Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajat ja alppiräppärit
  • Urheiluruutu

Kilpakentiltä kokonaan kadonnut keihäänheiton nuorten maailmanmestari yrittää palata huipulle Tero Pitkämäen valmentajan avulla: "Edelliset vuodet ovat olleet arvailua ja kokeilua"

Keihäänheittäjä Sanni Utriaisen uusi valmentaja on Hannu Kangas.

yleisurheilu
Sanni Utriainen
Sanni Utriainen Rion olympialaisissa 2016.AOP

Kokeneen suomalaisvalmentajan Hannu Kankaan tiimiin saatiin uusi keihäänheittäjä, kun Sanni Utriainen liittyi ryhmän mukaan syksyllä. Kankaan ja Utriaisen yhteistyö on kestänyt SUL:n tiedotteen mukaan lähes kolme kuukautta.

Utriainen, 27, kolkutteli kansainvälistä läpimurtoa tämän vuosikymmenen puolivälissä, mutta viime vuodet ovat olleet hänelle vaikeita. Utriaista ei ole nähty arvokisoissa Rion olympialaisten 2016 jälkeen.

Keihäänheittäjä toivoo, että valmennussuhde Kankaan kanssa kääntää kurssin.

– Aika ihanaa, kun saan valmiit harjoitusohjelmat, ja täytyy vaan tehdä ne. Monta vuotta on mennyt niin, että on joutunut itse pähkäilemään mitä tekee, Utriainen sanoi.

Utriaisen ennätys 63,03 on vuodelta 2015. Vielä tuolloin ajateltiin, että vuoden 2010 nuorten maailmanmestari voisi nousta kärkikahinoihin kansainvälisillä kentillä. Seuraavat kaudet olivat kuitenkin vaikeita.

Kesällä 2017 tulostaso oli pudonnut 50 metrin tuntumaan. Utriainen alkoi tähyillä urheilun ulkopuolelle ja pääsi radioon työharjoitteluun, joka poiki myös töitä.

Opiskelun, työn ja urheilun yhdistäminen ei sujunut kivuttomasti, minkä vuoksi tästä kaudesta tuli Utriaiselle välivuosi keihäskilpailuista.

Urheilu-uran lopettaminenkin kävi mielessä, mutta Utriainen päätti vielä yrittää. Siihen hän tarvitsi huippuvalmentaja Kankaan apua.

Tero Järvenpää ja Matti Närhi ovat jeesanneet minua, mutta sellaista selkeää kuviota ei ole ollut. Jos oikeasti aikoo heittää hyvällä tasolla, tarvitsee sitoutuneen valmentajan, joka pystyy olemaan kunnolla mukana. Edelliset pari-kolme vuotta ovat olleet sellaista arvailua ja kokeilua, Utriainen kertoi.

Maltilliset tavoitteet ensi kesälle

Kangas ja Utriainen aloittivat ensi kauteen tähtäävän harjoittelun aikaisessa vaiheessa, koska Utriaisella on jonkin verran kirittävää muihin Suomen kärkiheittäjiin nähden.

Ensi kesänä kaksikon tavoitteena on vakiinnuttaa tulostaso 55 metrin tuntumaan ja heittää parhaimmillaan yli 58 metriä.

– Jos on heittänyt 63 metriä, 58 metriä on pieni tavoite, mutta Sannilla on takana on pari-kolme kesää, jossa ei ole oltu lähelläkään tuota tasoa. Nyt haetaan paluuta sinne ja hyviä hyökkäysasemia kohti kansainvälistä tasoa, Kangas sanoi.

Kangas valmentaa Utriaisen lisäksi keihäänheittäjiä Jenni Kangasta ja Toni Kerästä. Tiimiin kuuluu myös kuulantyöntäjä Emilia Kangas. Kankaan tunnetuin valmennettava on Tero Pitkämäki, jonka uran jatko on auki. Pitkämäki kuntouttaa tällä hetkellä vasenta polveaan, joka leikattiin kesällä.

Lue myös:

Keihäänheittäjä Sanni Utriainen tähtää EM-kisoihin ja haaveilee toimittajan työstä

Sanni Utriainen miettinyt lopettamista - aikoo sinnitellä huippu-urheilijana säästöillään

Negatiiviset ajatukset saivat otteen Utriaisesta – "Se on turhin asia, mitä urheilijan päässä voi olla kentällä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat