikaisintaan muutaman vuoden päästä”

Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä pitää tärkeänä, että Suomessakin siirryttäisiin lähivuosina VAR-järjestelmään. Mattias Gestraniuksen pääsy tuomaroimaan Mestarien liigan otteluun voi poikia saumoja myös muille suomalaistuomareille.

Mestarien liiga
VAR huone
AOP

Palloliiton erotuomaripäällikkö, itsekin pitkän tuomariuran tehnyt Jouni Hyytiä otti riemulla vastaan uutisen siitä, että Mattias Gestranius pääsee tuomitsemaan Mestarien liigan lohkovaiheen ottelussa.

–23 pitkän vuoden odotus on ohi. Tämä on iso juttu suomalaiselle erotuomariudelle. Hyvät suoritukset Eurooppa-liigassa ja onnistuminen Kreikassa avasivat suomalaistuomareille portit Mestarien liigaan, Hyytiä sanoo.

Suomalaistuomareiden tuomitsemista Kreikan liigan ottelussa PAOK–AEK ei voida sivuuttaa olankohautuksella, sillä se sai valtavan mediahuomion ympäri maailmaa. Suomalaistuomareiden hyvistä otteista kirjoitettiin niin Pohjois-Amerikassa kuin ympäri Eurooppaa.

Edellinen suomalaistuomari Mestarien liigassa oli Ilkka Koho, joka tuomitsi vuonna 1995 Ajaxin ja Ferencvárosin välisen lohkovaiheen ottelun.

– Rehellisyyden nimissä aikaikkuna on ollut liian suuri. Nyt aika oli valmis uudelle suomalaiselle Mestarien liigassa. Toki toivomme, että tämä avaa muillekin suomalaisille erotuomareille mahdollisuuden päästä sinne. Se edellyttää kuitenkin Gestraniuksen onnistumista ja tämä yksi ottelu ei siihen vielä riitä, Hyytiä aprikoi.

Naisten jalkapallon puolella tilanne on suomalaisittain huomattavasti parempi, sillä suomalaistuomareita on päässyt useasti tuomitsemaan kansainvälisissä ympyröissä.

Pitkän prosessin tulos

Hyytiä uskoo, että Gestraniuksen pääseminen maailman arvostetuimman seurajoukkuekilpailun oikeudenjakajaksi on ollut pitkä prosessi. Kotimaiset Valiotuomarit valmistautuivat viime kauteen Espanjan leirillä, jossa he käyttivät kouluttajina kansainvälisiä huippuosaajia. Esimerkiksi FIFA:n kouluttajiin lukeutuva portugalilainen ex-huipputuomari Vitor Melo Pereira oli antamassa oppeja suomalaistuomareille.

– Olemme osanneet pyytää oikeita ihmisiä antamaan koulutuksia ja he ovat olleet vakuuttuneita osaamisestamme ja motivaatiostamme. Gestraniuksen pääsy (Videotuomari) VAR-koulutukseen oli iso askel eteenpäin, sillä UEFA näki hänessä potentiaalia Mestarien liigaan, Hyytiä sanoo.

VAR-koulutus on sikäli tärkeä, että ensi kaudella VAR astuu voimaan Mestarien liigan lohkovaiheen otteluista eteenpäin.

VAR-järjestelmä Suomeen?

Viime kesänä jalkapallon MM-kisoissa hyödynnettiin VAR-järjestelmää. Positiiviset kokemukset ovat vieneet asiaa eteenpäin ja nykyään järjestelmää käytetään yhä useammassa jalkapallosarjassa. VAR:n saaminen Suomeen ei ole mahdottomuus ja Hyytiä pitää sitä jopa elinehtona, mikäli Suomi haluaa pysyä mukana kansainvälisessä kehityksessä.

– Mielestäni se ei vaatisi enää paljoa lisäsatsauksia nykyisiin kuvauksiin. Uskon, että viidellä, kuudella kameralla tämän pystyisi toteuttamaan. Pienempi määrä kameroita ei antaisi oikeaa kuvaa tapahtumista, Hyytiä sanoo.

–VAR-järjestelmän saaminen Suomeen olisi realismia aikaisintaan muutaman vuoden päästä. Toivon, että kolmen ja viiden vuoden välillä VAR-järjestelmä olisi jo Suomessa, mutta optimitilanteessa siihen siirryttäisiin kahden ja neljän vuoden välillä. Ensi vuonna Veikkausliigassa pelataan 167 ottelua ja vuosittaiset kustannukset tästä olisivat 300 000 ja 400 000 euron välillä. Toki järjestelmän pystyttäminen toisi myös kustannuksia, erotuomaripäällikkö jatkaa.

Hyytiän mielestä lisäisi kustannustehokkuutta, jos ottelukierrokset Veikkausliigassa ripoteltaisiin muutamalle eri pelipäivälle.

–Jos kierroksen ottelut olisivat muutaman päivän aikana, ei VAR-järjestelmää sisältäviä pakettiautoja tarvitsisi hankkia niin montaa. Esimerkiksi Belgiassa oli alkuun käytössä vain kolme autoa, Hyytiä toteaa.

Lue myös:

Suomalaistuomari pääsee toteuttamaan lapsuuden haaveensa – Mattias Gestranius tuomitsee Mestarien liigan ottelussa: ”Jossain vaiheessa se oli unelma, viime vuosina siitä tuli tavoite”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat