Suora

 • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
 • Rallin MM, Sardinia, Power Stage -live
 • Suomen vahvin mies, karsintakilpailu 2019
 • Makwan Amirkhani: Syön vastustajani elävältä kaiken kokemani paskan jälkeen
 • Titta Keinänen - dropoutista karaten huipulle
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - THA
 • WRC-kauden välitilinpäätös
 • Urheiluruutu
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: USA - CHI
 • Marika Teini: Rouva kersantti - työ joka mahdollisti ammattiurheilun
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Sardinia, kisakooste
 • Urheiluruutu
 • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Yli kahden viikon urakointi huipentuu, kun shakin maailmanmestaruus ja miljoonapotti ratkaistaan historiallisella tavalla – ennakkosuosikki on valovoimainen Magnus Carlsen, joka paistattelee otsikoissa Norjassa

Yhdysvaltalainen Fabiano Caruana on pistänyt hallitsevan mestarin tiukille, mutta Magnus Carlsen on yhä voittajasuosikki.

Tarinat ja ilmiöt
Magnus Carlsen ja Fabiano Caruana Lontoon maailmanmestaruuspöydän ääressä.
AOP

Mikä on urheilua?

Kysymys on todennäköisesti yhtä vanha kuin itse urheilukin. Viimeisimpänä keskustelu on käynyt kuumana elektronisen urheilun ympärillä. 2000-luvun alkupuolella argumentteja viuhdottiin suuntaan ja toiseen nettipokeribuumin innoittamana korttipeli pokerin ympärillä.

Edellä mainitut ilmiöt ovat kuitenkin vasta taaperoiässä shakkiin verrattuna. Lajeja yhdistävät kuitenkin strategisen ulottuvuuden ja äärimmäisen kilpailullisuuden lisäksi arvostelevat puheet fyysisestä kuormituksesta.

Shakki on oman taistelunsa jo käynyt – ja voittanut. Suomessa shakista ei voi toki puhua valtalajina, mutta esimerkiksi Norjassa tilanne on aivan toinen.

Tästä suurin kiitos kuuluu yhdelle supertähdelle, 27-vuotiaalle Magnus Carlsenille, joka tunnetaan myös "shakin Mozartina". Mallinakin kotimaassaan töitä tehneen Carlsenin suorituksia analysoidaan tarkasti. Näin on tehty oikeastaan siitä asti, kun tämä saavutti jo 13-vuotiaana shakin suurmestarin arvon.

Pelin saloihin hänet kietoi isä Henrik. Ensikosketus lajiin tapahtui Suomessa Magnuksen ollessa nelivuotias. Perhe oli tuolloin muuttanut Espooseen isän töiden perässä.

Viimeisen kahden viikon ajan Carlsen on jälleen hallinnut otsikoita norjalaismediassa, sillä hän puolustaa Lontoossa maailmanmestaruuttaan yhdysvaltalaista Fabiano Caruanaa vastaan. Neljäs maailmanmestaruus tarkoittaisi sitä, että Carlsenia voisi tituleerata jo kaikkien aikojen parhaaksi shakin pelaajaksi.

Urheilujuttuja: "Shakin Mozart" teki uskomattoman tempun sokkona Harvardin professoreille.

Carlsenista tuli jo 19-vuotiaana lajin nuorin maailmanlistan kärkeen noussut pelaaja. Vuonna 2013 hän riisti pelaajien välistä suhteellista tasoeroa kuvaavan Elo-luvun maailmanennätyksen kenties historian tunnetuimmalta shakin pelaajalta, venäläiseltä suurmestarilta ja Vladimir Putinin vastaisen opposition keulakuvalta, Garri Kasparovilta.

Carlsenin valtakauden jatkuminen ei ole kuitenkaan lainkaan varmaa. Haastaja Caruana on pelannut hämmästyttävän hyvin, vaikka pelaajia pidettiinkin ennen marraskuun yhdeksäntenä päivänä alkanutta urakkaa lähes tasavahvoina. Caruana on nimittäin pakottanut Carlsenin jo kahteentoista tasapeliin. Tämä on ensimmäinen kerta lajin historiassa, kun kaavailtujen otteluiden puitteissa kumpikaan pelaaja ei ole onnistunut voittamaan yhtään peliä.

Kaksi vuotta Carlsenia nuoremmalla Caruanalla on mahdollisuus tehdä temppu, joka voisi nostaa shakin arvostusta Yhdysvalloissa pitkän hiljaiselon jälkeen. Hän on nimittäin ensimmäinen yhdysvaltalaispelaaja MM-ottelussa sitten legendaarisen Bobby Fischerin ja vuoden 1972 "kylmän sodan ottelun". Reykjavikissa järjestetyssä ottelussa Fischer kukisti neuvostoliittolaisen maailmanmestarin Boris Spasskin.

Caruanan suorituksen arvoa korostaa se, että Carlsen tunnetaan sitkeästä pelityylistä, johon ei kuulu tasapeleistä sopiminen. Ennen maailmanmestaruusmittelön alkua Carlsen oli hävinnyt Caruanalle vain viisi kertaa. 33 pelistä kymmenen oli päättynyt norjalaisen voittoon. Tasapelistä kaksikko oli sopinut 18 kertaa.

Magnus Carlsen (oik) ja Fabiano Caruana pelaavat.
AOP

Kaikesta huolimatta Carlsen on edelleen selvä ennakkosuosikki voittajaksi. Tasapeliputken myötä titteli ratkaistaan nyt jatkopeleissä, jotka pelataan eri pikashakin muodoilla, mitkä tukevat norjalaisen erikoisosaamista yhdysvaltalaista paremmin.

Ensimmäisenä kaksikko pelaa neljä rapid-peliä, jossa molemmilla on kellossa 25 minuuttia peliä kohden. Aikapankkiin kilahtaa jokaisen siirron jälkeen kymmenen sekuntia. Pelimuodon rankinglistalla Carlsen on ykkönen, Caruana vasta kymmenes.

Ratkaisun venyessä ennestään nopeasta shakista siirrytään vielä ripeämpään blitz-pelimuotoon, jossa pelaajilla on käytettävissä siirtoihin enää viisi minuuttia peliä kohden. Samalla suoritetusta siirrosta saatavat bonussekunnit putoavat vain kolmeen. Carlsen on myös maailman paras blitz-pelaaja, kun Caruanan rankingsijoitus on vasta 18.

Mikäli kahden blitz-pelin jälkeen ratkaisu venyy yhä edelleen, pelaajat mittelevät vielä kaksi lisää. Viimeistään ratkaisu saadaan "Armageddonissa", jossa valkeilla pelaava pelaaja saa kelloonsa yhden ylimääräisen minuutin. Mustilla pelaava kruunataan kuitenkin tuolloin voittajaksi myös tasapelillä.

Varmaa on lopulta vain se, että niin Carlsen kuin Caruano saavat urakoinnistaan kelpo palkinnon. Miljoonan euron palkintopotista voittaja kuittaa 55 prosentin siivun.

Maailmanmestaruudesta pelataan Lontoon Holbornissa sijaitsevassa The Collegessa. Liput paikan päälle ovat maksaneet yhtä peliä kohden halvimmillaan 50 euroa.

Jatkopelit alkavat keskiviikkona Suomen aikaa kello 17.00.

Lue lisää:

"Shakin Mozart" teki uskomattoman tempun sokkona Harvardin professoreille

Legendaarinen suurmestari Garri Kasparov palaa eläkkeeltä – haastaa norjalaisen "shakin Mozartin"

Lähteet: worldchess.com, Suomen shakkiliitto, NRK

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat