Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Nuorten urheilijoiden syömisestä pitäisi puhua, mutta moni valmentaja ei tiedä miten – "Kovin paljon ei tarvitse sanoa, että kommentti menee syvälle ihon alle"

Asiantuntijat toivoisivat avointa keskustelua urheilijoiden keskuudessa ravinto- ja painoasioista. Päänvaivaa aiheuttavat asian herkkyys ja kova tunnelataus.

Muu urheilu
Yleiskuva juoksukilpailusta.
Tomi Hänninen

Suomen olympiakomitean ravitsemusasiantuntija Anna Ojalan mukaan syömisen häiriöt ovat suurempi ongelma nuorilla urheilijoilla kuin huippu-urheilijoilla.

– Kun puhutaan huippu-urheilijoista, niin sillä tasolla sitä on vähän. Yleensä enemmän ongelmia on siellä alemmalla tasolla, mutta toki silloin tällöin tapauksia on myös huippu-urheilussa. Eivät he yhtään sen enemmän immuuneja näille asioille ole, Ojala toteaa.

Ojalan mukaan nuorilla kyse on hyvin usein ulkonäköpaineista, kun huippu-urheilijoiden kohdalla kyse on enemmän tietynlaisten lajin vaatimusten täyttämisestä.

– Nuorten kohdalla tulee vastaan sellaista, että on joku tietynlainen ihanne siitä, miltä halutaan näyttää. Se monesti näyttäytyy siinä, että aletaan katsoa sitä syömistä tarkemmin, vaikkei se oma laji sitä vaatisikaan. Joskus se tulee lajin vaatimuksista, mutta hyvin usein se tulee sieltä ulkopuolelta, Ojala sanoo.

– Huippu-urheilussa syömisen ongelmat painottuvat lajin vaatimusten täyttämiseen, että täytyy täyttää tietynlaiset painokriteerit, vaikka esimerkiksi painoluokkalajeissa. Näissä tapauksissa se syöminen saattaa lähteä väärille raiteille.

Suomen olympiakomitean vastuulääkäri Maarit Valtonen on samaa mieltä siitä, että ilmiö on laajempi nuorten urheilijoiden keskuudessa. Valtosen mukaan tässä on menty parempaan suuntaan ja asiasta ollaan kaiken kaikkiaan valveutuneempia.

– Valmentajilta tulee viestiä, että he eivät tiedä, miten puuttua urheilijoiden painoon, ja toivoneet meiltä kannanottoa. Oli sitten kyse huolestuttavasta laskusta tai siitä, että hyödyttäisiin kevymemmästä painosta suorituskyvyn kannalta, Valtonen toteaa.

ihmiset syömässä salaattia
Getty Images

Ojalan mukaan lajeissa, joissa ongelmaa laajemmin on, syömisestä ja sen ongelmista puhumista voi sanoa jopa tabuksi. Juuri avointa keskustelua ilman tunnelatausta syömisestä ja painosta hänen mukaansa pitäisi urheilijoiden kesken käydä.

Ojala näkee keskustelun tärkeänä sekä nais- että miesurheilijoiden kanssa. Hänen mukaansa tytöt ja naiset ovat herkempiä syömiseen liittyville ongelmille, ja erityisesti murrosikä on kriittinen kohta.

– Pitäisi kentillä puhua enemmän, että tehdään hyvää treeniä hyvällä energialla ja keskittyä siihen harjoitteluun. Sitä kautta se hyvä kehonkoostumuskin tulee, kun syödään oikein ja riittävästi, niin pystytään harjoittelemaan sillä teholla kuin on tarkoitus.

Valtosen mielestään tärkeää on juuri ennaltaehkäisevä työ nuorten urheilijoiden parissa ja keskustelu vanhempien ja valmentajien kanssa.

– Nuorten osalta puhutaan ihan normaalista ja tavallisesta syömisestä, riittävästä energiansaannista ja ruokailurytmistä. Painon optimointi kuuluu vasta huippu-urheiluun, Valtonen toteaa.

Urheilijaa ei saa jättää painon pudotuksen kanssa yksin

Ojalan mukaansa esimerkiksi urheiluakatemioissa ja huippu-urheilijoiden keskuudessa, joissa urheilijoiden tukijärjestelmät ovat kunnossa, syömisen ongelmiin usein puututaan tarpeeksi ajoissa. Seuroissa asioihin puuttuminen on hyvin seurakohtaista.

– Kun on ruokailu- ja perusasiat kunnossa, niin pysytään terveenä, eikä pääasian pitäisi olla se ulkonäkö tai paino. Tämä on sama viesti niin tytöille, pojille, naisille ja miehille.

– Hyvin usein se menee sitä reittiä, että mennään ulkonäkö edellä ja ajatellaan monesti, että se näkyy siellä urheilussa myös, vaikka sen pitäisi mennä juuri toisinpäin.

Joskus urheilijan painonpudotus voi olla esimerkiksi vammariskin kannalta oleellista. Ojalan mukaan tässä tapauksessa ongelmia aiheuttaa asiaan väärin suhtautuminen.

– Aina kun tällaisia kommentteja annetaan, niin pitäisi olla ammattilaisen tuki taustalla, että miten asia hoidetaan.

– Jos urheilija jätetään yksin asian kanssa, ja annetaan vain ohje, että muutama kilo pitäisi pudottaa, niin on loogista, että nuori ajattelee, että sitten jätetään syömättä ja yritetään itse hoitaa asiaa tällä tavalla. Se on yksi reitti näihin ongelmiin.

Sekä Ojala että Valtonen painottavat aiheen olevan herkkä. Kommentit painosta otetaan helposti hyvin henkilökohtaisesti, vaikkei kysymys olisikaan ulkonäöstä.

– Kovin paljon ei tarvitse sanoa, että kommentti menee syvälle ihon alle. Jos joku huomauttaa ihan vaikka, että oletpa urheilullisen näköinen, joka kommentoijan puolelta ajatellaan positiivisena, niin se saatetaan herkästi ottaa painon kommentointina.

Ojala on ollut Suomen olympiakomiteassa ravitsemusasiantuntijana nyt noin puolentoista vuoden ajan. Kokemusta hänellä on kuitenkin alalta jo lähes 12 vuoden ajan. Olympiakomiteassa Ojala koordinoi Suomessa ammattilaisten verkostoja esimerkiksi urheiluakatemioissa ja on olympiakomiteassa mukana osana tukitiimiä.

– Urheilijan syöminen ei ole mitään rakettitiedettä. Se on loppuviimein aika yksinkertaista. On tärkeää, että lapsesta asti kasvetaan hyviin ruokailutottumuksiin. Sen ei tarvitse olla hifistelyä eikä liian terveellistä, mutta tietyt periaatteet kuten säännöllisyys olisi tärkeää toistua.

Lue myös:

Yhdysvaltalaistutkija: Joka neljännellä huippu-urheilijalla ongelmia syömisessä – "Tulosta tavoitellessa voi tulla vähintään henkisiä ruumiita"

Huippuvalmentaja näpäyttää Voimisteluliittoa vaikenemisesta ja tuen puutteesta – "Olisi varmasti mahdollisuus palkata eri alojen ammattilaisia, jos se nähtäisiin tärkeäksi"

Syömishäiriöliitto huolissaan voimistelun lajikulttuurista – "Voitaisiinko rasvaprosenttien ja vaakalukemien sijaan keskittyä suorituskykyyn ja taitoihin?"

Urheilulehti: Palkittu valmentaja on nöyryyttänyt ja pelotellut nuoria voimistelijatyttöjä – maailmanmestaruuksien taustalla rajut valmennusmetodit

Syömishäiriö vei Sagan, 17, lähelle kuolemaa – moni nuori naisurheilija harjoittelee itsensä näännyksiin

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat