Kivikova Ruotsi, yllätysvalmis Sveitsi ja kotiyleisön tuekseen saava Tshekki janoavat sinivalkoista päänahkaa – Suomi lähtee salibandyn MM-kisoihin jahdattuna mestarina, muttei suosikkina

Ruotsi on jälleen kerran suurin suosikki maailmanmestariksi lauantaina käynnistyvissä miesten salibandyn 12. MM-kisoissa.

Suomi lähtee Prahaan puolustamaan kahden vuoden takaista maailmanmestaruutta. Kuva lokakuun neljän maan turnauksesta Ruotsista. Kuva: Salibandy.fi

Suomi, Ruotsi, Sveitsi ja Tshekki. Myös Prahan MM-kisoissa miesten salibandyn maailmanmestari löytyy tästä nelikosta, vaikka turnauksessa 12 muutakin joukkuetta on mukana. Suomi lähtee turnaukseen hallitsevana maailmanmestarina, mutta ennakkosuosikin paineita se ei kanna niskassaan tälläkään kertaa.

Suomi on lähtenyt MM-historian aikana kisoihin ennakkosuosikkina vain kerran, kotikisavuonna 2010. Silloin Suomi oli äänekkään suomalaisyleisön riemuksi lopulta suorastaan ylivoimainen, ja murroksessa ollut Ruotsin joukkue jäi finaalissa tylysti jalkoihin maalein 6–2.

Prahassa ensimmäistä kultamitalia tasan kymmenen vuotta sitten juhlinut Suomi lähtee kisoihin kokeneella joukkueella, jonka keski-ikä on 29,2 vuotta. Puolustaja Tatu Väänänen pelaa ulkomailla Sveitsissä, mutta muuten ryhmä koostuu Salibandyliigan pelaajista.

Runko muodostuu tutusti kolme edellistä mestaruutta voittaneesta Classicista, josta on mukana peräti 10 pelaajaa, eli puolet koko joukkueesta. Mukana on viisi ensikertalaista, joista Jussi Piha on 31, Mikko Leikkanen 30 ja Mikko Hautaniemi 29-vuotias.

Aiemmin jo vuodesta 2004 vuoteen 2010 maajoukkuetta valmentanut Petteri Nykky on aina arvostanut kokemusta, eikä tässäkään kohtaa “Alkemisti” lähtenyt tekemään mitään erityistä nuorennusleikkausta. Suomi on voittanut kaksi edellistä alle 19-vuotiaiden poikien maailmanmestaruutta, ja tulossa on paljon mielenkiintoisia ja potentiaalisia miesten maajoukkuepelaajia.

Nykyn papereissa iällä ei kuitenkaan ole merkitystä, ja nuorempien pelaajien aika tulee myöhemmin, jos he ovat paikkansa kaksinkertaisen maailmanmestarivalmentajan mielestä ansainneet.

Viimeisin kohtaaminen Suomen ja Ruotsin välillä Uppsalan lokakuisessa EFT-turnauksessa päättyi Ruotsille 5–1, ja ottelu vain vahvisti sitä asetelmaa, joka joukkueiden välillä on: Ruotsi pitää palloa ja pyörittää pitkiä järjestelmällisiä hyökkäyksiä, kun taas Suomi perustaa pelinsä tiiviiseen ja kurinalaiseen betonipuolustamiseen. Kun vastahyökkäyspaikat avautuvat, niihin isketään terävästi.

Suomi joutui Uppsalassa pelaamaan liian pitkiä aikoja ilman palloa, ja se ei pidemmän päälle ole hyvä asia. Riian MM-finaalissa Suomi onnistui niin sanotusti puolustamaan pallolla pitkiäkin aikoja, ja se on tarkoitus myös tällä kertaa joukkueiden kohdatessa. Suomen kyvyt hyökätä pitkiä hyökkäyksiä järjestäytynyttä puolustusta vastaan testataan erityisesti huippumaita vastaan.

Ruotsi lähtee palauttamaan mestaruusvaltikkaa länsinaapuriin. Kuva: IFF

Nälkäinen Ruotsi

Suomen haave mestaruuden uusimisesta tulee olemaan kaikkea muuta kuin helppo toteuttaa. Kahdeksan MM-kultaa voittanut Ruotsi lähtee palauttamaan mestaruusvaltikkaa uuden päävalmentajansa Mikael Hillin johdolla. Länsinaapuri on ollut niskan päällä kisaperiodin aikana, ja kuudesta kohtaamisesta Suomi on voittanut vain yhden, syyskuussa 2017 Vantaalla.

Kuten Suomellakin, myös Ruotsilla on joukkueessa 14 samaa pelaajaa kuin Riiassa kaksi vuotta sitten. Ryhmä on täynnä tähtipelaajia ja nimimiehiä, ja hyökkäyksestä muun muassa viidet kisat pelannut vuoden 2014 MM-finaalin ratkaisija Henrik Stenberg jäi rannalle.

Hill nimesi ryhmäänsä peräti kahdeksan puolustajaa ja vain kuusi laitahyökkääjää, mutta kuten Suomellakin, myös Ruotsilla on useamman pelipaikan taitajia tarpeen niin vaatiessa. Ruotsi on äärimmäisen vahva joukkue jokaisella osa-alueella, ja heikkouksia sen ryhmästä on vaikeaa löytää. Silti Ruotsikin on lyötävissä siinä tärkeimmässä ottelussa, kuten Suomi liki täydellisellä onnistumisella edellisessä MM-finaalissa osoitti.

Sveitsi on onnistunut voittamaan Suomen kolmesti kuluneen kaksivuotisperiodin aikana, mutta MM-kisoissa tempun tekeminen on kovan työn takana. Kuva: IFF

Joko nyt, Sveitsi?

Sveitsi on jatkanut omaa prosessiaan ruotsalaisen päävalmentajansa David Janssonin ja suomalaisen ex-pelaajatähden Esa Jussilan johdolla, ja kahden vuoden aikana Suomi on joutunut taipumaan käkikellomaalle peräti kolmesti. Sveitsi voitti viime vuoden World Gamesissa Puolassa historiallisesti myös Ruotsin ensimmäistä kertaa ja oli lähellä toistaa yllätyksen myös turnauksen finaalissa.

Sveitsin todellinen taso mitataan kuitenkin lopullisesti vasta MM-kisoissa ja todennäköisesti siinä tutussa tilanteessa välierässä joko Suomea tai Ruotsia vastaan. Joukkue on ollut maalin päässä finaalipaikasta useamman kerran, mutta finaalipaikka on silti jäänyt haaveeksi jo 20 vuoden ajan.

Suomen tai Ruotsin kukistaminen MM-kisojen painepaikassa vaatii sveitsiläisiltä nappionnistumista oikeana päivänä, mutta jos Suomi ja Ruotsi pelaavat huipputasollaan, kynnys ylitettäväksi voi olla yhä liian korkea. Sveitsi kohtaa A-lohkon avainottelussa Tshekin, jonka kanssa se on ollut vaikeuksissa kuluneen kisaperiodin aikana.

Vuonna 2004 MM-finaalissa Ruotsille hävinneelle Tshekille kotikisat ovat olleet tärkeä päämäärä, ja projektia hankittiin luotsaamaan Suomen hylkäämä maailmanmestarivalmentaja Petri Kettunen. Kontiolahtelainen on saanut yhdessä Akseli Ahtiaisen kanssa rauhallisuutta ja järjestelmällisyyttä aiemmin heikosta valmennuksesta kärsineen ryhmän tekemiseen, mutta kotiyleisön tuesta huolimatta finaalipaikka vaatisi täydellisen onnistumisen.

Kettunen on rukannut vanhaa ryhmää rajusti haluamaansa suuntaan, ja mukana on edellisistä kisoista vain yhdeksän pelaajaa. Suuri vaihtuvuus voi olla mahdollisuus, mutta siinä piilee myös omat haasteensa. Mylvivän kotiyleisön edessä pelaaminen voi olla valtava apu, mutta jos paine kasvaa pöntössä liian suureksi, se voi pahimmassa tapauksessa kääntyä myös joukkuetta itseään vastaan.

Suomi on viimeksi hävinnyt Tshekille maaottelun varsinaisella peliajalla vuonna 2011, mutta se on kuitenkin varmaa, että Kettunen sekä koko Tshekin joukkue janoavat kiihkeästi menestystä maanmiestensä silmien alla.

Vuosien 2008 ja 2010 MM-kultavalmentaja Petteri Nykky hakee Suomen peräsimessä kolmatta maailmanmestaruuttaan. Kuva: Salibandy.fi

Kova peli heti alkuun

Suomi ja Ruotsi kohtaavat heti ensimmäisessä ottelussa lauantaina, ja on mielenkiintoista nähdä, miten kovalla intensiteetillä kaukaloon sännätään. Isossa kuvassa turnauksen kannalta ottelun merkitys on pieni, sillä molemmat tulevat suurella todennäköisyydellä selviämään lohkossa kahden parhaan joukkoon.

Ruotsin voittoon 5–2 päättynyt alkulohkon ottelu Göteborgin kisoissa neljä vuotta sitten oli todella fyysinen ottelu, jossa mitattiin miestä ja haettiin asetelmia jatkoa varten. Ottelun viimeisellä minuutilla Suomen hyökkääjä Kari Koskelainen aiheutti toiminnallaan hämmennystä kaukalossa, ja ruotsalaisen SVT:n toimittaja tivasi pelin päätyttyä tunnekuohussa Mika Kohoselta, miksi suomalaiset halusivat sikailla lopussa. Tunnerikas kamppailu on varmasti luvassa tälläkin kertaa.

Ruotsin lisäksi Suomi kohtaa pohjoismaisessa alkulohkossa Tanskan ja Norjan. On helppoa ennustaa, että Suomi tulee etenemään turnauksessa tuttuun tapaan melko vaivattomasti välierävaiheeseen. Marginaalit ovat todella pieniä, ja sekin päivä tulee vielä, että Suomi joutuu tyytymään himmeimmästä mitalista pelaamiseen. Ruotsi ja Suomi ovat ratkoneet kuusi edellistä kertaa mestaruuden kohtalon, mutta Sveitsi ja Tshekki ovat taas askeleen lähempänä.

Molemmat tarvitsevat finaaliin unelmapäivän, mutta tällä kertaa tuo askel voi aidosti kantaa finaaliin saakka.

Yle televisioi 1.-9.12. pelattavat kisat. Lähetys avausottelusta Suomi-Ruotsi käynnistyy lauantaina Yle Areenassa kello 15.45 ja TV2:ssa kello 16.05.

Lue myös: