Suora

  • Uinnin EM finaalit
  • Uinnin EM
  • Kävelykyky meni ja futisunelma mureni - mutta Heidi Foxell löysi tiensä takaisin
  • Urheiluruutu

Kommentti: Talbotista levisi kone, Koskinen ryösti ykkösvahdin paikan

”Kolmen metrin Koskinen” on noussut ykkösmaalivahdiksi Edmontonissa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

NHL
Mikko Koskinen juo juomapullosta vettä Oilersin maalilla.
Getty Images

On otettava heti alkuun nöyrästi hattu kouraan ja palattava kauden alla tehtyyn Yle Puheen NHL-iltaan. En jaksanut silloin uskoa, että Edmontonin Mikko Koskinen pystyisi ainakaan vielä tällä kaudella haastavan ykkösvahti Cam Talbotia.

Olin väärässä.

Kylmä tosiasia nimittäin on, että kun kautta on pelattu vajaa kaksi kuukautta, Oilersin ykkösmaalivahdiksi on noussut ”Kolmen metrin Koskinen” Suomen Vantaalta. Koskinen joutui odottelemaan ensimmäistä aloitusvuoroaan pitkään lokakuun lopulle, mutta askiin päästyään Koskinen on ollut kuin muuri.

Vaikka Koskinen aloitti kautensa voitolla, ja vieläpä kovasta Nashvillesta, taannoin potkut saanut Todd McLellan palautti seuraavaan otteluun Talbotin maaliin. Luottoa ei siis vielä ollut.

Cam Talbot ottaa huikkaa vesipullosta Oilersin maalilla.
Cam Talbot.Getty Images

Koskinen sen sijaan pääsi takaisin maaliin Talbotin kuun vaihteessa kokeman Minnesota-tappion jälkeen. Suomalaismaalivahti nollasi ensin Chicagon ja voitti perään Detroitin. Edellinen päävalmentaja McLellan ei kuitenkaan oppinut läksyjään. Luotsi palautti Koskisen kahden voiton jälkeen Talbotin takaisin maalille.

Seuraus?

Oilers hävisi neljä ottelua putkeen, joista kolme Talbotin kanssa.

Kun Koskinen sitten katkaisi tappioputken ottelussa Montrealia vastaan, asetelma näytti vihdoin muuttuneen. Koskinen on aloittanut Edmontonin seitsemästä edellisestä ottelusta viisi. Koskinen voittosaldo näistä peleistä on 3–1–1. Jatkoaikatappiossa Anaheimia vastaankin taakse meni vain kaksi osumaa.

Tiistaina Koskinen pelasi kauden toisen nollapelinsä ottelussa Dallasia vastaan.

Mikko Koskinen torjuu Edmontonin maalilla 2018
Mikko Koskinen.Getty Images

Koskinen on ryöstänyt aloittavan maalivahdin paikan itselleen väkisin. Vaikka Oilersilla joukkueena ei ole useinkaan kulkenut kummoisesti, suomalaisveskarin voittosaldo on komea 6–2–1. Koskisen päästettyjen keskiarvo (2,29) riittää tällä hetkellä koko NHL:ssä sijalle viisi. Torjuntaprosenteissa (92,3) Koskinen on viidentenätoista ja nollapeleissä (2) jaetulla kolmannella sijalla.

Tuoreen päävalmentajan Ken Hitchcockin ei tarvitse siis kovin pitkään miettiä, kuka aloittaa Oilersin maalilla perjantaina Los Angelesia vastaan.

Etenkään, kun ykkösvahti Cam Talbotin peli on syöksynyt yhä syvemmälle kauden edetessä. Viidestä edellisestä startistaan Talbot ei ole voittanut yhtäkään. Jo viime kaudella heikosti esiintyneen Talbotin torjuntaprosentti on alle 89:n ja päästettyjen keskiarvokin reilusti päälle kolmen.

Vaikka Talbot kuittaa yli neljän miljoonan vuosipalkkaa, pelkkä raha ei enää tuo kanadalaisveskarille pelivuoroja. Jos kilpailu olisi ollut alusta asti reilua, Koskinen olisi ryöstänyt paikan itselleen jo aiemmin, niin paljon paremmin suomalainen on toistaiseksi pelannut.

Meneillään oleva veskarien kisa on mielenkiintoista seurattavaa myös tulevaisuuden kannalta.

Tilanne on nimittäin siinä mielessä reilu, että molempien sopimukset umpeutuvat tulevana kesänä. Vaikka Talbot ja Koskinen kantavat saman joukkueen pelipaitaa, käynnissä on armoton sisäinen kilpailu siitä, kuka on Albertan öljykenttien herra, kun kausi 2019–20 käynnistyy.

Juuri tällä päivämäärällä Koskisen osakkeet ovat kovassa nousussa ja Talbotin jyrkässä syöksyssä.

Jos Talbotin tämän ja viime kauden tilastot lyödään nippuun, torjuntaprosentti nousee niukasti päälle 90:n. Päästettyjen keskiarvo huitelee kuitenkin kolmen tuolla puolen. Lukemat ovat neljän ja puolen miljoonan taalan ykkösveskarille todella heikot, siitäkin huolimatta ettei joukkue edessäkään aina vakuuta.

Kausi on nuori ja pelejä paljon jäljellä, mutta Koskinen on iskenyt vakuuttavalla tavalla jalkansa oven väliin. Nyt kaikki on Koskisen omissa käsissä. Jos peli kulkee, kuten viime viikkoina, soihtu pysyy suomalaisen käsissä.

Varmaa nimittäin on, että jos Oilers pelaisi huomenna elämästä ja kuolemasta, maalille luistelisi Koskinen, ei Talbot.

Lue myös:

Maalivahti Mikko Koskinen on nousemassa isoon rooliin Edmontonissa, torjui jo kauden toisen nollapelinsä – Markus Granlund maalin makuun

Laineen huikea maaliputki katkesi, Rantasen pisteputki taas jatkui – NHL:n tehokkain pelaaja rikkoi jo 40 tehopisteen rajapyykin

Näin Rasmus Ristolainen teki upean soolomaalin – San Josen tähti vipuun ja kiekko kattoon

Aholla ja Teräväisellä on varaa parantaa – ihastelevat yhdessä muiden suomalaisten virettä: "Suomi-kiekko on mennyt oikeaan suuntaan"

Puljujärvi nostettiin Edmontonin kakkosketjuun – "Annetaan hänen taitojensa tulla esille työnteon kautta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat