Suora

  • Urheiluruutu

Jalkapallo sai jäädä, kun hiihdosta alkoi tulla menestystä – idoleitaan haastava Joni Mäki haluaa näyttää, ettei Rukan onnistuminen ollut vahinko

Rukan sprintissä säväyttänyttä ja Lillehammerissa alkueränsä voittanutta Joni Mäkeä pidetään Suomen hiihdon potentiaalisena tulevaisuuden menestyjänä. Mäki itse ei näe estettä sille, miksi hän ei voisi menestyä jo tänä talvena.

hiihto
Joni Mäki.
Joni Mäki.Tomi Hänninen

Kun viikko sitten numerolla 34 startannut Joni Mäki ylitti Rukan sprinttikarsinnassa maaliviivan ja kiilasi itsensä tuloksissa viidenneksi, hieraisi moni silmiään. Joni Mäen nimi on tullut tutuksi monelle maastohiihtoa seuraavalle, mutta ei suurelle yleisölle.

Mäki on kuulunut viime vuosina ikäluokkansa parhaimmistoon Suomessa. Hän on niittänyt menestystä nuorten SM-kisoissa ja viime vuonnakin hän voitti ylivoimaisesti 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa kultaa, 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa pronssia.

Maailmancupissa 23-vuotias hiihtolupaus oli ennen Rukaa ollut parhaimmillaan 15:s viime vuoden Falunin sprinttikarsinnassa ja ensimmäiset maailmancupin pisteensä hän oli napannut kahta vuotta aiemmin Planicassa.

Joni Mäki.
Tomi Hänninen

Siitä hetkestä kun Mäki saavutti junioreiden MM-kisoissa Val di Fiemmessä pronssia vapaan hiihtotavan sprintissä on kulunut jo yli neljä vuotta. Mäen nousua aikuisten sarjassa kärkikahinoihin on odotettu jo parin kauden ajan ja kehitys on polkenut paikoillaan.

Nyt Mäki on vakuuttunut siitä, että tällä kaudella hän murtautuu kansainväliseen kärkeen.

– Pelimerkit ovat sillä mallilla, että se on mahdollista. Olen pysynyt terveenä ja pystynyt tekemään asioita ohjelman mukaan. Testien mukaan asiat ovat menneet eteenpäin, Mäki kertoi Yle Urheilulle.

Mutta mikä nyt on muuttunut edellisvuosista? Miksi juuri nyt tulisi tuloksia? Mäki on kuulunut edelliskaudet haastajaryhmään, mutta viime keväänä uusi päävalmentaja Matti Haavisto nosti hänet A-maajoukkueeseen.

Aikaisemmin Mäki oli usein syyllistynyt liian kovaan harjoitteluun ja sen takia sairastellut paljon etenkin juuri tärkeimmillä hetkillä. Maajoukkueessa asioita ei tehdä sinne päin, vaan kuormituksen seuraaminen on ollut tarkkaa, ja se on edesauttanut terveenä pysymistä ja hyvää harjoittelua. Myös koventunut harjoitusseura on nostanut Mäen tasoa.

– Olen monta vuotta ollut samassa ryhmässä, eikä siinä ole ollut paljoa vaihtelua. Samat naamat koko ajan. Nyt on tullut vaihtelua. Ja tasoerokin on selvä. Olen päässyt harjoittelemaan kovempien kanssa ja kovempien seurassa kehittyy paremmin, Mäki sanoi.

Joni Mäki.
Joni Mäki.Tomi Hänninen

Kun harjoittelukavereina on arvokisavoittajia ja maailmancupissa menestyjiä, täytyisi kulkea täysin laput silmillä, jos heiltä ei oppisi mitään. Mäki myöntää, että koventuneessa vauhdissa harjoittelu saattaa helposti lähteä laukalle, ja se vaatii itsehillintää.

– Olen oppinut, että pärjätäkseen pitää treenata kovaa, mutta fiksusti. Kun on pitänyt mennä lujaa, niin sitten on menty sata lasissa.

Omien esikuvien kanssa harjoitteleminen on ollut Mäen mukaan kieltämättä mielenkiintoista. Hän katseli aikoinaan Matti Heikkisen voittavan maailmanmestaruuden Oslon MM-kisoissa, ja nyt hän on samalla viivalla mestarin kanssa.

– Sitä yrittää itse pysyä perässä ja vähän mallintaa, miten he tekevät asioita ja kehittää vähän omaakin juttua, Mäki sanoi, mutta vakuutti, ettei kuitenkaan turhia kumartele kilpakumppaneitaan, olivat he sitten esikuvia tai ei.

– Kun laitan lapun rintaan, niin en anna armoa kenellekään. Mennään vaikka vastatuuleen!

Joni Mäki.
Tomi Hänninen

Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevaa Vaasan kaupunkia ei välttämättä yhdistä ensimmäisenä maastohiihtoon. Kaupungin leuto ilmasto ei tarjoa talvisin runsaslumisuutta eikä maastosta löydy suurta mäkisyyttä.

Tästä huolimatta Vaasasta on löytynyt kovia hiihtäjiä. Viime kauteen maajoukkueuransa päättivät Matias Strandvall ja Toni Ketelä, nyt vaasalaisten perinnettä maajoukkueessa jatkaa Joni Mäki.

– Olen kotoisin Vaasasta, mäkien keskeltä, hän naurahti itsekin.

– Maastoa ei ole välttä paljoa, mutta olen aika pienestä pitäen liikkunut monipuolisesti. Kodista oli sata metriä jääkiekkokaukalolle ja kaksisataa metriä jalkapallokentälle. Siellä tuli vietettyä paljon aikaa.

Jalkapallo olikin Mäelle rakas laji, jossain vaiheessa jopa hiihtoa tärkeämpi. Pienempänä hänet pantiin pelaamaan keskikentälle, koska hän jaksoi juosta niin hyvin, loppuvaiheessa pelipaikaksi muotoutui laitapakin paikka. Mäki pelasi VPS:n junioreissa aina 18-vuotiaaksi, ja teini-ikäisenä hän pääsi pelaamaan Vaasan piirijoukkueessakin.

Kun Mäki siirtyi Hopeasompa-sarjasta nuorten sarjaan, alkoi hiihdossa tulla menestystäkin. Uusi valmentaja toi valmennukseen uusia juttuja ja kehitystä tuli aimo harppauksin. Kaikki tämä vain lisäsi kilpailuhenkisen nuorukaisen kiinnostusta hiihtoon. Myös se, että hiihto oli yksilölaji, jossa menestys ei olisi välttämättä muista kiinni, kiehtoi Mäkeä.

– Kyllä olen aika monta kertaa miettinyt, olisiko sitä pitänyt jalkapalloa jatkaa. Mutta nyt kun olen maajoukkueessa ja asiat etenevät, niin olen tyytyväinen. Sitten kun hiihdot on hiihdetty, niin aloitan taas pelaamaan jossain joukkueessa, isoa divaria.

Joni Mäki.
Tomi Hänninen

Hiihdosta tuli vakavaa Joni Mäelle, kun hän siirtyi nuorten sarjaan. Tuolloin hän sai valmentajakseen Vuokatti-Ruka-akatemiassa hiihtovalmentajana sekä Suomen alle 18-vuotiaiden valmennusryhmän valmentajana toimivan Juho Halosen, joka on Mäen valmentaja tänä päivänäkin.

– Aikaisemmin soitin aina koulusta tultuani isälle, että mitä teen tänään. Uuden valmentajan myötä tuli viikko-ohjelmia ja asioita alettiin tehdä systemaattisesti. Kun asioita tehtiin tarkemmin, tuli kehitystä.

Mäki kirjoitti ylioppilaaksi Vaasan lyseon lukiosta, mutta lähti lukion kolmannella vaihtoon Vuokattiin ja jäi Kajaaniin armeijaan. Nyt hän on asunut Vuokatissa jo nelisen vuotta ja viihtyy hyvin, vaikka paikkakunta onkin paljon pienempi kuin Vaasa.

– Juho asuu myös Vuokatissa. Siellä on hyvät puitteet ympäri vuoden, on hiihtoputkea, ja ensilumen latua. Mikäs siellä hiihtäjän olla.

Joni Mäki
Joni MäkiTomi Hänninen

Siinä missä yleensä urheilijat asettavat itselleen jo nuorena päätavoitteekseen olympiamitalin tai MM-menestyksen, ei Mäki ole tällaisesta haaveillut. Häntä on kiehtonut ajatus siitä, että pääsisi hiihtämään maailmancupia aivan kärkisijoille. Nyt tämä tavoite on jälleen askeleen lähempänä.

– Kymmenen parhaan joukkoon pääseminen olisi aika kova suoritus. Sprintissä tavoitteenani on, että vapaalla pääsisin välieriin eli se olisi sitten 12 joukossa, ja tietenkin useaan otteeseen, Lillehammerissa ensimmäiseen tavoitteeseensa päässyt Mäki pohti.

Mäen harjoitustunteja on nostettu tasaisesti 30–50 tuntia kautta kohti ja viime vuonna niitä kertyi 750 tuntia. Tälle kaudelle Mäki uskoo tunteja kertyvän yli 800 – 850 tuntia, jos kaikki sujuu yhtä hyvin kuin tähän asti.

– Olen aina ajatellut, että lähdetään asioita rakentamaan pikkuhiljaa. Ei innostuta liikaa, vaan lisätään systemaattisesti harjoitustunteja ja pyritään jatkuvuuteen, hän totesi.

Mäen vahvuuksia ovat luontainen nopeus ja kimmoisuus, jotka sopivat hyvin sprinttiin. Hän on saanut hyviä tuloksia etenkin vapaalla hiihtotavalla, mutta yhtä lailla kapasiteettia löytyisi myös normaalimatkoille.

– Olemme kehittäneet vuosien aikana ominaisuuksiani normaalimatkallekin ja nyt kun minulla kaksi aika ehjää harjoituskautta takana, uskon, että olen kehittynyt silläkin puolella. Ominaisuuksien pitäisi riittää, kun vain pää kestää hiihtää. Toivottavasti tämän tai seuraavan kauden aikana pääsisin silläkin pisteille.

Mäen päätavoitteet löytyvät tälle kaudelle kuitenkin sprintin puolella, ja etenkin helmikuussa kisattavat Seefeldin MM-kisat kiehtovat häntä.

– Ne olisivat ensimmäiset aikuisten arvokisani. Vapaan sprintissä on mukava ratakin, teknisesti ja taktisesti tosi haastava. Olisi tosi mielenkiintoista saada mahdollisuus hiihtää siellä.

Lue myös:

Joni Mäestä odotetaan hiihtomenestyjää, mutta kehitys on polkenut paikoillaan – Jauhojärvi: Tehdäänkö asioita oikein?

Hakola kuudes sprintissä – Joni Mäellä hieno kilpailu

Iivo Niskanen hakee Rukaa terävämpää vauhtia – takaa-ajoon jahtaamaan kovia päänahkoja

Vaikka suomalaishiihtäjät eivät juhlineet Rukalla, näki päävalmentaja Haavisto hyviä merkkejä – "Olemme ensi viikonloppuna astetta lähempänä kärkisijoja"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat