Suora

 • Jenni Saarinen löysi jälleen itseluottamuksensa ja kolmoishyppynsä
 • Urheilustudio 19.1.
 • Miesten pujottelun 1. lasku, Wengen
 • Miesten pujottelun 1. lasku, Wengen
 • Urheilustudio
 • Naisten 10 km, takaa-ajokilpailu, Nove Mesto
 • Urheilustudio 19.1.
 • Naisten takaa-ajokilpailu, Ruhpolding
 • Miesten 15 km, takaa-ajokilpailu, Nove Mesto
 • Miesten pujottelun 2. lasku, Wengen
 • Miesten pujottelun 2. lasku, Wengen
 • Urheilustudio 19.1.
 • Seiser Alm, Italia
 • Miesten takaa-ajokilpailu, Ruhpolding
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
 • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
 • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
 • Urheiluruutu

Häikäisevä suomalaishyökkääjä tykittää maaleja ja opettelee Pariisissa poskisuudelmia – Linda Sällström halusi miljonääriksi, mutta tulikin onnelliseksi

Linda Sällström on uransa huipulla. Hän on iskenyt Paris FC:lle Ranskan liigassa kahdeksan maalia 12 ottelussa. Polvivammat pitivät Sällströmin sivussa jopa kolme vuotta, mutta päättäväinen nainen taisteli unelmansa eteen.

jalkapallo
Tuleva lääkäri takoo maaleja liukuhihnalta Euroopan huippusarjassa - Linda Sällströmin tarina
Tuleva lääkäri takoo maaleja liukuhihnalta Euroopan huippusarjassa - Linda Sällströmin tarina

PARIISI. Linda Sällström istuu Jardin des Tuileries'n puistossa Pariisissa ja huokaa epäuskoisena.

– Voi herranjumala, tämä on tämä.

30-vuotiaan ammattijalkapalloilijan syliin on työnnetty kannettava tietokone, jolla alkaa pyöriä 15 vuotta vanha video.

– Futiksessa unelmani on tulla ammattiseksi. Mennä pelaamaan USAan, 15-vuotias Linda Sällström sanoo videolla naama peruslukemilla.

– Seiväshypyssä haluan päästä olympialaisiin. Ja sitten haluan saada tosi hyvän duunin, sellaisen, jossa saa tosi paljon palkkaa. Tulla miljonääriksi ja sellaista.

Sällströmiä naurattaa. Hän sanoo toivoneensa, että kyseinen Idrottsbiten-ohjelman jakso vuodelta 2003 olisi unohdettu pölyttymään Ylen arkistoihin.

– Hahaha, kai tuo on pakko huumorilla ottaa. Voi pikku Linda. Kai se on hyvä, että on unelmia ja tavoitteita. Mutta olisi se ehkä hyvä, jos olisi vähän nöyryyttäkin mukana. Mitä vanhemmatkin kelasivat, kun ovat antaneet minun puhua tuollaisia!

Ketä tahansa saattaisi hävettää katsoa aikuisena videolta omia teini-iän korkealentoisia haaveitaan. Sällströmin tapauksessa unelmat eivät tosin olleet pelkkää haihattelua.

– En minä nyt mikään miljonääri ole, jos lähdetään siitä. Enkä ole olympialaisissa hypännyt seivästä. Mutta futista pelaan ammatikseni, Sällström hymyilee.

Linda Sällström teini-iässä
Linda Sällström unelmoi teini-ikäisenä futisammattilaisuudesta, olympialaisista ja miljonääriksi tulemisesta.Yle

Ei miljoonien perässä

Linda Sällström on kolmekymppisenä jalkapalloammatilaisena tehokas kansainvälisen tason hyökkääjä. Jos hän olisi mies, hän olisi todennäköisesti myös miljonääri.

Naisten jalkapallossa maailman parhaidenkaan palkat eivät yllä miljoonaluokkaan. Esimerkiksi lajin tunnetuimmat supertähdet, brasilialainen Marta ja yhdysvaltalainen Alex Morgan joutuvat tyytymään noin 400 000 euron vuosipalkkaan, kun miesten puolella kirkkaimmat tähdet kuittaavat saman summan alle viikossa.

Toimeen Sällström toki Pariisissa tulee, ja jalkapalloammattilaisuuden ohella lääketiedettä opiskelleen Sällströmin tulotaso on myös urheilu-uran jälkeen taattu. Kolmekymppinen Linda suhtautuu kuitenkin maalliseen mammonaan eri lailla kuin “pikku Linda”.

– Kai minulla oli nuorempana sellainen kuva, että sillä se menestys mitataan ja raha on hirveän tärkeää. Nyt olen saanut eri perspektiiviä elämään. Elämän rikkautta ei mitata rahassa.

Linda Sällström (Paris FC) pallon kanssa.
Linda Sällström on iskenyt syksyn aikana Paris FC:lle kahdeksan maalia 12 ottelussa.Getty Images

Iän tuoma kokemus ja urakehitystä hidastaneet polvivammat ovat kirkastaneet Sällströmille, ettei mitään kannata ottaa itsestäänselvyytenä.

– Minulle on elämässä tärkeintä, että voin hyvin ja minulla on hyvä olla. Että saan tehdä sellaisia asioita, joista nautin ja pääsen toteuttamaan itseäni.

Toiveet toteutuvat täydellisesti Ranskan maalipörssin kärkisijoilla liitävän hyökkääjän elämässä. Linda Sällström pelaa 30-vuotiaana elämänsä parasta jalkapalloa ja nauttii jokaisesta askeleestaan kentällä.

Kolmenkympin kriisi

Linda Sällström pelasi Ruotsin Damallsvenskanissa kymmenen vuotta ja kuului sarjan tehokkaimpiin maalintekijöihin. Hyökkääjä iski Djurgårdenille, Linköpingille ja Vittsjölle yhteensä 58 maalia 153 liigaottelussa.

Viime vuonna Sällström teki Vittsjössä 15 maalia ja sijoittui Damallsvenskanin maalipörssissä toiseksi. Hän huomasi, kuinka monet häntä vähemmän maaleja tehneet hyökkääjät siirtyivät pelaamaan ulkomaille. Suomalainen alkoi pohtia, löytyisikö hänellekin ottajia suuremmista sarjoista. Sällström hankki agentin, joka selvitti vaihtoehtoja.

– Oli siinä ehkä vähän kolmenkympin kriisiäkin! Sällström nauraa.

– Mä täytän 30 vuotta ja mitä mä olen tällä elämälläni tehnyt! Olen täällä Ruotsissa potkinut jalkapalloa kymmenen vuotta, voisiko olla jotain muutakin. Ehkä se tuli siitä, että nyt lähden Ranskaan kokeilemaan jotain muuta.

Vittsjön urheilutoimenjohtaja otti Sällströmin siirron raskaasti. Seura ei halunnut estää tähtensä urakehitystä, mutta urheilupomo Erika Nilsson kommentoi menetystä “paskamaisen kovaksi” (siirryt toiseen palveluun).

Lisa Moazzeni DIF och Linda Sällström Vittsjö
Vittsjö GIK:n Linda Sällström sijoittui Damallsvenskanin maalipörssin toiseksi 15 maalillaan vuonna 2017.AOP

Sällström on säästynyt viime vuosina vammoilta ja pelannut säännöllisesti kovia pelejä. Uuden askeleen ottamiselle oli kaikki edellytykset, vaikka Helmarien luottohyökkääjä on jo uransa ehtoopuolella.

– Viimeisen parin vuoden aikana on tuntunut, että olen mennyt tosi paljon eteenpäin ja kehittynyt pelaajana. Toisaalta maailmalla myös taso on noussut hurjasti. Naisten jalkapallo menee eteenpäin kovaa tahtia, eikä siinä kehityksessä ole helppo pysyä mukana.

Sällström kotiutui nopeasti ranskalaiseen jalkapallokulttuuriin, ja onnistui heti ensimmäisessä liigapelissään maalinteossa. Verkko on heilunut tehokkaasti myös syksyn pimetessä. Ranskalaiseen kulttuuriin sopeutuminen on vaatinut suomalaiselta hieman enemmän aikaa.

Pussailun opettelua YouTubesta

Paris FC:n joukkue saapuu Stade Robert Robinille kolme tuntia ennen ottelun alkua. Päivä on alkanut yhteisellä lounaalla, jonka jälkeen pelaajat siirtyvät pukukoppiin vaihtamaan otteluvarustuksen ylleen. Kopin ovella on vastassa joukko seuran taustahenkilöitä, joiden kanssa Linda Sällström vaihtaa poskisuudelmat tottuneen oloisesti.

Vielä pari kuukautta sitten rituaali jännitti Sällströmiä. Suomalainen halusi antaa hyvän ensivaikutelman, joten hän opiskeli YouTube-videoilta etikettiä: kumpi poski ensin, kuinka monta muiskautusta annetaan.

– Se oli alkuun aikamoinen sokki, että ennen jokaista treeniä pitää pussata kaikki joukkuekaverit ja taustajoukot! Siinä menee vartti päivässä, että saa annettua kaikki poskipusut, sitten vasta aletaan vaihtaa kamoja, Sällström hekottelee.

– Alkuun se tuntui vähän luonnottomalta päästää ihmisiä niin lähelle suomalaiselle omaa, henkilökohtaista tilaa. Nyt siihen on päässyt jo sisään. Odotan, että koska tämä menee siihen, että Suomessa yritän antaa ihmisille poskipusuja!

Linda Sällström antaa poskisuukon Paris FC:n taustahenkilölle.
Linda Sällströmillä menee Ranskassa päivässä vartti päivässä poskisuudelmiin.Yle

Suukkojen jälkeen joukkue kokoontuu ottelupalaveriin kolkon betonistadionin uumeniin. Palaverissa käytettävä kieli on ranska, jota Sällström on opiskellut kiivaasti syksyn mittaan. Vaikka ruoan tilaaminen ja kyytien pyytäminen joukkuekavereilta onnistuu jo, täydellisesti ei uusi kieli ole vielä hallussa.

– Kaikki tapahtuu ympärillä ranskaksi, enkä aina ihan ymmärrä, mitä oikein edes tapahtuu. Asiat toimivat vähän eri tavalla kuin Suomessa ja Ruotsissa.

Kahden jättiläisen taitosarja

Ranska on miesten puolella jalkapallon hallitseva maailmanmestari. Naisissa meriitit maajoukkuepuolella ovat ohuempia, mutta seurajoukkuetasolla menestystä on tullut. Lyon on naisten Mestarien liigan menestynein joukkue viidellä voitollaan. Paris Saint-Germain on selvinnyt finaaliin kahdesti.

Ranskalais- ja ruotsalaismediassa vihjattiin kesällä Sällströmin siirtyvän PSG:n riveihin. Oman nimen yhdistäminen maailmanluokan joukkueeseen hiveli suomalaisen itsetuntoa, mutta huhuissa ei ollut perää. Yle kertoi elokuussa, että useat suurseurat olivat osoittaneet kiinnostusta Sällströmiin, mutta siirrot olivat kaatuneet hyökkääjän sairauskertomukseen.

Sällström päätyi lopulta samaan kaupunkiin, Paris FC:hen. FCF Juvisyna aiemmin tunnettu kaupungin nykyinen kakkosseura on sijoittunut Ranskan pääsarjassa viiden parhaan joukkoon jokaisella kaudella syksystä 1982 lähtien. Edellisestä mestaruudesta on vierähtänyt kuitenkin jo 12 vuotta. Paris FC ei ole viime vuosina pysynyt mukana mestaruusvauhdissa, kun sarja on ammattimaistunut.

Linda Sällström Paris FC
Getty Images

Tänäkin syksynä sekä Lyon että PSG antoivat Paris FC:lle kylmää kyytiä heti kauden alussa, ja kaksikko on karannut sarjataulukossa jälleen omille teilleen. Paris FC:n päävalmentaja vaihtui rökäletappioiden jälkeen, ja kurssi on kääntynyt.

Ennen kauden alkua Paris FC:n oli tavoitteena olla kahden parhaan joukossa ja saada paikka Mestarien liigaan. Se tavoite näyttää nyt karanneen. Loppukaudella joukkue tavoittelee sarjan kolmatta sijaa, Sällström myöntää.

– Minut on yllättänyt se, kuinka hyviä häntäpään joukkueet ovat. Viime vuosien Lyonin ja PSG:n hallitsemia sarjataulukoita katsellessa on ajatellut, että muut joukkueet olisivat heittopusseja. Niin ei todellakaan ole, jokainen matsi on ollut todella kova peli.

Naisten jalkapallon perinteet eivät ole Ranskassa yhtä vahvat kuin Ruotsissa, mutta taitotaso on Sällströmin mukaan korkeampi.

Kansainvälinen maalintekijä

Paris FC on hyvin mukana taistossa kolmannesta sijasta, kiitos Linda Sällströmin maalien. Suomalaiskärki on tehnyt 12 pelissä 8 maalia ja on maalipörssissä neljäntenä, samalla sijalla kuin Paris FC sarjataulukossa. Maalimäärässä edellä ovat vain Division 1 Fémininen kärkijoukkueiden ykköspyssyt: PSG:n huippulupaus Marie-Antoinette Katoto, Lyonin norjalaistähti Ada Hegerberg ja Montpellierissä elämänsä kautta pelaava Clarisse Le Bihan.

– Olen tyytyväinen siihen, että maaleja on tullut. Hyökkääjän tehtävä on tehdä maaleja, Sällström sanoo.

Vastauksessa heijastuu pettymys joukkueen alkukaudesta. Paris FC on 12 kierroksen jälkeen sarjassa neljäntenä, kaksi pistettä kolmatta sijaa pitävän Montpellierin takana. Ero kärjessä olevaan Lyoniin on 16 pistettä. Jokaisen pelin avauskokoonpanossa aloittanut suomalaishyökkääjä saa joka tapauksessa kiitosta joukkueen päävalmentajalta Sandrine Soubeyrandilta.

– Linda on meille todella tärkeä pelaaja. Olemme tosi tyytyväisiä hänen suorituksiinsa, hän on tehnyt paljon maaleja ja töitä joukkueen eteen, Soubeyrand sanoo.

– Kun otimme hänet, yksi tärkeä tekijä oli, että hän tuo kansainvälistä kokemusta. Meillä on nuori ryhmä, joka tarvitsee Lindan kaltaista kokenutta pelaajaa.

Linda Sällström (Paris FC) tuulettaa maalia.
Linda Sällströmillä on riittänyt onnittelijoita syksyn aikana.Getty Images

Ura katkolla

Ei tosin ollut kaukana, että Linda Sällströmin ura olisi päättynyt neljä vuotta sitten. Hyökkääjä loukkasi polvensa kolmesti vuosina 2013–2015, eikä uskonut enää pääsevänsä huippukuntoon. Uran lopettaminen pyöri Sällströmin mielessä.

– Se oli tosi vaikeaa aikaa. Ennen ensimmäistä polvivammaa ura oli aikamoisessa nosteessa ja tunsi itsensä melkein kuolemattomaksi, että voi tehdä ihan mitä vaan. Sitten tuli kauhea paluu maan pinnalle, Sällström muistelee.

Kolmannen polvivamman kohdalla Sällström pohti, ettei jalkapallon pelaamisessa ole enää mitään järkeä. Vaikka hän koki tekevänsä kaikkensa, uusi, vakava loukkaantuminen nollasi kahdesti kaiken tehdyn työn. Sällström oli poissa käytännössä kolme vuotta. Hän ajatteli muiden pelaajien saaneen etumatkan, jota ei enää pystyisi enää kuromaan kiinni.

Linda Sällström harjoittelee Paris FC:n harjoituskeskuksessa
Kolme polvivammaa olivat lähellä päättää hyökkääjän uran neljä vuotta sitten.Kimmo Hiltunen / Yle

Sällström alkoi miettiä varasuunnitelmaa. Hän innostui lääketieteestä ja suuntasi intohimonsa siihen.

– Silloin aloitin lääkäriopinnot. Jos minulla olisi ollut jo ne opinnot, olisi ura voinut loppua siihen. Mutta kun silloin ei ollut muutakaan, annoin jalkapallolle vielä mahdollisuuden.

Se kannatti, sillä hyökkääjä kokee nyt olevansa parempi pelaaja kuin ennen vammoja. Vaikka polvivammat olivat erityisesti henkisesti todella raastavia, ne olivat Sällströmin elämän kannalta myös onnenpotku.

– Minua pelotti jo silloin, että mitä teen urani jälkeen. Masennunko, kun haluaisin vain pelata jalkapalloa? Sällström kertoo.

– Olen kiitollinen, että minulla on futiksen ohella myös suunnitelma ajalle urheilu-uran jälkeen. Ennen vammoja olin täysin fokusoitunut vain jalkapalloon.

Vammakierre päättyi, kun Sällström oppi kuuntelemaan kehonsa tuntemuksia.

– Usein kroppa kyllä viestittää, että jotain on vialla. Maltan nyt jättää treenit väliin, jos saan signaaleja, että kaikki ei ole kunnossa. Nuorempana olisin saattanut tuntemuksista huolimatta mennä harjoituksiin. Nyt kun kuuntelee kroppaa, missaa ehkä yhdet treenit, mutta ei riskeeraa sitä, että olisi viikkoja sivussa.

Vielä yhdet arvokisat

Tällä hetkellä keskittyminen on täysin urheilu-urassa. Lääketieteen opinnot ovat Ranskassa tauolla. Sällström tietää, että jalkapalloura voi loppua yhteen epätasapainoiseen alastuloon tai huono-onniseen törmäykseen. Hän elää hetkessä, eikä halua miettiä uraansa tätä kautta pidemmälle.

Yksi unelma hänellä tosin on.

– Toivon todella, että saisin kokea vielä yhdet arvokisat. Olin niin kamalan nuori urani ainoissa arvokisoissa. Fokus oli silloin niin vahvasti tulevaisuudessa ja seuraavan askeleen ottamisessa, että en osannut ottaa kokemuksista kaikkea irti.

Sällström pelasi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Moskovassa 2006 ja EM-kotikisoissa 2009. Vuoden 2013 EM-kilpailut jäivät väliin polvivamman vuoksi. Hän kertoo tajunneensa vasta myöhemmin, miten iso asia EM-kotikisat olivat.

Linda Sällström of Finland (L) tries to tackle Petra Hogewoning of the Netherlands during the UEFA Women's Euro 2009 group A preliminary match between Netherlands and Finland at the Olympic stadium on August 26, 2009 in Helsinki, Finland.
Linda Sällström onnistui EM-kotikisoissa maalinteossa vuonna 2009.Getty Images

Suomen maajoukkue Helmarit on Linda Sällströmin uran aikana pudonnut EM-kisojen vakiokävijästä arvokisojen ulkopuolelle. Ranskassa pelataan ensi kesänä MM-kisat, joista Suomi jäi ulkopuolelle karsintojen päätyttyä rökäletappioihin Espanjalle ja Itävallalle. Sällströmin mielestä mahalasku oli hyvä muistutus ennen ensi syksynä alkavia EM-karsintoja.

– Se oli reality check, jonka jälkeen meillä on vuosi aikaa tehdä vielä enemmän duunia. Emme ainakaan kuvittele olevamme jollain tasolla, millä emme ole, ja ajattele kyllä ne EM-karsinnat hoituvat tuosta vaan. Kisoihin pääsy vaatii todella paljon.

Kilpailu naisten jalkapallossa on kiristynyt huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Samalla useat maat ovat ajaneet vuoden 2005 EM-välieräjoukkueen ohi. Sällström kertoo miettineensä paljon, mitä ihmettä muualla on tehty paremmin ja eri lailla kuin Suomessa.

– Minulla ei ole siihen vastausta. Olisi hyvä, että siihen löydettäisiin ratkaisu ja päästäisiin taas arvokisoihin. Esimerkiksi MM-kisoissa olleista U17-junnuista on tulossa paljon hyviä pelaajia maajoukkueeseen, mutta ei vielä ihan lähivuosina.

Elämän paras päätös

Linda Sällströmin hymy Jardin des Tuileries'n puistossa ei hyydy vanhoja muistellessa, vaikka Pariisin marraskuinen viima puree pistävästi takin läpi. Tie pariisilaiseksi maalitykiksi on vaatinut valtavasti töitä ja oivalluksia sekä vastoinkäymisten voittamista.

Sällström sai oman uransa reality checkin nuorten MM-kisoissa Moskovassa. Hän oli menestynyt Suomessa nopeutensa avulla, mutta arvokisoissa hän tajusi, kuinka paljon hän oli teknisesti jäljessä kansainvälisestä tasosta.

– Futarina olin täysin raakile. Mutta mietin, mitä minusta voisi tulla, jos kehittäisin teknisiä ominaisuuksiani. Koin, että minulla oli paljon potentiaalia kehittyä, Sällström sanoo.

Sällström on mennyt aina urheilun ehdoilla, eikä kompromisseja ole tehty. Hänen vanhempansa pitivät huolen, että tytär voi panostaa urheilun. Kaikki hoidettiin jo 15 vuotta sitten niin hyvin kuin oli mahdollista.

– Nuorena minulla oli hirveä tarve olla paras kaikessa. Luulen, että se kilpailuhenkisyys on tuonut minut näin pitkälle.

Täydellisyyteen Sällström pyrkii edelleen, mutta suomalaishyökkääjä on oppinut myös nauttimaan elämästä. Hänellä voisi olla vielä potentiaalia Paris FC:tä suurempaan seuraan, mutta Sällstöm ei halua miettiä seuraavaa siirtoa urheilu-urallaan.

Hetkessä eläminen on monelle vain sanonta, mutta Linda Sällström näyttää todellakin nauttivan jokaisesta hetkestä täysin siemauksin.

– Oli ehkä elämäni paras päätös tulla tänne. Viihdyn tosi hyvin, tämä kaupunki on ihana ja tykkään todella paljon meidän jengiläisistä, Linda Sällström hymyilee.

– Olen hirveän onnellinen siitä, mihin elämä on minut tuonut.

Linda Sällström ja Eiffel-torni
Linda Sällström on Pariisissa erittäin tyytyväinen elämäänsä.Kimmo Hiltunen / Yle

Maajoukkueen luottopelaaja Linda Sällström nauttii uransa huippuvuosista vaikeuksien jälkeen – kesällä perässä oli useampi eurooppalainen huippuseura: "Harmittaa, että polvivammat sulkevat ovia"

Adelina Engman elää jalkapallounelmaansa kovassa englantilaiskoulussa: Valmentaja voi sanoa, että tuo oli p**kaa

Helmareiden luottopelaajan maalivainu kohdillaan – Linda Sällström viimeisteli kaksi osumaa Ranskan sarjassa!

Miten Helmarit loikkaa kohti Euroopan ja maailman huippua? ”Pitää kehittyä fyysisesti huippu-urheilijoiksi”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat