Suora

  • Uimahyppyjen MM, sekaparien 3 m:n synkrohyppyjen loppukilpailu

Koko Chicago odottaa loukkaantumisesta toipuvaa Lauri Markkasta takaisin Bulls-paitaan – kertoo nyt ensimmäistä kertaa kuukausien piinastaan: ”Olin elämäni parhaassa kunnossa”

Lauri Markkanen kokee, että hänellä on halua vaikuttaa asioihin myös koripallokenttien ulkopuolella.

NBA
Lauri Markkanen kentällä pallo käsissään.
Getty Images

CHICAGO. Odottelua, tuskaa ja paljon hikeä. Siinä Lauri Markkasen alkukausi pähkinänkuoressa. Tämän piti olla syksy, jolloin 213-senttinen suomalainen junttaa itsensä lopullisesti NBA:n eliittiin.

Markkasen sensaatiomainen tulokaskausi päättyi jo runkosarjaan huhtikuussa, joten jyväskyläläisellä oli liki puoli vuotta aikaa hioa ominaisuuksia, joita hän halusi viedä eteenpäin.

Suomalaisjätti halusi lisää voimaa. Punttisalilla vietetty aika ei mennyt hukkaan. Lihasmassaa kertyi harjoituskauden aikana kahdeksan kiloa. Kuvat sosiaalisessa mediassa sekä lehdistössä kertoivat muutoksesta.

Lauri Markkanen kuntopyörän päällä.
Getty Images

Voimanhankinta oli yksi avain siihen, että Markkanen ottaisi seuraavan askeleen urallaan. Hän ei olisi enää helposti siirreltävissä korin alla. Se auttaisi myös hyökkäyspään kontakteissa Markkasen ajaessa vauhdilla koria kohti.

Markkanen ihastutti tulokaskaudellaan kaukoheitoillaan sekä monipuolisella hyökkäyspään osaamisellaan. Nämä taidot olivat jalostuneet entisestään, vaikka lihasmassaa oli karttunut. Viestit Chicagosta kertoivat, että suomikoriksen ykköstähti oli harjoituksissa täysin pitelemätön.

– Voin sanoa, että olin elämäni parhaassa kunnossa. Olin treenannut tosi hyvin. Jaksoin tehdä asioita. Olin vahvempi ja nopeampi kuin koskaan aiemmin. Kaikki tuntui hyvälle. Heitot menivät sisään, kertoo Markkanen.

”On ollut aika vaikeaa”

Kaikki oli siis valmista. Mutta.

Levypallotaistelu Bullsin harjoitusleirillä syyskuun lopussa pisti alkukauden suunnitelmat uusiksi. Kyynärpää vääntyi. Markkanen luuli aluksi selviävänsä muutaman päivän levolla, mutta toisin kävi. Tutkimusten jälkeen lääkärien viesti oli tyly – sairauslomaa oli tiedossa 6–8 viikkoa.

Tuoreimman tiedon mukaan Markkanen olisi palaamassa kentille joulukuun alussa.

– On ollut aika vaikeaa. Minulla on ollut loukkaantumisia aiemminkin, mutta tämä on ollut pisin aika, minkä olen ollut sivussa koriskentiltä, kertoo Markkanen keittiönpöytänsä ääressä Yle Urheilun haastattelussa Chicagossa.

– Minulla oli tosi hyvä kesä takana ja olin valmiina kauteen, joten totta kai ärsytti tosi paljon olla sivussa. Olen pyrkinyt olemaan koko ajan positiivinen, enkä masentunut tilanteesta. Tavallaan hyökkäsin loukkaantumista vastaan ja pyrin tekemään kaikkea muuta, mikä kehittäisi minua.

Lauri Markkanen
Getty Images

Ja juuri sitä Markkanen on tehnytkin.

Bulls harjoittelee suljettujen ovien takana harjoituskeskuksessaan The Advocate Centerissä. Chicagolaisryhmän pelaajat ovat haastateltavissa aina harjoitusten jälkeen. Ovet aukeavat 15 minuuttia ennen treenien päättymistä.

Kun toimittajalauma astuu sisään, Markkanen työntää painoilla lastattua kelkkaa sivurajan tuntumassa. Urakka on ohi – hetkeksi. Mustaan Bullsin harjoitusasuun sonnustautunut suomalainen nojaa polviin ja hengittää raskaasti.

Valmennustiimi syöttää Markkaselle palloja, kun 21-vuotias Bullsin kulmakivi ottaa muutaman palauttavan heiton. Sen jälkeen harjoitus vaihtuu.

Nyt pallot lentävät Markkasen lähietäisyydelle. Hänen pitää napata ne yhden pompun jälkeen ja palauttaa valmentajalle. 30 sekuntia nopeita suunnanmuutoksia valmistavat viime kauden tulokkaiden tähdistöviisikon pelaajan kauden ensimmäiseen otteluun.

Kadun toisella puolella sijaitseva jylhä peliareena The United Center muistuttaa jatkuvasti siitä, mihin Markkanen on palaamassa.

– Tiedän kyllä, etten ole aluksi siinä kunnossa kuin ennen loukkaantumista. Se vaatii aikaa, koska pelaaminen on kuitenkin aivan erilaista. Veikkaan, että ensimmäiset pelit olen vielä vähän ruosteessa, vaikka olenkin saanut hyviä treenejä alle.

– Toivon tietysti, että pelit lähtevät hyvin liikkeelle alusta lähtien, koska koen, että joukkue tarvitsee minua.

Markkanen tuo lisää vaihtoehtoja hyökkäykseen

Bulls tarvitsee Markkasta monesta syystä. Markkanen tuo monipuolisuudellaan lukuisia eri vaihtoehtoja hyökkäyspäähän päävalmentaja Fred Hoibergille. Toistaiseksi Bullsin hyökkäys on levännyt täysin 25,5 pisteen keskiarvolla pelanneen Zach Lavinen harteilla.

Härkälauma on rypenyt pahassa loukkaantumissumassa, eikä peli ole kulkenut. Markkasen lisäksi avainpelaajista sivussa on ollut myös Lavinen ja Markkasen tavoin uudelleenrakennusprojektin kulmakiviin lukeutuva pelinrakentaja Kriss Dunn, joka on pelannut vain yhdessä pelissä.

Eikä siinä vielä kaikki. Suomalaisamerikkalaisen tähtikaksikon ohella rotaatiopelaajista vammojaan hoidattavat myös Bobby Portis sekä Denzel Valentine.

Tähän mennessä Bulls on voittanut 21 pelaamastaan ottelusta vain viisi.

– Lauri tuo kaikkea joukkueeseen. Hän ymmärtää peliä erinomaisesti. Hän on saanut lisää voimaa ja kovuutta harjoituskauden aikana. Mielestäni Lauri on aliarvostettu puolustajana, hehkuttaa päävalmentaja Hoiberg toimittajajoukon ympäröimänä.

– Laurin avulla pelimme pysyy leveänä. Hänen poikkeuksellinen taitotasonsa antaa meille ison paketin käyttöömme. Olemme erittäin innoissamme, että hän palaa kentälle, jatkaa Hoiberg.

”Videot eivät valehtele”

Bullsin alkukausi on siis ollut katastrofaalinen, eikä vain tulosten valossa. Erityisesti tältä kaudelta odotettiin sitä, että Bullsin tulevaisuuden tähdet Markkanen, Zach Lavine ja Kriss Dunn pelaisivat koko ajan yhdessä ja löytäisivät kemian hyökkäyspäässä.

Vaikka Lavine on takonut hurjia pistemääriä alkukauden aikana, on Bullsin puolustaminen melko helppoa. Nopeajalkainen ja korkealle ponnistava Lavine on jokaisessa ottelussa erityisvartioinnin kohteena. Markkasen paluun ansiosta vastustajien huomio ei ole enää vain hänessä.

Markkanen on istunut alkukauden The United Centerin parhailla paikoilla klubitakki päällä. Loukkaantumisena aikana hän on pyrkinyt oppimaan lisää pelistä, vaikka aina oman joukkueen pelaaminen ei ole ollut helppoa katsottavaa.

– Onhan se fakta, että meillä on ollut vaikeaa. Videot eivät valehtele, kun pelin katsoo jälkikäteen nauhalta. Silloin näkee, kuinka huonolta asiat näyttävät. Vaikka voittoja ei ole tullut, olemme oppineet paljon asioita, joita olemme käyneet läpi harjoituksissa.

– Jotkut tässä liigassa sanovat, että pitää luottaa prosessiin. Tiedostamme kuitenkin, etteivät asiat tapahdu yhdessä yössä.

”Haluan tuoda omaa persoonaani esiin”

Markkanen kokee, että hänellä on myös halua vaikuttaa asioihin. Hän on lopettanut punaisen lihan syönnin ja hakee huomiota ilmastonmuutokselle.

Markkanen toimii suomalaisen öljy-yhtiön keulakuvana #DontChoke-kampanjassa. Mainoskuvissa hän pitää kädessään koripalloa, johon on maalattu viime kesän lämpökartta.

Markkanen on huolissaan maapallon tulevaisuudesta.

Lauri Markkanen pitää palloa käsiensä välissä.
Neste

Pohjois-Amerikassa supertähteyttä mitataan monella tapaa. Pelitaidot ovat tietysti tärkein asia, mutta tähtipelaajilta odotetaan myös tiettyä särmikkyyttä ja nopeaa reagointia tai jopa kykyä kommentoida Yhdysvaltain politiikkaa.

NBA:n suurimmista tähdistä Los Angeles Lakersia nykyisin edustava LeBron James sekä Golden State Warriorsin Stephen Curry ovat olleet useasti sanailleet USA:n presidentin Donald Trumpin kanssa.

Myös Markkanen on tuonut omaa persoonaansa enemmän esille viime kauden päättymisen jälkeen. Suomalaisjätti julkaisi kuvan itsestään harava kädessä presidentti Trumpin kehuttua suomalaista metsän hoitoa Kalifornian laajojen maastopalojen aikana.

– Muutamassa kaupassa piti käydä ennen kuin harava löytyi, nauraa Markkanen.

– En julkaise vain niitä juttuja, mitä ihmiset haluavat nähdä. Pyrin tuomaan omaa persoonallisuutta enemmän esille. En halua, että ihmiset luulevat, että olen vain se ihminen, joka juoksee parketilla ja tekee joskus koreja.

Kaikki nämä liikkeet vievät Markkasta entistä lähemmäs supertähtistatusta NBA:ssa.

Lue myös:

Bulls ja Markkanen löivät kättä päälle optiovuodesta – palkka nousee puolella miljoonalla

Henrik Dettmannin kolumni: Supertähdet haastavat Donald Trumpin – maailman nopeimmin kasvavassa ammattilaissarjassa politiikka on osa menestystarinaa

Markkanen lähestyy pelikuntoa – Bulls-valmentaja jo innoissaan

Lauri Markkanen palaamassa pian täysipainoiseen harjoitteluun

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat