1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Ässien uusi pomo tunnetaan suljetun Liigan arvostelijana – Kerttula ei tyrmännyt mahdollisuutta seuran "tyhjennysmyyntiin"

Porin Ässien kehitysjohtajaksi maanantaina nimettyä Tommi Kerttulaa kuultiin Yle Puheen jääkiekkokierroksella keskiviikkona.

Tommi Kerttula (vas.) Kuva: Jenni Joensuu / Yle Pori.

Tommi Kerttula on tunnettu suljetun Liigan kritisoija, mutta voi kuitenkin joutua uudessa, lyhyessä kehitysjohtajan toimessaan tilanteen eteen, jossa pudotuspelitoiveen haudannut Ässät myy parhaita pelaajiaan paikatakseen rahatilannettaan. Seuran talous laahaa budjetoiduista numeroista heikon alkukauden takia.

Lähteekö Ässät tällä kaudella tyhjennysmyyntiin?

– Sen aika näyttää. Tällä hetkellä tuolle joukkueelle ja valmennukselle annetaan kaikki tuki. Tämän ajatuksen kanssa elän tällä hetkellä. Pelikentän sääntöjen mukaan kuitenkin eletään, vihjasi Kerttulan mahdolliseen pelaajien myymiseen jossain vaiheessa.

Kerttula vakuuttaa silti olevansa edelleen sen kannalla, että suomalaista jääkiekkoa pitäisi kehittää siten, että "kilpailu palautetaan kilpailuun".

– Kilpailuun kuuluu se, että jokainen pistää parasta pöytään. Minusta jokaisella pitää olla unelma (noususta Liigaan), vaikka on sekin mahdollisuus, että jollekin käy huonosti.

"Keskusteluyhteys Ässien kanssa kolmen vuoden ajan"

Kerttula oli reilu viikko sitten Yle Puheen vieraana, kun lähetyksen teemana oli urheilujohtaminen. Oliko sattumaa, että vain muutama päivä tästä ja Ässät ilmoitti palkanneensa Kerttulan seuran avuksi?

– Hyvä taustatarina, jääköön se sitten elämään. Olen keskustellut Ässien kanssa eri kokoonpanolla jo ainakin kolme vuotta. En ollut valmis tekemään asioita vielä kaksi viikkoa sitten – osin omien henkilökohtaisten asioiden takia.

Yle Puheen studiosäntä Teemu Tammilehto arveli, että Ässät lähestyi tukalassa nykytilanteessa toistamiseen Kerttulaa eri tavalla, hieman paremmilla ehdoilla.

– Olen hakenut tällaiseen pestiin, jossa on riittävät toimintavalmiudet. Se on osa minun kyvykkyyttäni. Nyt on tekojen aika, ei puheiden. Tykkäsin Ässien linjauksesta, jossa tärkeimpinä asioina olivat kulttuurin muutos, pitkäjänteisyys ja se, ettei yksikään avainhenkilö ole seuraa suurempi, totesi Kerttula.

Sinun sopimuksesi on voimassa vain ensi vuoden syyskuun loppuun. Miksi näin?

– Se oli oma tahtotilakin. Muutoksen käynnistäminen on nyt tärkeintä. Tässä joutuu elämään kahta eri prosessia - nykyhetkeä ja tulevaisuutta.

Kuva: Yle

Kerttulan edeltäjä Jari Korpisalo erotettiin lokakuussa. Ässät kertoi tuolloin, että uuden urheilujohtajan palkkaamisen sijaan seura perustaa työryhmän hoitamaan toimenkuvaa. Kerttula haki paikkaa Ässissä jo vuonna 2016, mutta silloin porilaisseura päätyi Korpisaloon.

"Ässät todella kiinnostaa Suomi-kiekkoa"

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Marko Tuulola arvosteli sitä, että Ässät lakkautti urheilujohtajan viran ja kysyi suoraan Kerttulalta, miten uusi toimenkuva, kehitysjohtaja, oikein määritellään?

– Osittain meillä on samoja tehtäviä urheilujohtajan kanssa. Oleellista on prosessin käynnistäminen, joka luo kestäviä maaleja seuran tulevaisuuteen. Tässä vaiheessa tärkeintä on ensi vuoden joukkueen kasaaminen ja valmentaja.

Joko Ässien ensi kauden päävalmentaja on selvillä?

– Puhelimet soivat ja kiinnostusta löytyy, Ässät todella kiinnostaa Suomi-kiekkoa. Vaikka asialla on kiire on, niin samaan aikaan pitää olla myös kylmäpäinen. Vaikka 14 liigavalmentajaa on varattu ensi kaudelle, niin osaajia on myös maan ulkopuolella. Markkinoita kartoiteaan ja kaikki ovet ovat auki. Valmentajan pitää sopia meidän (Ässien) linjaukseen, korosti Kerttula.

Aiotteko neuvotella yhden vai useamman mysteerivalmentajan kanssa?

– Seurajohtaminen on prosessi ja sen sisällä on yksi valmennusprosessi, kuten Juha Junnokin on joskus todennut. Uskotaan sitä sitten, hymähti Kerttula.